Foto: Ib Helles Olsen / Forfatterweb

Kim Fupz Aakeson (børn og unge)

bibliotekar Majken Jørgensen. Opdateret af cand.mag. Anne Vindum, iBureauet/Dagbladet Information, 2013 og af journalist Martine Stock, Bureauet, januar 2019. Senest opdateret af cand.mag. Helle Eeg, marts 2022.
Top image group
Foto: Ib Helles Olsen / Forfatterweb

Indledning

Gennem sin 30-årige karriere har Kim Fupz Aakeson bidraget til dansk film og litteratur med et væld af værker. Han har skrevet prisvindende filmmanuskripter og uforglemmelige bøger til både børn og unge. Han er ikke bange for at tage svære og alvorlige emner op, men gør det oftest med strejf af humor og ironi. 

Kim Fupz Aakeson har også skrevet til voksne, men i dette forfatterportræt omtales hans bøger og historier for børn og unge. 

 

134559969

Blå bog

Født: 12. september 1958 i København som Kim Fobian Aakeson.

Uddannelse: Manuskriptforfatter ved den danske filmskole, 1996.

Debut: Gå løs på livet fra. Københavns Bogforlag, 1982. Tegneserie.

Litteraturpriser: Kulturministeriets Børnebogspris, 1990. Dansk vinder i nordisk konkurrence om bedste ungdomsroman, 1992. Boghandlermedhjælperforeningens Børnebogspris, 1992. Zilveren Zoenen (Holland), 1998. Børnebibliotekarernes Kulturpris, 1999. Forlaget Carlsens Børnebogspris (sammen med Cato Thau-Jensen), 2000. Danmarks Skolebibliotekarforenings Børnebogspris, 2000. Robert for bedste danske filmmanuskript, 2000. Danske Dramatikeres Forbunds Allen-prisen, 2002. Æres-Bodil (kollektivt tildelt Kim Fupz Aakeson, Mogens Rukov og Anders Thomas Jensen for filmmanuskripter), 2003. Gyldendals store børnebogspris, 2010. Orlaprisen, 2014. Skriverprisen, Årets læse-let-forfatter, 2016. Carlsenprisen, 2022.

Seneste udgivelse: Lili er IKKE for lille. Gyldendal, 2022. Illustreret af Siri Melchior.

Artikel type
boern

Baggrund

"Vil du ikke holde hende? Hun går bare i stykker, mumler verdens stærkeste mand og bakker lidt og synes han har de største og hårdeste hænder. Kom nu, siger Nora Johannesen. Det er også din baby. Men verdens stærkeste mand ser på den lille bitte baby og skal ikke nyde noget. Tænk hvis hun gik i stykker, hvis han kvaste noget, hvis han brækkede noget."
"Verdens stærkeste mand"

Kim Fupz Aakeson blev født i København som Kim Fobian Aakeson og er vokset op i Hvidovre og Albertslund. Efter at have udgivet sin første bog, tegneserien ”Gå løs på livet” i 1982, udgav han i 1984 billedbogen ”Hvem vover at vække guderne”. Oprindeligt var han tegner, men i dag skriver han først og fremmest børnebøger, som andre illustrerer, samt manuskripter til film og tv. 

Han holder dog mest af at skrive bøger: ”Børnelitteratur er blevet mit landsted. I den slapper jeg af. Børnelitteratur er et meget mere modigt område, end filmbranchen er. Der er mere angst i film, fordi der er så mange penge på højkant. Børnelitteraturen er så rig sammenlignet med børnefilm,” siger han i et interview med kulturmagasinet Fine Spind (Puk Qvortrup: Børnebøger om døden, vold i hjemmet og damenumser. Kulturmagasinet Fine Spind, 2017-05-15).

Fupz Aakeson har en HF-eksamen fra 1970'erne og en uddannelse som manuskriptforfatter fra Filmskolen i 1996. Derudover har Aakeson været dramatiker og freelanceillustrator for diverse aviser.

Kim Fupz Aakeson er kendt for at tage grænsesøgende emner op i sine børnebøger som blandt andet død og vold. Selv siger han om det, at: ”Danmark er et fantastisk sted at arbejde. Det er meget sjældent, man møder børnebøger fra udlandet, man kan være uenig i. Der har vi en frihed i Danmark, som jeg har benyttet mig af. Når man skriver inden for den her genre, vil der nok være noget, der er for alvorligt til de fleste. Alle bøger er ikke for alle. Diversiteten i vores børnekultur er super vigtig,” (Puk Qvortrup: Børnebøger om døden, vold i hjemmet og damenumser. Kulturmagasinet Fine Spind, 2017-05-15).

Kim Fupz Aakeson er bosat i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København.

Verdens grimmeste pige

”Nej. Hun var jo en sommerfugl. En sommerfugl med store, gule vinger og dejlige, orange og grønne farver. Så sart som en sommerfugl kan, fløj hun ud ad sit vindue, ud i det dejlige vejr, og alle de almindelige mennesker, der missede op mod solen, fik øje på hende.”

