Malene Sølvsten
Foto: Forlaget Carlsen

Malene Sølvsten

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information, 2017. Senest opdateret af Charlotte Hitzner, Bureauet, marts 2020.
Top image group
Malene Sølvsten
Foto: Forlaget Carlsen

Indledning

Malene Sølvsten debuterede i 2016 med første bind i den spændende fantasy-trilogi ”Ravnenes hvisken” og blev samme år nomineret til Læsernes Bogpris. "Ravnenes hvisken" er en velskrevet og medrivende fortælling om den utilpassede teenager Anne, som efter at have levet et socialt udsat livoplever at få venner, da hun begynder i gymnasiet. Anne har særlige synske evner, som er belastende for hende, men som samtidig inddrager hende i opklaringen af en bestialsk mordgåde i Nordjylland samt i kampen mellem det gode og det onde i et parallelunivers med nordiske guder og halvguder.

47215366

 

Blå bog

Født: 1977 i Brønderslev i Nordjylland.

Uddannelse: Kandidatgrad i international økonomi og handel fra CBS i 2010.

Debut: Ravnenes hvisken. Forlaget Carlsen, 2016.

Litteraturpriser: Edvard P. prisen, 2018.

Seneste udgivelse: Livets blod: en Ravnenes hvisken-fortælling. Gyldendal, 2019. Ravnenes hvisken. Bog 4.

Inspiration: Lloyd Alexander, Knud Holten, Marion Zimmer Bradley, J.K Rowling, Stephenie Meyer og Suzanne Collins.

 

 

 

Malene Sølvsten fortæller om ”Livets blod”.

Artikel type
boern

Baggrund

”Pigen lå på maven. En arm stak ud i en unaturlig vinkel. Ansigtet vendte væk fra mig og var dækket af håret. Et forfærdet udbrud trængte op gennem min hals og ud mellem mine læber, før jeg kunne stoppe det. I hendes ryg var skåret et tegn. Det lignede et forvrænget F, hvor de to vandrette streger i stedet pegede skråt ned. Omkring tegnene var der mørkt glinsende og udtværede pletter.”

”Ravnenes hvisken”, s. 11.

Malene Sølvsten er født i 1977 og opvokset i Brønderslev i Nordjylland. Hun har en kandidatgrad i international økonomi og handel fra Copenhagen Business School i 2010. Før økonomistudierne gik hun i en periode på Jordemoderuddannelsen, og hun har arbejdet som sygehjælper, bartender, kunstmaler samt lavet splattersminke i undergrundsfilm. Hun har desuden haft en kommunikationsstilling i Finansministeriet, men arbejder nu som forfatter på fuld tid.

Malene Sølvsten har siden barndommen været fascineret af fantasy og har mange yndlingsforfattere: ”Som barn læste jeg Taran-bøgerne (mange gange). Desuden var jeg nærmest besat af Alex Morgenstjerne-serien og Marion Zimmer Bradleys bøger om Avalon og om Troja. Hertil kommer mange andre, for jeg var en bogorm, så her er bare nævnt de helt store. Som voksen er jeg glad for Charlaine Harris. Hun skriver sjovt, uhyggeligt og sødmefyldt. J. K. Rowling er jo selvsagt, og så har jeg også været gennem Twilight-bøgerne en del gange. Maria V. Snyder skriver virkelig fedt, og jeg har lige fået øjnene op for Hunger Games- serien, som jeg er halvejs gennem. Åh ja, ej at forglemme Mortal Instruments. De er også super-gode.” (Ulla Hinge Thomsen: Debut-fantasy-forfatter med stort potentiale: ”Jeg skriver for min egen skyld”. Bogliv.dk, 2017-03-22).

Malene Sølvsten begyndte at skrive sin fantasy-roman for sig selv på vej hjem i bussen fra arbejde, eller når hun stod og lavede mad hjemme i lejligheden på Amager, hvor hun bor sammen med sin familie. Hun synes, at researcharbejdet til en bog er spændende, og at det er vigtigt, at fakta er korrekt, og debuten indeholder mange forskellige emner som nordisk mytologi, videnskab og farmakologi. Hun understreger dog, at hun i begyndelsen skrev mest for sig selv. Det, jeg skrev, skulle aldrig læses. Jeg gjorde det for at slappe af i mig selv. Selv om det lyder som et stort arbejde at skrive en lang roman, så blev den sat sammen af ti minutter her og ti minutter der over flere år. Jeg sammenligner tit det at skrive med at spille sudoku på sin telefon. Lægger man et par år med sudokupauser sammen, svarer det nok til den tid, jeg har brugt på at skrive.” (Amalie Thieden: Berlingske Læseres Bogpris. Berlingske, 2017-02-28).

