katrine clante
Foto: Camilla Hey

Katrine Clante

cand.mag. Maria Roslev, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Top image group
katrine clante
Foto: Camilla Hey

Indledning

Tegneseriedebutant. Det er illustratoren Katrine Clantes nyeste titel. ”Pssst!” fra 2013 er hendes første grafiske roman, men forhåbentlig ikke den sidste. Bogen er blevet godt modtaget, og Clante er netop blevet hædret med en af Danmarks fornemste priser for værket – nemlig kulturministeriets illustratorpris 2013. Hendes sans for at visualisere både det lette og det tunge, det sjove og det sørgelige er tydelig i ”Pssst!”, og kendetegner i det hele taget Clantes arbejde, som tæller både billedbøger, læse-let bøger og andre børnebøger. Med en skitseagtig streg og klare farver maler hun fantasifulde universer frem, der både supplerer teksten og skaber noget nyt.

 

52503213

Blå bog

Født: 23. april 1973 på Amager.

Uddannelse: Danmarks Designskole – institut for Visuel Kommunikation, 2003.

Debut: Ene går sine egne veje. Lindhardt og Ringhof, 2004.

Litteraturpriser: Statens Kunstfond i 2006, 2011 og 2012. Kulturministeriets Illustratorpris for den grafiske roman ”Pssst!”, 2013.  

Seneste udgivelse: Herzog, Annette: Hjertestorm. Høst, 2016. Illustreret af Katrine Clante. Tegneserie.

Inspiration: ”Nicoline Werdelin har altid været mit forbillede”.

Artikel type
illustratorer

Baggrund

”Da jeg gik i nulte, syntes jeg, at dem fra femte nærmest var voksne. Nu går jeg i femte, men jeg er jo slet ikke voksen. Dengang glædede jeg mig altid til at det var mig, der var noget. Nu er jeg bare forvirret. Hvad er jeg egentlig?”
”Psst!”, s. 21.

Katrine Clante er født på Amager i 1973, men hun er vokset op uden for den lille by Faxe Ladeplads på Sydsjælland. Hun har tegnet så længe, hun kan huske og har på mange måder fået livet som illustrator ind med modermælken. Hendes mor er illustrator, og det var hendes bedstemor også. Hjemmet var derfor fyldt med godt papir og gode farver, og der var stor opbakning til at bruge begge dele til at udtrykke sig. Og det kan være en fordel, når man er genert. Selv siger Katrine Clante om det: ”Jeg var ret genert og ikke så god til at snakke med andre, og så var det rart at kunne tegne og male sine følelser.” (Maria Roslev: Mailinterview med Katrine Clante. Forfatterweb, maj 2014).

Trods mange års øvelse og masser af familiær opbakning var det ikke så lige til at vælge et liv som tegner, da Katrine Clante blev voksen, for som hun siger: ”Da jeg skulle vælge uddannelse, ville jeg være alt andet end tegner, for jeg syntes, at det var så pinligt at skulle være det samme som sin mor (og bedstemor). Jeg var tredive, før jeg endelig forstod, at det var det, jeg var nødt til at arbejde med. Jeg kan stadig være for stolt til at spørge min mor til råds.” (Maria Roslev: Mailinterview med Katrine Clante. Forfatterweb, maj 2014.)

I 2003 færdiggjorde Clante sin uddannelse på Danmarks Designskoles institut for Visuel Kommunikation, og hun er siden blevet en del af tegnestuen Himmelske Hund, der ligger midt i København. Her arbejder hun med sine illustrationer til både børnebøger, læselet-bøger og billedbøger. Hun bidrager også til forskellige fagblade og har tegnet til kampagner og plakater. Siden 2012 har hun hver uge tegnet til lokalavisen Avis Østerbro. I den satiriske tegneseriestribe ”Pip” fortæller hun om livet på Østerbro, som hun kender særdeles godt efter at have boet der i mange år.

Hun debuterede med læse-let bogen ”Ena går sine egne veje” i 2004, der var en del af hendes afgangsprojekt på Danmarks Designskole. I 2014 modtog hun Kulturministeriets Illustratorpris for den grafiske roman ”Pssst!”. Den er blevet til i samarbejde med forfatteren Annette Herzog, som hun tidligere har arbejdet sammen med om børnebogen ”Flyvere på himlen”. Bogen blev indstillet til prisen "Årets bedste bogarbejde" i 2008. 

