Baggrund

Citat
”Jeg var syv år, da jeg blev usynlig. Jeg gik igennem den hvidmalede dør ind i klasselokalet og var for første gang gennemsigtig. Mine bevægelser og min mund var allerede dengang ukontrollerede og voldsomme. Jeg gik rundt på gangene i en tvangspakket puppe af cellofan og bankede ind i alle forventninger. Cellofanen knitrede og blev mere bøvlet at manøvrere, hver gang en voksen så igennem mig, hver gang de snakkede om mig, som om jeg ikke var til stede, og hver gang de bare så på, mens et barn slog.”
”Klump”, s. 53.

Katinka Bjerregaard er født i 1991 og opvokset på Christianshavn i København sammen med sine journalistforældre og tre ældre brødre. Da hun var barn, drømte hun om at blive digter, og hun skrev digte i sin dagbog. Hun har gået på Christianshavns Gymnasium og har været på Testrup Højskole, inden hun læste tre år på læreruddannelsen, tog orlov og aldrig vendte tilbage. Mens hun læste til lærer, spurgte hendes musikerven Simon Ask en dag, om hun kunne skrive nogle sange til hans band, og det blev begyndelsen på Katinka Band. Bjerregaard har også komponeret musik til teaterstykkerne ”Væbnet med vinger” (2016) og ”Jagten på det gode menneske” om den danske forfatter Karin Michaëlis (2020). Sammen med digter Caspar Eric afholdt hun i 2023 en række kropsshows under titlen ”Vores kroppe – det smukke skrammel”.

Barndommens digterdrøm blev til trykte tekster i 2017 med ”Et hus af krop”, der er en samling af digte og sangtekster med illustrationer af Daniel Buchwald. Om drømmen om at skrive mere end sangtekster fortæller hun: ”Jeg har nok, siden jeg begyndte at føle mig tilpas som tekstforfatter, taget et ubevidst tilløb til at skrive noget andet end sangtekster. Noget, der stak dybere. Jeg er faktisk ikke den fødte musiker, for mig har teksterne og historierne altid været det mest interessante, så må melodierne komme i anden række,” (Kasper Schütt-Jensen: »Jeg er bange for, at folk skal grine af mig og sige: ”Dig? Forfatter? Luk dog røven”«. Jyllands-Posten, 2023-03-04).

Da hun i anden sammenhæng var til møde hos forlaget Gyldendal opfordrede de hende at skrive en roman: ”Jeg havde kun en enkelt tekst, som egentlig mest var en fornemmelse. Men jeg havde en stor nysgerrighed og lyst til at prøve, om jeg kunne skrive andet end sangtekster. Og så blev jeg fuldstændig opslugt af at skrive. Jeg har skrevet overalt - på min telefon under putning, på toilettet og på min stamcafé på Vesterbro.” (Nanna Balslev: Katinka: At få børn er et kæmpe ansigtstab. Berlingske, 2023-03-13). Det blev til debutromanen ”Klump” fra 2023.

Katinka Bjerregaard er bosat i København og gift med fotograf Daniel Buchwald Bjerregaard, med hvem hun har tvillinger fra 2019.