”Verdens grimmeste pige”, s. 39.

Kim Fupz Aakesons ”Verdens grimmeste pige” (1989) handler om ’hun’, der er verdens grimmeste pige. - Der  er sådan set ikke noget i vejen med hende;  hun har bare meget store ører. De var er så store og gule, at folk snakker om dem og peger, når hun går forbi. En dag får de også pletter. Hun prøver at få dem af, men det hjælper ikke.

 

29275971

Tak skal du ellers have, sagde siger folk, når de ser ørerne. Pigen prøver med smarte frisurer og moderne tøj, men ørerne ser stadig lige store ud. Faktisk vokser og vokser de. 

En dag går det op for pigen hvorfor. Hun er nemlig slet ikke grim; hun er en smuk sommerfugl med store, flotte vinger. Hun letter over byens tage, og folk nede på gaden kigger efter hende og siger: ”Det der er verdens smukkeste sommerfugl”. Men sommerfuglen er ligeglad, om den er smuk eller grim – den er fri til at flyve og glad for at være den, den er.

”Verdens grimmeste pige” er en moderne udgave af H.C. Andersens eventyr ”Den grimme ælling”. Begge historier handler om skabninger, der ikke bliver set af omverdenen for det smukke, de er. Og som til sidst finder sig selv og finder ud af, at de gode nok – præcis som de er.

 

De gale

”Det var det der var specielt ved stemningen om bord. Stilheden. Et helt skib fuld af teenagere og folk i tyverne og så var der alligevel helt stille. Jeg kiggede rundt på ansigterne. Der var mange øjne der havde set noget de ikke havde lyst til at se og nu tvang deres hukommelse dem til at bære videre på det.”

”De gale”, s. 91.

Kim Fupz Aakeson udgav i 1992 ”De gale”, der er en fremtidsroman for unge og foregår i 2010. Bedstevennerne Steff og Topper går på kostskole sammen og oplever, at der foregår noget underligt. De voksne over femogtyve år er begyndt at miste hukommelsen og blive gale. Også på skolen, hvor Steff og Topper studerer. Ingen må forlade skolen. Ingen må ringe hjem. Ingen ved, hvorfor de voksne er begyndt at glemme, men Steff ved, at han vil hjem til sine forældre for at tjekke, at de er okay. Han spørger efter sin far. ”Hvem?” siger moren. 

29254214

Steff og Topper beslutter at flygter om natten. Uden at vide, hvad der venter dem uden for skolens døre, begiver de sig ud i en civilisation i opløsning. Ud i et land, hvor intet fungerer. Danmark er i undtagelsestilstand. Rejsen hjem er farefuld, og drengene konfronteres ad flere omgange med den sindssyge, som spreder sig med voldsom hast mellem alle personer over femogtyve år. Undervejs møder de pigen Popsy, og sammen hjælper de hinanden med at bevare forstanden og huske i et samfund, hvor alle omkring dem lader til at glemme.

Det er jegfortælleren Steff, der fører læseren gennem historien og derfor særligt hans følelsesliv, vi får indblik i. Selvom ”De gale” er en fremtidsroman, berører den helt jordnære og eksistentielle temaer som liv og død, venskab og identitet. De unge er på grænsen til at være voksne, men er stadig for unge til at kunne få ’sygdommen’, der kun rammer voksne over 25 år. Samtidig problematiserer bogen, hvad det vil sige at være ’normal’ og ’gal’, og hvor grænsen går. 

”De gale” blev i 2012 relanceret som en grafisk roman i samarbejde med illustrator Mikkel Sommer og tekstforfatter Erik Barfoed.

Søndag

”Jeg har ryddet op på mit værelse,” sagde Torsten. ”Hvorfor lyder din stemme så mærkelig?” spurgte hans far. ”Sådan er min stemme bare,” sagde Torsten. Men det passede ikke, han prøvede at tale mere nuttet end han plejede. Han tænkte at en nuttet dreng der kunne rydde op på sit værelse, måtte være lige til at elske.”

TIRSDAG i ”Søndag”.

I Kim Fupz Aakesons bog ”Søndag” fra 2011 følger man den fem-seksårige dreng Torsten hver dag i en uge. I syv kapitler hører man om Torstens bekymringer om det, der skal til at ske i hans liv: Han skal være storebror. Torsten er nervøs for, om hans mor og far stadig vil elske ham, når babyen kommer ud, så han går i gang med en undersøgelse af, hvad kærlighed er for noget: Kan man godt elske nogen, man også ikke elsker? Kan man elske hunde, der er grimme? Kan man elske nogen, selvom de ikke er lyserøde og nuttede?