”Pssst!” er Clantes første grafiske roman, og arbejdet med den har været meget anderledes end det, hun ellers har lavet. Selv siger hun: ”Alt ved det her projekt har været anderledes! For mig var det et håndværk, der skulle læres fra bunden af, fra scratch, hvor det har været som et puslespil, der skal gå op.” (Eline Mørch Jensen: At fortælle et liv i skrift og billeder. Tidsskriftet Skolebiblioteket, 2013, 41. årg., nr. 8).

Flyvere på himlen

”Når jeg tænker på vores have, bliver det sommer i maven på mig. Så begynder den at krible ligesom græshopperne, som vi fangede og holdt i vores lukkede hænder. Hver aften, når jeg ligger i sengen, lukker jeg øjnene for at trylle haven frem for mig.”
”Flyvere på himlen”, s. 5.

Børnebogen ”Flyvere på himlen” udkom i 2008. Annette Herzog er bogens forfatter, og hun har skrevet en både smuk og barsk fortælling. Den handler om Lidja, der må flygte til Danmark pga. krig i sit hjemland. I bogens første halvdel beskrives Lidjas erindringer om barndommens trygge have, hvor hun sammen med veninden Sanja leger. Solen varmer, blomsterne dufter og bierne summer. Men pludselig forsvinder solen, og mørke flyvere, der kaster sten, som Lidja udtrykker det, destruerer både barndommens have, uskylden og Sanja.

27015670

Sorgen tager Lidja med sig til sit nye hjem i et fremmed land. Det er svært at glemme fortiden og endnu sværere at få nye veninder. Men trods sorg og krigstraumer rummer bogens slutning håb. Lidjas storebror hjælper hende, så hun igen kan komme ud i en have og lege.

Teksten er poetisk og rummer sproglige billeder, der både rammer angsten og håbet. Lidjas flugt fra bombeflyene beskrives f.eks. således: ”Mit hjerte banker som et maskingevær, og der brænder ild i mit bryst” (s. 11), mens hendes forventning om nye veninder får hjertet til at hoppe ”glad som en bold.” (s. 23). 

Katrine Clantes tegninger er som teksten poetiske. Haven fremstår drømmeagtig i lysegule, grønne, lyserøde og mørke nuancer. Træer, blomster og dyr findes ikke kun i haven, men bruges også som pynt på siderne. Clantes tegninger er således ikke kun gengivelser af handlingen. De bidrager til fortællingens stemning og understreger både angsten, sorgen og håbet. 

Enkeltheden i farver og motiv og den naivistiske streg passer godt til teksten. Hverken krig eller død udpensles sprogligt eller visuelt. Alligevel er det helt klart, hvad der sker.

Serien om Liva

”Men så så jeg en citronsommerfugl
med vinger så sarte som en sjæl
den sad på en halvfærdig stol i en firkant af sol
og at vide at det var en sidste hilsen fra ham.
Det var det bedste for mig.”
”Pssst!”, s. 20-21.

Malene Kirkegaard Nielsen har skrevet serien om Liva. Det er letlæste børnebøger til børn, der lige har knækket læsekoden. Der er indtil videre udkommet seks bøger i serien: ”Liva leger med drenge” (2009), ”Liva laver sort magi” (2009), ”Liva fanger en jaguar” (2010), ”Liva leger med de onde” (2010), ”Liva får hævn” (2012) og ”Liva spiller fodbold” (2012).

Serien handler om Liva og Mads, der er bedste venner, og som altid leger sammen. Men det er ikke altid let at være bedste venner, når man er en dreng og en pige. De andre kommer hurtigt til at tro, at man er kærester. Bøgerne behandler temaer om venskab, vrede, jalousi og køn, så til trods for det lette sprog har bøgerne tematisk tyngde.  

29448272

Katrine Clante har illustreret alle seks bøger. Alle illustrationer er tegnet i blyant og bagefter bearbejdet og farvelagt i computeren. De naivistiske blyantstegninger supplerer bøgernes handling godt. De hjælper læseforståelsen og tydeliggør Livas følelser. Til trods for enkeltheden i personernes ansigter står alle reaktioner og følelser tydeligt frem. Det er derfor nemt at afkode illustrationerne, så historierne bliver lettere at forstå. 

