Foto: Mette Kramer Kristensen

Adam O.

cand.theol. Charlotte Hitzner, marts 2021. Blå bog og bibliografi opdateret februar 2024.
Top image group
Foto: Mette Kramer Kristensen

Droner med barberbladsskarpe tænder, et Danmark omdannet til losseplads og en kæmpetrold, der bruger skraldecontainere som rulleskøjter. Adam O. spænder bredt og skildrer i sin dystopiske trilogi om ”Den rustne verden” et orwellsk overvågningssamfund, hvor store firmaer hæmningsløst forurener, udpiner og kontrollerer alt og alle, samtidig med at han i billedbøgerne om pigen Ingeborg og trolden Tonni 2 Ton hylder fantasien, det skøre og gakkede. Som en rød tråd gennem forfatterskabet løber troen på barnet som ophav til oprør, leg og forandring.

137863766

 

Blå bog

Født: 1976 i København.

Uddannelse: Hf-studentereksamen.

Debut: Ruiner. Forlaget Fahrenheit, 2011.

Litteraturpriser: Niels Klim-prisen, 2020. Kulturministeriets Forfatterpris, 2020.

Seneste udgivelse: Lulu Lukøje : i drømmenes dyb. Høst, 2024. (Lulu Lukøje, 2).

Inspiration: George Orwell, Margaret Atwood, Ursula K. Le Guin og Aldous Huxley.

 

 

 

Videoklip

”Den rustne verden – Motorhjerte” af Adam O. 2019.

Artikel type
illustratorer

Baggrund

”Dronen styrtdykkede mod børnene. De sortlakerede kæber bevægede sig op og ned, som om den gnavede sig igennem luften. ”Kom af vejen!” råbte Lærke og hev Ramona ind til sig. Bowie kastede sig til jorden, men Peter tøvede et sekund, og så var dronen over ham.”
”Den rustne verden: Flugten fra Danmark”, s. 56.

Adam Oskar Fridal Illemann, bedre kendt som Adam O., blev født i København i 1976. Siden flyttede familien til Lolland, hvor Adam O. er vokset op.

Som barn slugte han alle tegneserierne på det lokale bibliotek, hvor hans mor arbejdede som bibliotekar. Inspireret af tegneserierne begyndte Adam O. også selv at tegne, og han lavede blandt andet små tegnefilm på ungdomsskolen.

Da Adam O. så et punkband fra Ungdomshuset i København på det lokale spillested, vidste han, at han gerne ville være en del af miljøet omkring Ungdomshuset på Jagtvej 69. Som 18-årig flyttede Adam O. til København og begyndte at komme i Ungdomshuset, hvor han tegnede plakater, zines og pladecovers for de forskellige bands, der brugte huset. Om dette siger han selv: Jeg var ikke den bedste tegner, men det skulle jo også laves, og på den måde startede det. Der var også et lille fotokopieret ugemagasin, Slam, hvor der mellem politiske manifester og opslag om folkekøkken og koncerter var fortløbende tegneserier, og det lavede blandt andet jeg og Jakob Strid, der også er børnebogsforfatter.” (Niki Treumer Mogensen: Fra Posehuset til prisnomineret for bog. folketidende.dk, 2021-01-31).

Efter i en årrække at have levet af at lave satiretegninger og arbejde som handicaphjælper debuterede Adam O. i 2011 med den dystopiske tegneserie ”Ruiner”.

Adam O. er med sin kæreste og datter bosiddende nær Hvalsø på Sjælland. Sideløbende med sin forfattervirksomhed er han hustegner for hjemløseavisen Hus Forbi, ligesom han også afholder foredrag og workshops for skoleklasser.

I 2020 blev han nomineret til Kulturministeriets børnebogspris for ”Den rustne verden: Flugten fra Danmark” og til Politikens Litteraturpris for den samlede ”Den rustne verden” trilogi.

Den rustne verden – serien

””Børn kan vi ikke sælge,” sagde kaptajnen. ”Men robotten kan vi få en god pris for på det sorte marked.” ”Skrot er ikke til salg!” råbte Ramona lige op i den store mands ansigt. Kaptajnen smilede et mørkt smil. ”Åh, jo, det er den.””
”Den rustne verden: Ukrudt”, s. 35.

Adam O.’s serie om Den rustne verden består af tre bind: ”Den rustne verden: Flugten fra Danmark” (2019), ”Den rustne verden: Motorhjerte” (2019) og ”Den rustne verden: Ukrudt” (2020).

I 2119 er Danmarks befolkning, som følge af klimaforandringer og massiv forurening, blevet flyttet til det sydlige Sverige og til byen Nykøbenhavn, det tidligere Nuuk i Grønland. Selve Danmark er blevet opkøbt af firmaet Atlas og forvandlet til en skrotlosseplads omgivet af et livløst plastikhav. Her dumpes alt fra containere til robotter, når de har udtjent deres funktion. Atlas dominerer den nye verden, og de producerer alt fra morgenmadsprodukter til skolebøger, ligesom de også driver minedrift, producerer underholdningsprogrammer med karakteren Onkel Dunkel og kontrollerer store dele af nyhedsstrømmen. Atlas er med andre ord altid til stede i borgernes hverdag.

46152123

De fire søskende Lærke, Peter, Bowie og Ramona bor sammen med deres forældre i Nykøbenhavn. De glæder sig til sommerferien, der venter lige om hjørnet og ikke mindst til at besøge deres bedstefar, der bor i Sydsverige.

Børnenes forældre arbejder i Positivitetsministeriet, hvor de finder på positive måder at omtale negative ting på. F.eks. bliver strømsvigt til hyggemørketid og ordet dårlig bliver til minus god.

Dagen inden afrejsen til Sydsverige fortæller forældrene, at ferien er aflyst, fordi de begge er blevet forfremmet i ministeriet og får travlt hele sommeren. Lærke, Peter, Bowie og Ramona er skuffede og de beslutter sig for at tage sagen i egen hånd og begiver sig afsted på rejsen uden de voksne. Da deres robotfly styrter ned, lander de i det gamle Danmark. Her bliver Ramona ven med den milde kæmperobot Skrot, der engang arbejdede i magnesiumminerne på Månen. Skrot bliver en uvurderlig hjælp for de fire børn på deres rejse gennem lossepladslandet Danmark, hvor de både skal kæmpe mod dræberdroner, skydegale robotjægere og udsendinge fra Atlas, der har alt andet end rent mel i posen.

Tematisk kredser fortællingen om den svages kamp mod den stærke, men også om at se på den måde samfundet fungerer på med et kritisk blik. De fire søskende havner ved et tilfælde i en situation, der tvinger dem til at sætte spørgsmålstegn ved den verden, de er vokset op i og de normer, de kender.