Ved et tilfælde opdagede hendes familie, at hun skrev på en fantasy-roman, og da hendes mor læste den, overtalte hun hende til at sende den til et forlag, hvor den straks blev antaget. Malene Sølvsten lever i dag af at være forfatter på fuld tid, og bind 2 og 3 af ”Ravnenes hvisken” udkom i 2017 og 2018.

Ravnenes hvisken. Bog 1

”Da jeg svingede ud på gangen, løb jeg lige ind i en mørkhåret fyr. Det føltes, som om jeg torpederede en betonvæg, og jeg var selv lige ved at vælte. Med et fast greb om mine skuldre holdt han mig på benene. Jeg blev ramt af en kraftig duft af skov og frisk luft og noget, jeg ikke kunne identificere. Han så ned på mig med intense, mørke øjne.”

”Ravnenes hvisken”. Bog 1 s. 21.

I 2016 debuterede Malene Sølvsten med første bind af fantasy-trilogien ”Ravnenes hvisken”, som inddrager nordisk mytologi kombineret med en stribe mord i bedste krimistil. Hovedpersonen er den 17-årige synske, utilpassede og ensomme pige Anne, der ikke kender sine forældre, men er opvokset i plejefamilie og på institutioner. Da hun begynder i gymnasiet, bor hun alene sammen med sin kæmpehund Monster. Anne har svært ved at få venner, men i den nye skole møder hun Matthias og Luna, og på deres initiativ får de et venskab. I forbindelse med en række bestialske mord på rødhårede piger, hvor morderen skærer runetegn i ryggen på sine ofre, bringes også Anne i fare, da morderen forsøger at slå hende ihjel. Det bliver dog afværget af Mathias, og morderen stikker af. Efterfølgende får Anne et syn af endnu et mord, og hun er nødt til at forsøge at stoppe morderen, inden det er for sent.

Anne møder den mystiske Varnar, som kommer til at agere både hendes beskytter og kamptræner, så hun kan blive bedre til at slås og forsvare sig selv. Snart bliver hun hvirvlet ind i en parallelverden af nordisk mytologi, hvor hun møder guder og halvguder. Anne får kendskab til det skjulte rige Freiheim, som tidligere hed Hrafnheim – ravnenes hjem – hvor den onde dronning Ragnara sidder på magtens trone, og Anne bliver involveret i oprørskampen mod hende for at forhindre Ragnarok.

52398517

Det er en medrivende fortælling fyldt med intriger, spænding, dramatik og romantik. Anne er en skarp, vittig og underholdende jeg-fortæller, og hendes skarpe tone dækker til dels over hendes egen sårbarhed. Annes grundlæggende følelse af ensomhed og isolation forstærkes af hendes clairvoyante evner. I mareridtsagtige passager skildres hendes syn af unge piger, som bliver brutalt myrdet, og hun oplever sine evner som en forbandelse, snarere end en gave. Isolationen brydes dog, da hun møder Mathias og Luna i gymnasiet, og det er et tema i bogen, at hun finder styrke i gode venskaber. Anne er desuden tiltrukket af den mystiske Varnar, og det er gensidigt, selvom hverken hun eller han helt vil vedkende sig det.

Som i mange andre fantasy-fortællinger finder man også i ”Ravnenes hvisken” temaet om kampen mellem det gode og onde, men i denne bog sættes der også spørgsmålstegn ved, hvad henholdsvis det gode og det onde overhovedet er, for måske er det ikke så sort-hvidt?  

Ravnenes hvisken. Bog 2

”Jeg ville helst tage genforeningen tjekket, men synet af min bedste veninde slog luften ud af mig. Store hulk trængte op gennem min hals, og jeg knugede hende ind til mig. Vi endte i en bunke på jorden med en forbløffet flok jætteulve omkring os.”

”Ravnenes hvisken”. Bog 2, s. 340.

I andet bind af Malene Sølvstens Ravnenes hvisken, der udkom i 2017, møder vi igen den synske Anne med den sarkastiske og skarpe tunge. Handlingen sættes i gang ved, at hendes bedste ven, ulven Monster, opsøger hende dødeligt såret for at fortælle hende, at den onde dronning Ragnara har taget hendes tvillingesøster Seren til fange. Sammen repræsenterer søstrene fortiden og fremtiden, og begge søstre må dø, før Ragnara kan realisere sine skumle planer om at tilrane sig gudernes magt. Ragnarok er nær, og det vil få katastrofale følger for både Hrafnheim og vores verden.

