Portræt af A. Silvestri
Foto: Freja Ingrid Lehrmann

A. Silvestri

cand.mag. Anna Møller, august, 2023.
Top image group
Portræt af A. Silvestri
Foto: Freja Ingrid Lehrmann

A. Silvestri er en af Danmarks mest opfindsomme forfattere. Hans forfatterskab er skabt af fantasiens uanede muligheder, hvor horror, science fiction og fantastik smelter sammen i skæve universer og virkeligheden sjældent er, hvad den giver sig ud for. Silvestri debuterede med ”Køtere dør om vinteren” i 2010 og har siden udgivet prisvindende noveller og romaner, og i 2023 udkom hans tyvende bog. ”Tanker om at flygte” rummer weird, makabre og afvigende noveller om ensomhed, seksualitet og vrede, og forfatterens (genre)eksperimenterende stil, hvor alt kan ske, får afløb og masser af krop.

135707473

Blå bog

Født: 11. august 1977, Nykøbing Falster.

Uddannelse: Sprogligt gymnasium på Nykøbing Katedralskole, 1994-1997. Påbegyndt læreruddannelsen i Vordingborg, 1999. BA of Education med fokus på engelsk, 2002.

Debut: Køtere dør om vinteren. Hexameter, 2010.

Litteraturpriser: Fantastik-prisen, 2009. Dansk Science Fiction-pris, 2011. Niels Klim-prisen, 2019. Årets Danske Horrorudgivelse, 2021 m.fl.

Seneste danske udgivelse: Tanker om at flygte. Screaming Books, 2023. Noveller.

Inspiration: Forfattere som Ray Bradbury, Julian Barnes, Martha Christensen, Clive Barker, Susanna Clarke, Douglas Adams, Herman Bang og Ursula K. Le Guin. Også tegneserietegnerne Don Rosa og Alex Varenne, japansk rædselskunst fra de klassiske malere over film til manga og musikere som Sufjan Stevens, ORM, Kraftwerk og Childish Gambino.

 

 

Videoklip

Interview med A. Silvestri om romanen ”Für Elise” (2022). Bogart Bogcafe, Youtube, 2022-12-20.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Hun hader Christian Pedersen. (…). Hun hader ham med et had, der brænder som Troja og chilipeber, og det vokser og funkler, en stjerne af lede, af hadefuldt had, glansfuldt som vaseline og cerebrale væsker. Hun hader ham for hans handlinger og hviskende ord, der bredte sig som svampemycelium i en bærende konstruktion, som et egetræs skygge på en børneværelsesvæg. Derfor henrettede hun ham med kniv, der skar brusken af hans spiserør og gjorde pulsåren til fontæne.”
”Tanker om at flygte”, s. 49.

A. Silvestri blev født Amdi Christian Vilster Hansen den 11. august 1977 på Nykøbing Falster Centralsygehus som den yngste af to brødre og voksede op i landsbyen Toreby L. omkring seks kilometer fra Nykøbing. Som forfatter bruger han altid pseudonymet A. Silvestri. Forældrene Knud Vilster Hansen og Linda Gurli Follemand var begge folkeskolelærere i bl.a. matematik, og om opvæksten har A. Silvestri fortalt: ”Jeg voksede op i fattigfirserne, og de første mange år af mit liv var der ikke mange penge. Jeg gik i aflagt tøj (ofte dobbelt-aflagt), spiste, hvad der blev sat foran mig og blev opdraget til, at penge var noget, man passede på. Måske var det derfor, at familien kom meget på det lokale bibliotek – for der kostede det ikke noget.” (Anna Møller: Interview med forfatteren. Forfatterweb, 2023-08-15).

Barndomshjemmet var trygt, og elementer som viden, tolerance, hjælpsomhed, at være omfavnende og forstående over for andre mennesker og det nørdede blev betragtet som positive træk, men folkeskoletiden var derimod ikke en positiv periode for A. Silvestri. Han var bogligt dygtig og fik høje karakterer, men tilbragte det meste af sin tid alene med at læse bøger i alle genrer og om alle emner. Efterskoletiden var langt bedre, og her fortalte en dansklærer, at hans tekster var særlige.