28897332

Torsten vil gerne gøre indtryk på sine forældre ved at vise, at han er en stor dreng, og at han faktisk mestrer alle de ting, de skælder ham ud for ikke at kunne. Hele Tirsdag er han god til at rydde op, tage sine sko af og sætte sin tallerken i opvaskemaskinen, men hans forældre ser det ikke. Til sidst synes Torsten ikke rigtig, at han er god til noget som helst. Søndag morgen har far lavet morgenmad på sengen, og da Torsten ligger lunt mellem sin far og sin højgravide mor, føles det alligevel, som om der er kærlighed nok til alle, lige som hans farmor har fortalt. 

”Søndag” er en klog fortælling om de forventninger, der ligger til et mindre barn, der skal til at være stor. Bogen er fortalt fra barnets synsvinkel, så man får sympati med Torsten, der har ryddet op så godt han kunne, men får skæld ud for at have skubbet alt rodet ind under sengen. 

Eva Erikssons sympatiske og rørende tegninger formidler lige som teksten det lille barns måde at opleve verden på. Dermed er det også naturligt, når tegningerne bryder hverdagsuniverset ved at tegne Torstens forestillinger, f.eks. at han flyver hen på biblioteket (som altid er åbent og er gratis). 

De 5-9-årige vil måske kunne genkende situationerne i ”Søndag”, og deres højtlæsende forældre vil måske blive klogere på barnets oplevelse af verden.

Rengøring

”Han virkede ikke fuld. Han havde også kun fået to øl, en før maden og en til maden, hun købte øllerne og sørgede altid for at der var nogen, men ikke for mange. Hun havde ikke fået nogen øl, hun drak bare vand.”

”Rengøring”, s. 15.

I Kim Fupz Aakesons ungdomsroman ”Rengøring” fra 2019 bor 17-årige Cecilie sammen med sin usikre og ustabile kæreste Andy, der er meget ældre end hende, og som undertiden slår hende. Dagene går med at gøre rent i forskellige hjem og sørge for, at der kommer nogle penge ind, for Andy har ikke noget arbejde og skylder penge til forskellige suspekte typer, efter at hans café gik konkurs. 

45986454

Andy har lavt selvværd og lader sine mindreværdskomplekser gå ud over Cecilie. Han taler grimt til hende og behandler hende dårligt, men han siger næsten altid undskyld, så Cecilie tilgiver ham og bliver hos ham, for hendes eget selvværd er heller ikke højt. Engang imellem siger Cecilies søster, at Andy ikke er god for hende, men hun har travlt med sit eget liv og sine egne forhold, og deres forældre er døde. En dag får Cecilie dog endelig nok og mod til at sige fra, så hun kan gøre rent i sit eget liv.

”Rengøring” er en ungdomsbog om psykisk og fysisk vold i kæresteforhold. Om at passe på sig selv og turde sætte grænser og sige fra. Om end Cecilies barndom var turbulent, har forældrenes død efterladt Cecilie ret alene i verden, og hun søger kærlighed og tryghed, men ender med at finde det modsatte i den ældre Andy. Trods sine kun 17 år er Cecilie langt mere ansvarsfuld end Andy, men hun er stadig uprøvet i livet, og Andy udnytter systematisk hendes umodenhed og naivitet til sin egen fordel.

Gennem et enkelt og ligefremt sprog, der henvender sig til unge i de ældste klasser i folkeskolen eller i gymnasiet, skildrer romanen Cecilies hverdag på godt og ondt, både når hun er ude at gøre rent i forskellige hjem, og når hun er sammen med sin kæreste eller søster.

Au pair

Man er den, man er, og du er ikke nogen fucking Kardashian fra Hellerup, du er Irene fra Ribe …”


”Au pair”, s. 102

Ungdomsromanen ”Au pair” fra 2022 har Kim Fupz Aakeson skrevet i samarbejde med forfatterkollegaen Sanne Munk Jensen. I bogen møder vi Irene fra Ribe, med frisørmor og arbejderfar, og et snit fra gymnasiet der er ”lige til at lukke op og skide i” (s. 19-20). Så mens hendes bedste veninde tager til Aarhus for at studere, må Irene finde på noget andet. På opfordring af en veninde tager hun en stilling som au pair i Hellerup hos ægteparret Mie og Thor, hvor hun skal passe hus og Kastanje på fire år.

Romanen er en klassisk coming of age fortælling. Da vi først møder Irene, har alle omkring hende klare meninger om, hvem hun er: Hendes mor vil have hende til at overtage sin frisørsalon, Irenes søster synes hun skal droppe snobbede Hellerup og komme hjem til Ribe, Irenes veninde vil have, at hun er mere ”åben”, og Mie vil have, at hun smelter ind i rollen som den perfekte au pair.

61922512

Den eneste, der ikke ved hvem hun er, er Irene selv. Langsomt bliver Irene dog tvunget til at mærke efter selv og ikke mindst hvor hendes grænser går. Mie og Thors ægteskab er nemlig ikke så perfekt, som det ser ud på overfladen, de andre au pairs, de fleste fra Filippinerne, har ikke så gode arbejdsforhold som veninderne fra Hellerup påstår, og de gamle veninder fra Ribe er måske ikke så selvsikre, som de ser ud på Instagram.