For at befri sin søster og forhindre katastrofen drager Anne afsted til Hrafnheim. Hun slår hurtigt følgeskab med krigeren Rorik, der hjælper hende på hendes lange rejse gennem det middelalderlige rige frem til hovedstaden Sent. På rejsen møder Anne mange forskellige folkeslag og mystiske væsner. Hun befinder sig flere gange i livsfare, men overlever i kraft af sin kamptræning og med hjælp fra halvguden Od og guden Odin, der er på hendes side.

53250718

Modsat Ravnenes hvisken 1 befinder vi os i denne bog i en ren fantasy-verden, det der også kaldes high fantasy. Hele handlingen udspiller sig i en parallelverden med kun enkelte referencer til vores verden som for eksempel, når Rorik udspørger Anne om, hvordan der er i Midgård (s. 137-142).
Annes personlige udviklingshistorie, kærlighed og venskab fylder fortsat meget mindst ligeså meget som spændingshistorien. I første bog hører vi om, hvordan Anne for første gang får venner og kommer ud af ensomheden, men i anden bog tvinges hun til at forlade sine venner for at beskytte dem. Ligesom hun også skal lære, hvor meget hun kan stole på nye bekendtskaber. Det gælder for eksempel Rorik, som forelsker sig i Anne, og for hvem hun også nærer varme følelser.

Et andet gennemgående tema i bogen er religion og tro. Den nordiske mytologi er baggrund for handlingen, og der er flere dialoger gennem bogen, der handler om forholdet mellem guder og mennesker og retten til religionsfrihed – eller retten til slet ikke at tro på noget.

Ravnenes hvisken. Bog 3

”Han elskede mig, og jeg accepterede den tanke, selvom den var svær. Jeg flyttede min mund lidt.
”Jeg elsker dig,” hviskede jeg. ”Og det er så farligt, for det gør én sårbar ad helvede til. Jeg er bange hele tiden. Bange for at miste dem, jeg holder af.”
”Men hvis man ikke har nogen at holde af, er livet omsonst.””

”Ravnenes hvisken”. Bog 3, s. 516.

På trods af, at Anne som forudsagt bliver genoplivet, så har hendes død allerede sat gang i Fimbulvinteren i Norden i Ravnenes hvisken, Bog 3, som Malene Sølvsten udgav i 2018. Med Norden nedsunket i evig vinter hærges Danmark af sult og sygdom. Det er et af mange tegn på, at Ragnarok og verdens undergang er på vej. Anne og hendes venner må endnu engang kaste sig ud i en desperat kamp for at redde verden, og Annes voksende vølvekræfter spiller en stor rolle for, om dette kan lykkes.  

Den afsluttende bog i trilogien er actionpræget med højt tempo og mange cliffhangers. Vi befinder os fortsat i Malene Sølvstens originale fantasyunivers, der er bygget op omkring den nordiske mytologi med Vølvens spådom som grundstruktur men kraftigt fortolket og trukket frem i nutiden.

Flere temaer, som også optræder i de to andre bøger i trilogien, går igen i den sidste bog. Hvordan er forholdet mellem mennesker, slaver, halvguder og guder? Og hvad skal vi egentlig med gudedyrkelse og tro? Kan vi gøre guderne levende, alene ved at tro på dem? Det er spørgsmål, som læseren stilles overfor.

54872038

En anden gennemgående tematik i Bog 3 er fortsat ven eller fjende-tematikken, der blev slået an allerede i Bog 1. Om Anne forrådes af nogen tæt på hende, er et spændingselement gennem hele bogen.

Mange fantasy-bøger for unge rummer en kærlighedshistorie, hvor hovedpersonen forelsker sig og måske ligefrem tvinges til at vælge mellem to forskellige. Anne har ikke bare en eller to bejlere men mindst fem mænd, der tiltrækkes af hendes sarkastiske facon og kæmper for at opnå hendes gunst. Kærlighedstemaet fungerer som en stærk drivkraft gennem bogen – tænk nu, hvis hun ender med at vælge den forkerte?

Ud over at være elementært spændende, så er trilogiens styrke den måde, hvorpå nordisk mytologi langsomt flettes ind i historien, efterhånden som handlingen skrider frem. Dette, sammenholdt med Annes stærke frisind og evigt kritiske syn på etablerede sandheder, giver det, der ellers på mange måder er en traditionel fantasy-trilogi, et stærkt nordisk twist.

Verden styrter og Livets blod

”Foran ham mellem væltede reoler, smadrede krukker og præparater lå hans kone og døtre. De lå alle tre i forvredne stillinger. Deres arme og ben vendte underligt, selvom Amalie og Sofia som altid havde hinanden i hænderne.”
”Livets blod”, s. 87.

