Portræt af Thomasine Gyllembourg
Foto: Jens Juel, via Wikimedia Commons

Thomasine Gyllembourg

redaktionen, 2024.
Top image group
Portræt af Thomasine Gyllembourg
Foto: Jens Juel, via Wikimedia Commons

Thomasine Gyllembourg var en dansk forfatter, der spændte over flere litterære perioder, fra oplysningstiden til romantikken og ind i den nyere tids realisme. Hun debuterede som 53-årig med en række noveller, som hun udgav anonymt, og nåede på 20 år at udgive 24 fortællinger. Gyllembourgs fortællinger handler om det realistiske og hverdagsnære i københavnske middelklassefamilier i slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet.

Hun blev en af Danmarks første kvindelige forfattere og blev så populær, at hun omtales som en af Danmarks første bestseller-forfattere.

Thomasine Gyllembourg efterlod et forfatterskab, der gennem breve, romaner og noveller fortæller os om ægteskab, kvindeliv, middelklasseliv og hverdag i starten af 1800-tallet. Hendes eget liv er beskrevet i "Som svalen" af Anne Marie Ejrnæs og "Thomasines frihed" af Maria Helleberg. 

Til Thomasine Gyllembourgs prosa regnes også de breve, hun skrev til P. A. Heiberg efter deres skilsmisse. Hun diskuterer ægteskab, kærlighed, skilsmisse og moderskab og giver læseren et sjældent indblik i, hvad der foregik i tidens saloner. Hvis man har lyst til at dykke ned i brevvekslingen mellem de to ægtefæller, er brevene udgivet og findes her: Peter Andreas Heiberg og Thomasine Gyllembourg : en beretning, støttet på efterladte breve

 

137432412

 

Blå bog

Født: 9. november 1773, København.

Død: 1. juli 1856, København.

Debut: Noveller : gamle og nye. 1.-3. Bd. 1833-34.

Seneste danske udgivelse: To tidsaldre. Lindhardt & Ringhof, 2023.

Artikel type
faktalink

Kilder

Podcast

Københavns Biblioteker, 2022.
Podcast om skilsmissen mellem P.A. Heiberg og Thomasine Gyllembourg.

Forfatterportræt

Birgit Mortensen: Thomasine Gyllembourg.