Et tema igennem romanen er moderskab og hvordan det kan se ud på tværs af kulturer og økonomisk formåen. Mie detailstyrer Kastanjes hentetider, madvaner, legetøj og skærmtid, men har udliciteret det daglige omsorgsarbejde til Irene, så hun selv kan passe sin virksomhed. Dette vilkår deler Mie med de filippinske au pairs, som også alle har efterladt børn i hjemlandet for at kunne tage til Danmark og tjene penge. Alligevel har Irene svært ved at accepterer de filippinske au pairs valg. Flere gange i løbet af romanen bliver Irene dog udfordret af de filippinske au pairs, som ikke har helt så ondt af sig selv, som Irene har. Det går langsomt op for Irene, at virkeligheden ikke er så sort og hvid, som hun gik og troede. Spørgsmålet er, hvordan man står fast på egne ideologiske, etiske og personlige grænser i en gråtonet verden.

Genrer og tematikker

Kim Fupz Aakeson har en meget lang produktion af børne- og ungdomsbøger bag sig. Kendetegnende for hans forfatterskab er, at han ikke er bange for at tage alvorlige emner op som for eksempel ensomhed, alkoholisme, død, vold og psykisk sygdom. 

I børnebogen ”Men ikke i dag” fra 2014 mister jegfortælleren, der er en lille pige, sin elskede hund og rejser til dødsriget for at få den tilbage, men må efterhånden sande, at hunden ikke længere hører til blandt de levende. 

I ungdomsromanen ”Rengøring” fra 2019 skildrer forfatteren et både psykisk og fysisk voldeligt kæresteforhold gennem pigen Cecilie, der ikke kan sige fra over for sin kærestes ødelæggende behandling af hende. I ”En historie om vokseværk” slår faren i hjemmet moren og barnet, og hans vrede forvandler ham til sidst til en drage. 

Forfatteren tager på den måde et meget hårdt og socialrealistisk tema og sætter det ind i en overnaturlig ramme. Selv siger forfatteren, at han er på udkig efter de steder, det er svært.

Uanset emnets alvor er de fleste af forfatterens bøger dog fortalt med en vis humor eller lune, særligt børnebøgerne. Bøgerne balancerer det svære og det sjove; det realistiske og det urealistiske, så det sjældent bliver for alvorligt eller sørgeligt. 

I børnebogen ”Verdens grimmeste pige”, der handler om en pige, som folk hvisker om, fordi hun ser så anderledes ud, bliver det aldrig sørgeligt, fordi historien er fortalt med stor humor og ironi, og fordi pigen ender med at være glad for at være den, hun er. Mange af forfatterens karakterer går deres egne veje og skiller sig ud i positiv forstand: ”Jeg opdagede, at børn er ligeså forskellige som andre mennesker. De er jo ‘nogen’. Jeg mener ikke, man har andet at gribe i end en forlængelse af sig selv. For ellers ender man med at skrive til ingen. Ikke engang sig selv.” (Puk Qvortrup: Børnebøger om døden, vold i hjemmet og damenumser. Kulturmagasinet Fine Spind, 2017-05-15).

Beslægtede forfatterskaber

Kim Fupz Aakeson har ligesom en række andre danske forfattere et socialrealistisk afsæt, forstået på den måde, at han tager alvorlige emner op og viser nogle af skyggesiderne i en barndom og ungdom. Blandt andet ligesom forfatter Mette Vedsø, der skriver realistiske bøger til børn og unge om hverdagens dramaer med glæder og sorger. Kendetegnende for bøgerne er, at de tager alvorlige emner op som skilsmisse, mobning, svigt, død, sorg, vold og alkoholisme.

Et lignende forfatterskab er Morten Dürrs, der også tager emner som vold mod børn op samt ensomhed, sorg og frygt. Det gør sig også gældende for Renée Toft Simonsen, der berører tunge og tankevækkende temaer som mobning, religion og racisme. Humoren er dog meget kendetegnende for Kim Fupz Aakesons forfatterskab, hvilket gør, at børnebøgerne sjældent bliver meget sørgelige.

Endeligt er et frit – eller realistisk ­– sprog også karakteristisk for forfatterens bøger, både hvad angår børne- og ungdomsbøgerne. I en række af hans børnebøger, blandt andet Vitello-serien, bruger drengen Vitello bandeord, hvilket også gør sig gældende for en børnebogsforfatter som for eksempel Anders Morgenthaler.