Malene Sølvstens trilogi om ”Ravnenes hvisken” blev fulgt af to selvstændige fortællinger, ”Verden styrter” (2018) og ”Livets blod” (2019). Fortællingerne foregår i det samme univers som ”Ravnenes hvisken”-serien og følger to af seriens centrale, men også mystiske karakterer, krigeren Varnar og brygmesteren Elias. Handlingen i begge bøger udspiller sig i tiden inden og op til, at ”Ravnenes hvisken”-serien tager sin begyndelse.

54216661

”Verden styrter” foregår i riget Hrafnheim og handler om krigeren Varnar, der er anfører af dronning Ragnaras Varærgergarde. Varnar er en god soldat, der er trænet til at adlyde ordrer og være loyal over for sin dronning. Men efter henrettelsen af en ung pige, der bliver grebet i at ofre til de gamle guder, plages Varnar af tvivl. Er Ragnaras måde at lede landet på den rigtige? Og er det nødvendigt at slå forsvarsløse mennesker ihjel for at sikre sig magten i riget?

Tvivlen bliver ikke mindre, da han beordres til at tage til Midgård, menneskenes verden, for at dræbe en rødhåret pige, Anne, der udgør en trussel mod dronningen.

”Livets blod” foregår hovedsageligt i Nordjylland og er fortællingen om Elias, der har levet i flere hundrede år uden at ældes, fordi han er halvguden Od Dinesens adoptivsøn. Elias er apoteker og videnskabsmand og på evig jagt efter kuren mod det største onde i verden, nemlig døden. Men i sin iver efter at vække de døde lægger han sig ud med selveste Odin, der som straf slår Elias’ kone og to døtre ihjel. Elias er sønderknust og drukner sin sorg i alkohol og stoffer, mens han tænker på hævn og på at bringe sin familie tilbage fra de dødes rige. I et drømmesyn får han besøg af en rødhåret kvinde, der fortæller ham, at de sammen har en chance for at vinde over Odin, og at Elias vil møde hende igen i fremtiden.

47215366

”Verden styrter” og ”Livets blod” er såkaldte prequels, altså bøger hvis handling finder sted før handlingen i et andet værk, i dette tilfælde de tre bøger i ”Ravnenes hvisken”-serien. I en prequel er det muligt for forfatteren at udfolde nogle af de fortællemæssige tråde, som kun antydes i hovedværket, for eksempel hvordan Elias’ familie døde eller hvorfor Varnar valgte ikke at adlyde Ragnaras ordrer.

Øvrige skribenter

Tine Stoltenberg, februar 2019

Genrer og tematikker

Genremæssigt er ”Ravnenes hvisken” en hybrid mellem fantasy og krimi for unge, og krimiplottets bestialske mord på unge, rødhårede piger kombineret med fantasy, inspireret af nordisk mytologi, fungerer rigtig godt sammen. Fantasy kan opdeles i flere undergenrer, eksempelvis 'high fantasy' eller 'low fantasy'. High fantasy foregår i en opdigtet verden som f.eks. ”Ringenes Herre” af J.R.R. Tolkien, mens low fantasy foregår i en virkelig verden med en eller flere parallelverdener som ”Harry Potter”-bøgerne af J.K. Rowling, ”Narnia”-fortællingerne af C.S Lewis og ”Erik Menneskesøn”-serien af Lars-Henrik Olsen. 

”Ravnenes hvisken”, Bog 1 er low fantasy, fordi den dels foregår i en virkelig verden, som handler om gymnasiepigen Annes hverdag, og dels i en mytologisk parallelverden med guder og halvguder. I Bog 2 og Bog 3 befinder vi os overvejende i parallelverdenen med ganske få referencer til vores virkelige verden, og disse er nærmere high fantasy.

Anne gennemgår en udvikling fra utilpasset teenager til en ung kvinde og lærer at bruge sine synske evner til noget konstruktivt i opklaringen af de brutale mord. Samtidig kommer hun ud af sin ensomme skal, hvor hun er mistroisk over for alt og alle, og hun lærer at stole på andre mennesker. Venskab og tapperhed er centrale temaer i bogen, og sammen med vennerne står hun stærkere i kampen mod det onde. En anden pointe i romantrilogien er, at skinnet kan bedrage, og at man derfor ikke skal være for hurtig til at dømme andre.