Man finder også både humor og bevægelse i tegningerne. I seriens sjette bind ”Liva får hævn”, der udkom i 2012, er der f.eks. en stor tegning, der fylder to sider, hvor Liva bider Barbiedukker i stykker. Arme, ben og hoveder er spredt omkring hende ud over siderne. Tænder og hår er det eneste synlige ved hendes ansigt, så vreden, hvormed hun flår dukkerne i stykker, er tydelig. Det er både effektfuldt, og ser sjovt ud.

   

Pssst!

”Men så så jeg en citronsommerfugl
med vinger så sarte som en sjæl
den sad på en halvfærdig stol i en firkant af sol
og at vide at det var en sidste hilsen fra ham.
Det var det bedste for mig.”
”Pssst!”, s. 20-21.

Pssst!” er Katrine Clantes første grafiske roman. Den udkom i 2013, og teksten er skrevet af Annette Herzog. Den handler om den 12-årige Viola, der føler sig forvirret. ”Hvem er jeg?” er hovedspørgsmålet, der sætter Livas tanker om sin eksistens i gang. For hvem var hun, før hun blev født? Og hvorfor er det som om, hun er flere forskellige på én gang. Minder om både farfar og mormor blander sig med fantasier om, hvad det var før og efter livet. Usikkerhed og andre følelser snører sig sammen med forestillinger om fremtiden og oplevelser i nutiden. Bogen er et udtryk for Violas tankestrøm, som læseren hvirvles ind i via både tekst og billeder. I 12 små kapitler oplever man pigens tanker indefra, nogle udtrykt i tekst, andre kun i billeder.

29891877

Der er stor variation i de 12 kapitler, og bogen fremstår som et puslespil af tegneserieforløb, collager, scrapbog og noget der mere ligner en traditionel billedbog, hvor der veksles mellem tekst og tegninger. Det giver et legende, nyt og rigt visuelt udtryk, hvor tegningerne inviterer læseren til at gå på opdagelse. Således spiller tegningerne smukt sammen med Violas undren. Livet er et mysterium, der er værd at gå på opdagelse i.

Samtidig rummer Clantes tegninger både poesi og humor. Visualiseringen af arv og miljø er overraskende og sjove, ligesom den tynde blyantsstreg og de sparsomme farver harmonerer med Violas sankthansorm og citronsommerfugle.

”Pssst!” er et stemningsfuldt portræt i billeder og tekst af en ung piges sind. 

 

Genrer og tematikker

Katrine Clante tegner primært til børnebøger, hvor den skitseagtige blyantstreg og den klare farvepalet går igen i de fleste af hendes illustrationer. Også humor og det poetiske kendetegner illustratorens stil, hvilket både kommer til udtryk i børnebogen ”Flyvere på himlen”, i læselet-serien om Liva og i den grafiske roman ”Pssst!”. Hun kan både visualisere handling og stemning og gør begge dele, så det udvider fortællingernes sproglige univers.

Planter, træer, bier og især sommerfugle er gennemgående i Clantes visuelle univers, og det er tydeligt, at naturen inspirerer hende. Samtidig har hun en fantastisk sans for farver, noget hun allerede som barn har været optaget af, for som hun siger: ”Jeg er nok også blevet hjulpet til at SE verden omkring mig, når jeg gik i naturen med min mor. At alle træstammer ikke er brune; bøgestammer kan være lysegrå eller grønne og kirsebærtræet har en nærmest violet stamme.” (Maria Roslev: Mailinterview med Katrine Clante. Forfatterweb, maj 2014).

Indtil videre har hun kun lavet én grafisk roman. Den er et virvar af visuelle virkemidler, som giver værket et meget personligt formsprog. Bogen er samtidig et realistisk indblik i en ung piges tankestrøm. Selv siger Katrine Clante om genrens betydning for hende: ”Der var noget ved tegneseriemediet, som rumsterede længe, den ville noget med mig. Jeg var vild med at læse de nye grafiske romaner, der kom frem på det tidspunkt: “Persepolis”, “Det store onde”. Der var noget med den realistiske fortælling.” (Erik Barkman: Alene og utilpasset. Nummer 9, Magasin for tegneserier, 2014-04-04).

Beslægtede illustratorskaber

Katrine Clante har et meget personligt formsprog, og samtidig er der noget både skitseagtigt og naivistisk over hendes tegninger, som kendetegner flere nutidige børnebogsillustratorer. 