Bibliografi

Billedbøger

Aakeson, Kim Fupz:
General von Falderalala (den grusomme). 1984.
Aakeson, Kim Fupz:
Hvem vover at vække guderne. 1984.
Aakeson, Kim Fupz:
Da Theodor Thomsen fik vinger. 1985.
Aakeson, Kim Fupz:
Tillykke Hr. Struganoff. 1985.
Aakeson, Kim Fupz:
Hr. Wilders stjerne. 1988.
Aakeson, Kim Fupz:
Poeten fra Vanløse. 1988.
Aakeson, Kim Fupz:
Verdens grimmeste pige. 1989.
Aakeson, Kim Fupz:
Stor og stærk. 1990.
Aakeson, Kim Fupz:
Og så er det godnat. 1995. Illustrationer: Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Prinsessen der altid havde ret. 1996. Illustrationer: Tine Modeweg-Hansen.
Aakeson, Kim Fupz:
Stakkels Konge. 1996. Illustrationer: Claus Riis.
Aakeson, Kim Fupz:
Fandens Far! 1998. Illustrationer: Claus Riis.
Aakeson, Kim Fupz:
Mor. 1998. Illustrationer: Mette-Kirstine Bak.
Aakeson, Kim Fupz:
Da Gud fik en hobby. 1999. Illustrationer: Kim Hiorthøy.
Aakeson, Kim Fupz:
Min uartige mund. 1999. Illustrationer: Eva Eriksson.
Aakeson, Kim Fupz:
Pigen, der krøb. 1999. Illustrationer: Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Rokketand. 1999. Illustrationer: Otto Dickmeiss.
Aakeson, Kim Fupz:
Historien. 2000. Illustrationer: Lilian Brøgger.
Aakeson, Kim Fupz:
Poulsens pirater. 2000. Illustrationer: Claus Riis.
Aakeson, Kim Fupz:
Den grusomme jæger. 2001. Illustrationer: Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Drengen der lå i sin seng, mens hans far og damefrisøren så på. 2001. Illustrationer: Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Manden og damen og noget i maven. 2002. Illustrationer: Eva Eriksson.
Aakeson, Kim Fupz:
Min onkel og min onkels nye hund. 2003. Illustrationer: Maj Olika.
Aakeson, Kim Fupz:
Ordbog. 2003. Illustrationer: Hanne Bartholin.
Aakeson, Kim Fupz:
Tante T. 2003. Illustrationer: Rasmus Bregnhøi.
Aakeson, Kim Fupz:
Den legetøjsløse stakkel. 2004. Illustrationer Rasmus Bregnhøi.
Aakeson, Kim Fupz:
Så blev farfar et spøgelse. 2004. Illustrationer: Eva Eriksson.
Aakeson, Kim Fupz:
Farmanden. 2004. Illustrationer Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
En pige, en løve, en storvildtjæger. 2004. Illustrationer af Hanne Bartholin.
Aakeson, Kim Fupz:
Verdens uartigste dreng. 2005. Illustrationer af Rasmus Bregnhøi.
Aakeson, Kim Fupz:
Den store Fupz. 2006. Illustrationer af Cato Thau-Jensen. 13 fantastiske, sjove, sørgelige, forunderlige og frække historier, oprindeligt udgivet som billedbøger
Aakeson, Kim Fupz:
En historie om vokseværk. 2006. Illustrationer af Lilian Brøgger.
Aakeson, Kim Fupz:
Damen der elskede sin dreng. 2006. Illustrationer Rasmus Bregnhøi.
Aakeson, Kim Fupz:
Pigen der skulle vælge. 2007. Illustrationer af Lilian Brøgger.
Aakeson, Kim Fupz:
Derfor prutter man. 2007. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Sjove og vrøøøngode historier med drøn på. Gyldendal, 2011.
Aakeson, Kim Fupz:
De grimme børn. Carlsen, 2011. Illustrator: Rasmus Bregnhøi. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Søndag. Gyldendal, 2011. Illustrator: Eva Erikson.
Aakeson, Kim Fupz:
Verdens stærkeste mand. Gyldendal, 2012. Illustrator: Lilian Brøgger. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Fupz' og Bregnhøis største hits. Carlsen, 2012. Illustrationer: Rasmus Bregnhøi.
Aakeson, Kim Fupz:
Tillykke, hr. Struganoff. Carlsen, 2012. Ill. Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz:
Det satans ukrudt. Gyldendal, 2013. Illustrator: Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Velbekomme, hr. Struganoff. Carlsen, 2013. Illustrator: Siri Melshior.
Aakeson, Kim Fupz:
Jeg er William. Gyldendal, 2013.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili får besøg. Gyldendal, 2013.
Aakeson, Kim Fupz:
Julemandens jul. Carlsen, 2013. Illustrationer: Siri Melchior
Aakeson, Kim Fupz:
Røver. Gyldendal, 2013. Illustrator: Kamila Slocinska.
Aakeson, Kim Fupz:
Men ikke i dag. Gyldendal, 2014. Tegninger: Mikkel Sommer Christensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Gorillaen der var en gorilla. Gyldendal, 2014. Illustreret af Lilian Brøgger.
Aakeson, Kim Fupz:
Gud og Adam og Eva. Gyldendal, 2014. Illustrator: Eva Lindström.
Aakeson, Kim Fupz:
Hr. Struganoffs mad alfabet : lær bogstaver med hr. Struganoff. Carlsen, 2016. Kunstner: Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz: Det hus Jack (og Melissa) byggede. Gyldendal, 2017. Illustreret af Lilian Brøgger.
Aakeson, Kim Fupz: Stur stur nummer! Gyldendal, 2018. Kunstner: Sofie Louise Dam.
Aakeson, Kim Fupz: Mig og min mor og Emilie og Emilies far. Gyldendal, 2018. Kunstner: Kathrina Skarđsár.
Aakeson, Kim Fupz: Fuld af Fupz. Carlsen, 2018. Kunstner: Siri Melshior med flere.
Aakeson, Kim Fupz: Jørgen og Else laver et menneskebarn eller to. Gyldendal, 2018. Kunstner: Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz: Pigen der krøb. Carlsen, 2018. Kunstner: Cato Thau-Jensen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Så er der serveret, hr. Struganoff : en bog om tal, modsætninger, bogstaver og farver. Carlsen, 2018. Kunstner: Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz: Det store party : lignelsen om Det store festmåltid. Bibelselskabet, 2018. Kunstner Lilian Brøgger. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Næste : lignelsen om Den barmhjertige samaritaner. Bibelselskabet, 2018. Kunstner Lilian Brøgger. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Per, Poul & Farmand : lignelsen om Den fortabte søn. Bibelselskabet, 2018. Kunstner Lilian Brøgger. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Men størst af alt. Carlsen, 2019. Illustreret af Cato Thau-Jensen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Klovnen der bare ikke var særlig sjov. Gyldendal, 2020. Illustreret af Stian Hole. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre. Politiken, 2021. Illustreret af Signe Kjær.
Aakeson, Kim Fupz: Den pænt store Fupz : 8 af de aller aller bedste historier. Gyldendal, 2021.
Aakeson, Kim Fupz:
Filiokus. Carlsen, 2022. Illustreret af Skinkeape.