Desuden er forholdet til tro et gennemgående tema i bogenbøgerne. Anne får et indblik i nordisk mytologi og asatro gennem mødet med den asatroende Luna og hendes familie og gennem oplevelserne i parallelverdenen. I den virkelige verden diskuterer Anne islamisk og kristen tro med politimanden Hakim, der har arabisk baggrund, og diskussionerne bidrager til, at hun bliver mere åben og tolerant over for andre mennesker, som har et andet syn på verden end hende selv. I et interview siger Malene Sølvsten om temaet tro: ”Folk må leve som de vil og tro på det de vil, bare de ikke skader andre. Det er vigtigt at være kritisk over for konventioner, for måske er det, alle er enige om, slet ikke rigtigt. Endelig, så tror jeg ikke på objektivt godt og ondt. Det, der er godt for mig, kan være skidt for andre og omvendt. Så hvad der er godt eller ondt, handler om perspektivet.” (Ulla Hinge Thomsen. Debut-fantasy-forfatter med stort potentiale: ”Jeg skriver for min egen skyld”. Bogliv.dk, 2017-03-22).

Beslægtede forfatterskaber

”Erik Menneskesøn”-serien i fire bind (1986-2006) er en kendt og populær serie, som er skrevet af den danske forfatter Lars-Henrik Olsen. Bøgerne handler om skoledrengen Erik, der bliver hentet til Asgård, og serien genfortæller mange af historierne fra nordisk mytologi. Erik bliver ligesom Anne i ”Ravnenes hvisken” kastet ind i kampen mellem det gode og det onde for at undgå Ragnarok, og ligesom i eventyrene er der mange prøvelser, de skal igennem, hvor de lærer deres egne styrker og svagheder at kende og at skelne venner fra fjender.

I de senere år er flere udenlandske og danske forfattere begyndt at skrive fantasy-serier, som også tager udgangspunkt i fortællinger fra nordisk mytologi. Den amerikanske forfatter Rick Riordon er kendt af mange læsere for fantasy-serien ”Percy Jackson og Olymperne”, som beskriver den unge Percy Jackson og hans oplevelser med de græske og romerske guder. Nu er han i gang med at skrive en serie inspireret af nordisk mytologi, og det første bind i serien, ”Magnus Chase og guderne fra Asgård – Kampen om sommersværdet”, udkom på dansk i 2016. Bogen handler om 16-årige Magnus Chase, der lever et vanskeligt liv på gaden efter sin mors mystiske død, men da han finder ud af, at han i virkeligheden er søn af en nordisk gud, må han finde sin fars våben for at forhindre Ragnarok.

Ligesom ”Ravnenes hvisken” beskæftiger ”Magnus Chase”-serien sig tematisk med kampen mellem det gode og det onde samt venskaber – for hvem kan Magnus egentlig stole på? Fraværet af forældre stiller desuden krav til Magnus om, at han ligesom Anne i ”Ravnenes hvisken” skal kunne forsvare sig selv i en til tider brutal verden.

Herhjemme debuterede den danske forfatter Sidsel Katrine Slej i 2013 med første bind i fantasy-trilogien ”Sanddrømmeren”. Hovedpersonen er 15-årige Fréa fra Jylland, som har synske evner, og en nat ser hun i drømme sin mor nedkæmpe en jætte. Moren afslører efterfølgende, at Fréa er en valkyrie – som kan se ind i fremtiden – og sammen flygter Fréa og moren til Asgård, hvor Fréa skal gå i skole og lære at være en valkyrie. Bøgerne handler om kampen mellem det gode og det onde, om venskaber og tapperhed. Fréa har ligesom Anne synske evner, og lige som Anne skal hun lære at acceptere og bruge disse særlige evner på en konstruktiv måde, mens hun kæmper på det godes side for at forhindre Ragnarok.

Bibliografi

Romaner

Sølvsten, Malene: Ravnenes hvisken. Bog 1. Carlsen, 2016.
Sølvsten, Malene: Ravnenes hvisken. Bog 2. Carlsen, 2017.
Sølvsten, Malene: Verden styrter : en Ravnenes hvisken-fortælling. Gyldendal, 2018.
Sølvsten, Malene: Ravnenes hvisken. Bog 3. Gyldendal, 2018.
Sølvsten, Malene: Livets blod. Gyldendal, 2019. Ravnenes hvisken. Bog 4.

Om forfatterskabet

Web

Bogbloggen Eva Lucia Music and Literature, 2017-03-27.
Med informationer om forfatterskabet, biografi m.m.
Med nyheder om forfatterskabet.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Malene Sølvsten

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Thieden, Amalie: Berlingske Læseres Bogpris. Berlingske, 2017-02-28.
Thomsen, Ulla Hinge: Debut-fantasy-forfatter med stort potentiale: ”Jeg skriver for min egen skyld”. Bogliv.dk, 2017-03-22