portræt af Torrey Peters
Foto: Paul Wennerholm

Torrey Peters

cand.mag. Andreas Eckhardt-Læssøe, juli, 2023.
Top image group
portræt af Torrey Peters
Foto: Paul Wennerholm

Torrey Peters fik med ”Detransition, Baby” det første store, kommercielle gennembrud for translitteratur. Det er en romantisk komedie, der foregår i New York, og som bruger genrens velkendte ramme til at sige noget nyt om kærlighed og begær. Nyt fordi de karakterer, hvis liv udfolder sig i de familiære rammer, er nye, i hvert fald i litteraturen. Og fordi både de trans- og ciskønnede karakterer i hendes bog har været nødt til at lægge den gængse forestilling om køn og kernefamilie på hylden. Det er ikke en transkønsguidebog til ciskønnede læsere, men et nuanceret portræt af komplekse og troværdige karakterer.

62427132

 

Blå bog

Født: Juli 1981. Illinois, USA.

Uddannelse: MA i litteraturvidenskab fra Dartmouth. MFA i kreativ skrivning fra University of Iowa.

Debut: Detransition, Baby. 2021.

Litteraturpriser: PEN/Hemingway Award for Debut Novel, 2021.

Seneste danske udgivelse: Detransition, Baby. Gads Forlag, 2022. Oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen.

Inspiration: Karl Ove Knausgård, Imogen Binnie, Tom Legér, Riley Macleod, Julie Blair, Red Durkin.

 

 

 

 

Video

Torrey Peters læser fra ”Detransition, Baby”. Serpent’s Tail, 2021.

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Reese måtte spørge sig selv: Var hun simpelthen desperat tiltrukket af gifte mænd? Eller måtte hun som transkvinde nøjes med at vælge mellem dem, der allerede havde scoret en ciskone og nu kunne ’udforske’ sammen med hende? Det enkle svar, det, som alle hendes veninder holdt på, var at mænd var nogle svin. Men se nu bare Reese – midt i en affære med endnu et flot, charmerende røvhul af en bedrager.”
”Detransition, Baby”, s. 9.

Torrey Peters er født i Evanston, Illinois i 1981 og opvokset i Chicago. Hendes far var professor og hendes mor advokat. Hun har både en Master i litteraturvidenskab fra Dartmouth College og en Master of Fine Arts i kreativ skrivning fra University of Iowa. Hun har selvudgivet novellerne ”The Masker” og ”Infect Your Friends and Loved Ones”, og i 2021 debuterede hun med romanen ”Detransition, Baby”. Bogen blev udgivet på Penguin Random House, og Peters var den første transkvinde til at udkomme på et af de store forlag i USA. Peters transitionerede, da hun var 26 år. Hun bor i dag med sin kone, kører på en pink motorcykel og deler sin tid mellem Brooklyn og en off-grid hytte i Vermont.

”Detransition, Baby” er dedikeret til ”fraskilte ciskvinder, der ligesom jeg har måttet begynde forfra i livet uden hverken at geninvestere i fortidens illusioner eller blive bitre over fremtiden,” som der står i ”Detransition, Baby” (s. 0). Peters har i flere interviews talt om, at hun skrev bogen, fordi hun i sit eget liv havde manglet den fortælling. Mange historier, der handler om at transitionere, handler om den første tid, om hvordan det bliver taget imod af familien, om hvordan man har sex, eller om hvordan hormonerne virker. Peters var 26, da hun transitionerede og 30, da hun begyndte at tage hormoner, og hun så mange af sine jævnaldrende blive gift og begynde at få børn og karriere. Det var derfor, hun begyndte at interessere sig for, hvad der skete, hvis man skrev transkønnede karakterer ind i den historie, fordi de ikke passede ind i de snævre rammer for kernefamilien. Hendes egen position i livet var med andre ord det, der gjorde, at hun begyndte at skrive romanen. Fordi hun stod og skulle genopfinde sit liv uden for kernefamiliens snævre rammer, men måske stadig nærede en drøm om noget af det, den tilbød, var hun nødt til at genopfinde den. Og det var så det, hun gjorde i romanen, som det tog hende seks år at skrive. Udgivelsen blev et stort gennembrud, og ”Detransition, Baby” er oversat til 15 sprog.

Detransition, Baby

”Poppersne begyndte at virke. Lilla vandmænd foldede sig dunkende ud bag Amys øjenlåg. Hun nåede lige at flytte munden tilbage til Reeses slappe pik, før hendes konstante indre monolog, det komplicerede apparat, der forarbejdede alle kroppens rå signaler til noget nogenlunde meningsfyldt, for første gang i hendes liv satte ud. (…) Tiden blev glat som en ål.”
”Detransition, Baby”, s. 123.

I Torrey Peters’ debutroman ”Detransition, Baby” fra 2021 (”Detransition, Baby”, 2022) møder læseren først og fremmest de tre karakterer Reese, en transkvinde, Ames, som har detransitioneret tilbage til at være mand, og Katrina, en ciskvinde. Reese var kærester med Ames, da han var kvinde og hed Amy, og altså inden han detransitionerede og blev til Ames. Ames har et seksuelt forhold til sin chef Katrina, som ikke ved, at han er detransitioneret. Ames har fået at vide af sin læge, at han efter de mange år med hormonbehandling er steril, så da Katrina bliver gravid, har han lidt forklaringsvanskeligheder. Først skal han indrømme, at han har løjet for hende, dernæst skal de finde ud af, hvad der skal ske med barnet.

Ames har svært ved at se sig selv som en far, men får den ide, at de skal spørge Reese, om ikke hun vil være forælder til barnet sammen med dem. Spørgsmålet bliver altså, om der, hvis de ændrer tilpas meget på kernefamiliens struktur, måske er en mulighed for, at de alle sammen kan være i den og få det liv, de har drømt om. Eller om det er lige smart nok set af Ames, at det hele kan gå op i en højere enhed på den måde, da de jo også har hver deres liv, med alt hvad det indebærer af komplikationer og modsatrettede drifter.

62427132

Er Reese blevet for såret over at være blevet forladt af ham, kan Katrina tilgive ham for at lyve, og kan han selv overhovedet være i sin mandekrop? Romanen stiller store spørgsmål til livet, og søsætter nogle nuancerede og troværdige karakterer til at lodde dybderne i de spørgsmål.

I romanen klippes der frem og tilbage i tid, så vi hele tiden får lagt nye lag på det centrale plot. Her møder vi Amy som nyligt transitioneret transkvinde, som bliver lært op af Reese. Vi kommer også tæt på Reeses selvdestruktive begær, der får hende til at date gifte, hypermaskuline og voldelige mænd. Bogen er med andre ord ikke en guide til, hvordan ciskønnede læsere skal forstå transkønnede. Den er i stedet et nuanceret portræt af et specifikt sted, hvor der bliver talt og tænkt på en specifik måde.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Detransition, Baby"