Vitello-bøgerne

Aakeson, Kim Fupz:
Vitello bliver forretningsmand. Gyldendal, 2008. Illustrationer: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello går med kniv. Gyldendal, 2008. Illustrationer: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello graver et hul. Gyldendal, 2008. Illustrationer: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello ønsker sig en hund. Gyldendal, 2008. Illustrationer: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello vil have en far. Gyldendal, 2008. Illustrationer: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello ridser en bil. Gyldendal, 2008. Illustrationer: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello napper en kat. Gyldendal, 2010. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello skal have en papfar. Gyldendal, 2010. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello passer Mor. Gyldendal, 2012. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello gør en god gerning. Gyldendal, 2013Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog..
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello skaffer 49 kroner. Gyldendal, 2013. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello tigger en masse slik. Gyldendal, 2014. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello går til pigefødselsdag. Gyldendal, 2015. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Vitello redder verden. Gyldendal, 2017. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Vitello. 24 julehistorier. Gyldendal, 2018. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Vitello går med kniv. Gyldendal, 2019. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Vitello ønsker et ønske. Gyldendal, 2019. Illustrator: Niels Bo Bojesen. Billedbog.
Aakeson, Kim Fupz: Vitello begynder i skole. Gyldendal, 2020. Illustreret af Niels Bo Bojesen.
Aakeson, Kim Fupz: Vitello rejser på charterferie. Gyldendal, 2020. Illustreret af Niels Bo Bojesen.
Aakeson, Kim Fupz: Vitello går vildt meget i skole. Gyldendal, 2021. Illustreret af Niels Bo Bojesen.
Aakeson, Kim Fupz: Vitellos klamme kuffert. Gyldendal, 2021. Illustreret af Alette Bertelsen.
Aakeson, Kim Fupz:
Vitello skal være storebror. Gyldendal, 2022. Illustreret af Niels Bo Bojesen.

Lili-bøgerne

Aakeson, Kim Fupz:
Lili bliver vred. Gyldendal, 2012. Illustrator: Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili er vild med gaver. Gyldendal, 2012. Illustrator: Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili vil være stor. Gyldendal, 2012.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili elsker mad. Gyldendal, 2013. Ill. Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili får besøg. Gyldendal, 2013. Ill. Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili holder fest. Gyldendal, 2013. Ill. Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili vil have pizza. Gyldendal, 2016. Ill. Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz: Lili syr en ting. Gyldendal, 2018. Illustrator: Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz: Lili graver en fælde. Gyldendal, 2018. Illustrator: Siri Melchior.
Aakeson, Kim Fupz:
Lili er IKKE for lille. Gyldendal, 2022. Illustrator: Siri Melchior.

