j r r tolkien
Fotograf ukendt.

J.R.R. Tolkien

cand.mag. Andreas Eckhardt-Læssøe, oktober 2022.
Top image group
j r r tolkien
Fotograf ukendt.

John Ronald Reuel Tolkien, eller som der står på forsiden af hans bøger J.R.R. Tolkien, er blandt det 20. århundredes mest indflydelsesrige forfattere. Ikke alene i kraft af sine salgstal, som for nyligt passerede et estimeret antal af 600 millioner, men også fordi hans bøger har vakt genklang i adskillige generationer af både voksne og børn. Han kaldes faderen af high fantasy, og hans rigt udfoldede eventyrunivers, som man har mødt i ”Hobbitten” og ”Ringenes Herre”, er blevet filmatiseret adskillige gange og giver stadig anledning til nye historier.

 

62640901

Blå bog

Født: 3. januar, 1892 i Blomfontein, Sydafrika. 

Død: 2. september 1973, Hampshire, England.

Uddannelse: Engelsk Litteratur fra Essex University, 1915.

Debut: The Hobbit, 1937.

Litteraturpriser: The International Award for Fiction, 1957. 

Seneste danske udgivelse: Casper Clemmensen: Tolkien og det mystiske Jylland. Illustreret af Esben Hanefelt Kristensen. Hovedland, 2022.

Inspiration: Oldengelske eventyr såsom Gaiwan og Beowulf. De islandske Eddaer. Det tyske folkeeventyr Niebelunglied. 

 

JRR Tolkien læser op.

Artikel type
voksne

Baggrund

”’Ja,’ sagde Frodo. ’Men kan du huske Gandalfs ord: Selv Gollum har måske endnu noget at gøre, og hvis det ikke havde været for ham, Sam, så ville jeg ikke have kunnet tilintetgøre Ringen. Så ville hele vores færd, vores opgave have været forgæves, selv her i den bitre ende. Så skal vi ikke tilgive ham! For opgaven er fuldført, alt er overstået. Jeg er glad for, at du er her sammen med mig.’”

”Ringenes Herre – Kongen vender tilbage”, s. 279.

John Ronald Reuel Tolkien blev født i 1892 i Sydafrika, som dengang var en britisk koloni. Mens moren Mabel tog sine to sønner med tilbage til England for at besøge familien, døde faren Arthur af lungebetændelse, og Tolkien voksede op hos sine bedsteforældre i England. Senere meldte hans mor sig ind i den katolske kirke, og hendes baptistiske familie stoppede deres økonomiske støtte. Så kort inden sin død, da Tolkien var omkring 12, overdrog hun værgerollen for sine to sønner til sine gode ven Fader Francis. Tolkien fik et legat til at gå på King Edwards skole i Birmingham og siden på Essex University, hvor han havde hovedfag i Engelsk litteratur. Han dimitterede i 1915 med udmærkelse.

Allerede som 16-årig mødte han Edith Mary Bratt, som han forelskede sig i, og i de forlovede sig i 1913, og i 1916 blev de gift. Tolkien meldte sig frivilligt til at tjene i 1. Verdenskrig. I 1916 fik han skyttegravsfeber, en infektion båret af lus, og blev sygetransporteret tilbage til England, men tjente stadig i hæren, uden dog at være i kamp igen, indtil sin endelige afmønstring i 1920.

Heromkring starter Tolkiens akademiske karriere, hvor han forskede i og oversatte fra oldengelsk, og han underviste først i mange år på Pembroke College og siden på Merton College. Det var i hans tid på Pembroke, at han skrev ”Hobbitten”, som var det første han udgav, men ikke det første han skrev. Hans uudgivne manuskripter er udkommet posthumt, udgivet og kommenteret af en af hans fire børn, sønnen Christopher.

Tolkiens akademiske arbejde med oldengelske eventyr, som blev til en interesse for folkeeventyr i det hele taget, havde en livslang indflydelse på Tolkien og på hans bøger. Nogle af dem lånte han helt eksplicit fra. Han læste de islandske Eddaer og oversatte ”Beowulf”, og i den tyske ”Niebelunglied” kaldes de tre magiske juveler for Silmarils, som kom til at lægge navn til ”Silmarillon”, den bog hvor Tolkien leksikalt beskriver hele det univers, hans bøger foregår indenfor. Tolkien skrev ”Ringenes Herre”-trilogien fra 1937 frem til 1949, og den udkom i sine tre bind i 1954-55. Han døde den 2. september 1973, og i 1977 udkom ”Silmarillion”.

Hobitten

”I et hul i jorden boede der en hobbit. Det var ikke et væmmeligt snavset hul fyldt med orme, og der lugtede ikke muggent. Men det var heller ikke et tørt, nøgent, sandet hul, uden noget man kunne sidde på eller noget spiseligt. Det var et hobbithul, og det betyder hygge. Det havde en nydelig, rund dør, den var malet grøn og havde et blankt, gyldent messinghåndtag lige midt på.”

”Hobbitten – eller Ud og hjem igen”, s. 7.

Det siges om ”The Hobbit, or There and Back Again”, 1937 (”Hobbitten, eller Ud og hjem igen”, 1997), at J.R.R. Tolkien begyndte at skrive den som godnathistorier for sine børn, og den er også i dag at betragte som et hovedværk inden for børnelitteratur på linje med C.S. Lewis’ ”Narnia”-bøger, som Tolkien selv var meget inspireret af, og meget senere ”Harry Potter”, som er meget inspireret af Tolkien.

”Hobbitten” er historien om Bilbo Baggins, der modvilligt drager afsted på et eventyr med troldmanden Gandalf og 13 dværge for at generobre den guldskat, dragen Smaug har taget fra dværgene. Bilbo er hobbit, et folkeslag der udmærker sig ved deres klejne statur og forkærlighed for god mad, fest og afslapning, det vi på dansk ville kalde hygge. Han er udset til at fungere som togtets tyv, og igennem fortællingen udvikler han en sans for list, der overrasker både ham selv og dværgene.

62932996

På den måde kan man næsten læse bogen som en omvendt dannelseshistorie, hvor Bilbo går fra at være en troværdig og rar person til at blive mere og mere egoistisk og drevet af den ærgerrighed, han også lærer fra dværgene. Historien er fortalt meget direkte og uden mange svinkeærinder og kan i sin fulde ret læses som et selvstændigt værk. Alligevel tjener den både som en forhistorie for ”Ringenes Herre”-trilogien og en introduktion til universet.

Vi introduceres for hobbitterne og deres land Herredet, og mange af karaktererne går igen i bøgerne, men Gandalf er den eneste af hovedpersonerne, der går igen på tværs af bøgerne. I ”Hobbitten” fungerer han lidt som en mystisk fraværende figur, der enten driver plottet fremad eller er fraværende, fordi han er ude og gøre andre og, forstår man, vigtigere ting, som med andre ord bliver forudanelser om den næste fortælling i det samme univers.

Vi introduceres også for de forskellige racer. De distancerede og skovresiderende elvere og deres by Rivendell. Vi møder selvsagt også dværgene, som er ærgerrige og driftige og ikke så gode til at håndtere forandring. De 13 dværge, som Bilbo rejser med, er desuden opkaldt efter de islandske Eddaer, og dragen har tydelige mindelser om det tyske folkesagn ”Niebelunglied”.