Den skitseagtige blyantsstreg og collage-stilen, som den kommer til udtryk i den grafiske roman ”Pssst!”, minder om det søgende og personlige formsprog i Rikke Bakmans ”Glimt” (2011), der genremæssigt også er en grafisk roman. ”Glimt” er en selvbiografisk tegnet roman, og selvom Clantes ”Pssst!” ikke er en selvbiografi, er der flere tematiske og fortællermæssige ligheder. Både ”Glimt” og ”Pssst!” viser tween-pigernes liv gennem en række øjebliksbilleder fra en helt almindelig barndom. Bakman tegner og fortæller om en enkelt dag ved stranden i 1986, mens Clante tegner og fortæller hovedpersonens tanker, drømme, forestillinger og oplevelser. Fælles for historierne er det sanselige og stemningsfyldte, det hverdagslige og tilsyneladende udramatiske. Det er historier med en tydelig jeg-fortæller og et meget personligt indhold, der får begge bøger til at minde om dagbøger.

Dagbogsformen bruges hyppigt i børnebøger, der handler om piger i 13-års alderen. Mette Finderups Emmy-serie, der handler om den 13-årige Emmys liv, er formmæssigt selvudleverende dagbøger, men hvor både ”Glimt” og ”Pssst!” bæres af poesi og undren, bæres Finderups serie af humor. Realismen og koncentrationen om de menneskelige relationer har de dog tilfælles.   

”Pssst!” er også kendetegnet ved mange forskellige visuelle virkemidler, og netop den genremæssige leg og sammenblanding tiltrækker Katrine Clante. Hun har fundet inspiration i både Shaun Tans ”Udkantsfortællinger” og Jonathan Safran Foers roman ”Ekstremt højt og utrolig tæt på”, der begge leger med overraskende virkemidler. Det samme gør Egon Mathiessen, som Clante også er inspireret af. Hun fortæller: ”En børnebog, jeg holder særlig meget af, er Egon Mathiessens ”Mis med de blå øjne”. Dét forløb med op ad bakke ned ad bakke er jo en slags tegneserie, men den er så genial, fordi man bladrer for hvert billede, det er overraskende, enkelt og vidunderligt. Hverken tegneseriemediet eller bogmediet er færdigt med at blive udfordret og udforsket, langt fra!” (Erik Barkman: Alene og utilpasset. Nummer 9, Magasin for tegneserier, 2014-04-04). 

Bibliografi

Børnebøger

Clante, Katrine
Ena går sine egne veje. Lindhardt og Ringhof, 2004.
Clante, Katrine:
Flyvere på Himlen. Høst og søn, 2007.
Clante, Katrine:
Hvad så, Vilmer? Forum, 2009.
Clante, Katrine:
Hvad så, kærester? Forum, 2010.
Clante, Katrine:
En kat har 9 piv. Turbine, 2012.

Læse-let-bøger

Clante, Katrine:
Knuz. Alinea, 2011.
Clante, Katrine:
Nede i fru Hansens kælder. Special-pædagogisk forlag, 2011.
Clante, Katrine:
Syv dage med Emma C. Turbine, 2014.
Skogemann, Liva:
Benni på bænken. Forum/Rosinante og co., 2014. Illustrator: Katrine Clante.

Læse-let Serien om Liva

Clante, Katrine:
Liva laver sort magi. Forum, 2009.
Clante, Katrine:
Liva leger med drenge. Forum, 2009.
Clante, Katrine:
Liva leger med de onde. Forum, 2010.
Clante, Katrine:
Liva fanger en jaguar. Forum, 2010.
Clante, Katrine:
Liva spiller fodbold. Forum, 2012.
Clante, Katrine:
Liva får hævn. Forum, 2012.

Grafisk roman

Clante, Katrine:
Pssst! Høst og søn, 2013.
Herzog, Annette: Hjertestorm. Høst, 2016. Illustreret af Katrine Clante. Tegneserie.

Om forfatteren

Baggrund

Her kan man læse om illustratoren og hendes arbejde samt se eksempler på hendes illustrationer.
En visuel blog.

Kilder citeret i portrættet

Interviews

Larsen, Kristian Bang:
På tegnebordet: Katrine Clante. Nummer 9, Magasin for tegneserier, 2012-05-15.
Frederiksen, Thomas:
Avisen får Pip fra denne uge. Østerbro Avisen, 2012-05-24.
Barkman, Erik:
Alene og utilpasset. Nummer 9, Magasin for tegneserier, 2014-04-04.
Roslev, Maria:
Mailinterview med Katrine Clante. Forfatterweb, maj 2014.