Andre børnebøger

Aakeson, Kim Fupz:
Nissen der ville være berømt: et besynderligt juleventyr. 1985.
Aakeson, Kim Fupz:
Uldheksen ... og andre fortællinger. 1985.
Aakeson, Kim Fupz:
Didriksen detektiverne. 1988.
Aakeson, Kim Fupz:
Dengang min onkel Kulle blev skør. 1990.
Aakeson, Kim Fupz:
Pip og papegøjer. 1991.
Aakeson, Kim Fupz:
Sallies historier. 1992.
Aakeson, Kim Fupz:
En helt anden historie. 1993.
Aakeson, Kim Fupz:
Svendman. 1994.
Aakeson, Kim Fupz:
En helt anden historie og andre historier. 1999. Illustrationer: Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Endnu flere helt andre historier. 2002. Illustrationer: Cato Thau-Jensen.
Aakeson, Kim Fupz:
Prinsessen der altid havde ret. 2005.
Aakeson, Kim Fupz:
Engelbert H og den sidste chance. 2006. Billedroman. Illustrationer af Per Dybvig.
Aakeson, Kim Fupz:
Jeg er William. Gyldendal, 2013.
Aakeson, Kim Fupz: Julemandens ønske. Carlsen, 2020. Illustreret af Claus Bigum.
Aakeson, Kim Fupz: Ting der bliver væk. Gyldendal, 2021.
Barnets Bibel : bøgernes bog for børn. Carlsen, 2021. Illustreret af Signe Kjær. (Genfortalt af Kim Fupz Aakeson).
Aakeson, Kim Fupz:
Vildt nok! : 9 fabler med dyr i. Gyldendal, 2021.
Aakeson, Kim Fupz og Stian Hole:
Eventyr. Gyldendal, 2022.
Aakeson, Kim Fupz:
Hans Christian Andersen - et liv med modgang, medgang og en masse eventyr. Carlsen, 2022. Illustreret af Signe Kjær.

Ungdomsbøger

Aakeson, Kim Fupz:
Englebarnet. 1991.
Aakeson, Kim Fupz:
De gale. 1992.
Aakeson, Kim Fupz:
Alting og Ulla Vilstrup. 1998.
Aakeson, Kim Fupz:
I love you Danmark. Gyldendal, 2012.
Aakeson, Kim Fupz:
Pragtfuldt, pragtfuldt! Gyldendal, 2015.
Aakeson, Kim Fupz:
Berørte Katrine. Gyldendal, 2016.
Aakeson, Kim Fupz: Rengøring. Gyldendal, 2019.
Aakeson, Kim Fupz: Steder, veje, biler, både. Gyldendal, 2019.
Aakeson, Kim Fupz: Der er engang : 7 eventyr til tiden. Gyldendal, 2020.
Aakeson, Kim Fupz og Sanne Munk Jensen:
Au pair. Gyldendal, 2022.

Historier i andres bøger

Katten, hanen og ræven. Trykt i "Godnat. Godnathistorier for de små". 1988.
Historien. Trykt I: Nye gode historier. 1998. Illustreret: Mette-Kirstine Bak.

Noveller

Aakeson, Kim Fupz:
Dragedræberen. 1987. Press. 1987, nr. 20/21.
Aakeson, Kim Fupz:
Sprællemandens plan. 1993. Politiken, 1993, 31. januar.
Aakeson, Kim Fupz:
Stakkels konger. 1993. Samvirke, 1993 nr. 10.
Aakeson, Kim Fupz:
Sidemanden. 1995. Noveller.
Aakeson, Kim Fupz:
Dyrekredsen. 1996. Fortællinger.
Aakeson, Kim Fupz:
På charterrejse. 1996. Ud & Se, 1996, august.
Aakeson, Kim Fupz:
Bowling. 1998. Trykt i "Dobbeltspil: nye danske noveller". 1998.
Aakeson, Kim Fupz:
Løven. 1998. Trykt i "Nordlyd - danske noveller fra 90'erne". Bd. 3. 1998.
Aakeson, Kim Fupz:
Popmusik. 1999. Noveller.
Aakeson, Kim Fupz:
Læreplads. 1999. Trykt i "Men far - historier om børn og fædre".
Aakeson, Kim Fupz:
Nedtur. 1999. Trykt i "City - noveller om unge i storbyen".
Aakeson, Kim Fupz:
Visit. 1999. Trykt i "Hundrede år i Danmark - nye danske noveller".
Aakeson, Kim Fupz:
Sølvbryllup. 2001. Trykt i ”De ti bud - ti noveller".
Aakeson, Kim Fupz:
Anden omgang. 2005. Udvalgte noveller.
Aakeson, Kim Fupz:
Tilløb: noveller. 2007.
Aakeson, Kim Fupz:
Jeg begyndte sådan set bare at gå. Gyldendal, 2011. For unge.
Aakeson, Kim Fupz: Raftehegn. Gyldendal, 2020. Illustreret af Els Cools. Billednoveller.