Efter sin sproglige studentereksamen fra Nykøbing Katedralskole i 1997 afprøvede A. Silvestri forskellige retninger, deriblandt et år på handelskorrespondentuddannelsen, pædagogmedhjælper og bartender, før han startede på læreruddannelsen i Vordingborg i 1999 og fuldførte uden dog at tage den afsluttende lærereksamen. Undervejs fik A. Silvestri en BA of Education med fokus på engelsk, og ved siden af sin skrivning har han arbejdet som lærer i næsten 20 år og underviser i dansk og engelsk.

I 2010 udgav han sin første selvstændige debut, novellesamlingen ”Køtere dør om vinteren”, men har siden 2008 bidraget med tekster til forskellige antologier. Siden debuten har A. Silvestri modtaget et hav af priser fra især science fiction-selskaber, og i 2023 udgav han novellesamlingen ”Tanker om at flygte”.

Køtere dør om vinteren

”Intet var tilbage af dyrene, der sekunder forinden havde revet hans far fra hinanden. Kun den blødende krop på jorden viste, at det ikke var noget, han havde forestillet sig. Han tog de få skridt over til manden, og så ned i hans ansigt. Der var intet tilbage af hans fars ansigtstræk. Kun en mudret kage af blod og enkelte tænder, der kunne ses gennem de sønderflåede kinder.”
”Køtere dør om vinteren”, s. 170.

A. Silvestri debuterede i 2010 med novellesamlingen ”Køtere dør om vinteren”. Bogen indeholder 31 korte noveller, hvoraf nogle er fire bogsider lange.

Åbningsnovellen ”Kakao” handler dels om en ung kvinde, der smider sine snacks ud i raseri over at være fristet af dem, og dels hendes genbo, der iagttager hende. Gennem hans øjne ser vi, at hun er spiseforstyrret med et had/kærlighedsforhold til især chokolade, og læseren får lov til at afslutte novellen. Genboen vil nemlig imponere den unge kvinde og køber blomster til hende, men mangler alligevel prikken over i’et, og sidste sætning slutter med tre tøveprikker, der lægger op til, at læseren selv skal foreslå: Hvad med en æske chokolade? Novellens sprog er både enkelt og med mange besjælinger af alt fra plakater til chipsdåser, og den er skrevet som ufiltrerede tankestrømme fra en tredjepersonsfortæller.

28540388

Også i gysernovellen ”Brune Bamse” skifter synsvinklen flere gange. Historien handler om en dreng, der vågner op midt om natten og må tage flugten, fordi han bliver jaget. Familiens hund King sætter efter ham med drengens bamse mellem tænderne og redder ham fra djævlen, som drengens egen mor har hidkaldt via et pentagram.

I titelnovellen ”Køtere dør om vinteren” er en dreng med sin far i sommerhus for at hente stole til en familiefest og finder familiens efterladte kat død ude i skuret. Det, der starter realistisk, krænger imidlertid hurtigt over, for den døde kat taler i drengens hoved og er på hævntogt, og den mareridtsagtige gyserstemning forstærkes af en bil, der ikke vil starte, klaprende døre og et voldeligt opgør mellem drengens far – med en motorsav i hånden – og 25 døde kæledyr. Som ”Brune Bamse” ender titelnovellen særdeles blodigt, og begge historier indeholder en morale, ligesom vandrehistorier med spøgelsestema ofte også har. I ”Brune Bamse” er moralen, at man ikke skal indgå aftaler med djævlen, og at tryghed og kærlighed kan standse et mareridt. I ”Køtere dør om vinteren” er moralen, at man skal behandle dyrs liv med respekt, og at straffen kommer, hvis man ikke gør.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Køtere dør om vinteren"