Romaner for voksne

Aakeson, Kim Fupz:
Min Laslo. 1993. (filmatiseret med titlen "Laslo's tema". Manuskript af instruktøren Claus Ploug. 1999).
Aakeson, Kim Fupz:
Lyden af Eva. 1994. Roman.
Aakeson, Kim Fupz:
Læseren. 1998. Roman.
Aakeson, Kim Fupz:
Mellemvægt. 2002.
Aakeson, Kim Fupz:
X. 2003.
Aakeson, Kim Fupz:
Kommando Villavej. 2006.

Tegneserier

Aakeson, Kim Fupz:
Gå løs på livet. 1982.
Aakeson, Kim Fupz:
Kys! 1984.
Aakeson, Kim Fupz:
Langt ud af halsen. 1984.
Aakeson, Kim Fupz:
Op og stå! 1989.
Aakeson, Kim Fupz:
De gale : graphic novel. Høst, 1992. Tegneserie.
Aakeson, Kim Fupz:
Mogens og Mahdi. Carlsen, 2016 i.e. 2015.
Aakeson, Kim Fupz: Mogens og Mahdi forever. Carlsen, 2018. Kunstner: Rasmus Bregnhøi. Tegneserie.
Aakeson, Kim Fupz: Mogens og Mahdi - slik eller ballade. Carlsen, 2019. Kunstner: Rasmus Bregnhøi. Tegneserie.
Aakeson, Kim Fupz: Mogens og Mahdi i svømmehallen. Carlsen, 2019. Kunstner: Rasmus Bregnhøi. Tegneserie.
Aakeson, Kim Fupz: Mogens og Mahdi i gården. Carlsen, 2019. Kunstner: Rasmus Bregnhøi. Tegneserie.
Aakeson, Kim Fupz: Mogens og Mahdi spiller fodbold. Carlsen, 2019. Kunstner: Rasmus Bregnhøi. Tegneserie.
Aakeson, Kim Fupz: Mogens og Mahdi - Seriøst!!! Carlsen, 2021. Illustreret af Rasmus Bregnhøi. (Mogens og Mahdi, 3).

Film for børn - manuskripter

Hannibal og Jerry. 1997. (frit efter "Didriksen detektiverne"). Manuskript sammen med instruktørerne Michael Wikke og Steen Rasmussen. (også som video).
Sallies historier. 1998. 13 animerede filmfortællinger hver på 7 minutter. Instruktører: Peter Hausner og Søren Tomas. (også som video).
Mirakel. 2000. Instruktør: Natasha Arthy (video/dvd).
Pip & papegøje. 2005. Instruktør: Natasha Arthy (Video/dvd).

Manuskripter - til film

Aakeson, Kim Fupz:
Lille John. 1995. Novellefilm. Vist på Danmarks Radio. Instruktør: Jens Arentzen.
Aakeson, Kim Fupz:
Cappucino. 1996. Novellefilm. DR.
Aakeson, Kim Fupz:
Mors dag. 1996. Novellefilm. Vist på Danmarks Radio. Instruktør: Lotte Svendsen.
Aakeson, Kim Fupz:
Skæbnetimen. 1996. Novellefilm.
Aakeson, Kim Fupz:
Den eneste ene. 1999. Instruktør: Susanne Bier.
Aakeson, Kim Fupz:
Okay. 2002. Instruktør: Jesper W. Nielsen.
Aakeson, Kim Fupz:
Små ulykker. 2002. Instruktør: Annette K. Olesen.
Aakeson, Kim Fupz:
Se til venstre, der er en svensker. 2003. Instruktør: Natasha Arthy.
Aakeson, Kim Fupz:
Forbrydelser. 2004. Instruktør: Annette K. Olesen.
Aakeson, Kim Fupz:
Lad de små børn. 2004. Instruktør: Paprika Steen.
Aakeson, Kim Fupz:
Store planer. 2004. Instruktør: Jesper W. Nielsen. (Premiere nov. 2004)
Aakeson, Kim Fupz:
Kinamand. Instruktør Henrik Ruben Genz. 2005.
Aakeson, Kim Fupz:
Anklaget. 2005. Instruktør Jacob Thuesen.

Manuskripter for teater

Verdens Rigeste Tosse. 1985. Opført af Comedievognen.
Nissen Der Ville Være Berømt. 1986. Opført af Comedievognen.
Aakeson, Kim Fupz:
Forestillingen. 1992. Et radiospil. DR.
Aakeson, Kim Fupz:
De Glade Børn. 1993. Monolog. Instruktør: Madeleine Røn Juul. Opført som radioteater på DR.
Aakeson, Kim Fupz:
Velsignet Bud. 1994. Opført som radioteater på DR.
Aakeson, Kim Fupz:
En Ven I Hånden. 1994. Opført på Bådteatret.
Aakeson, Kim Fupz:
Sin Herres Stemme. 1995. Opført som radioteater på DR, DR.
Aakeson, Kim Fupz:
Frøken Steins Monster. 1996. Opført af Artibus.
Aakeson, Kim Fupz:
Nytårstale. 1997. DR.
Aakeson, Kim Fupz:
Cowboy, cowboy. 1999. Opført på Aalborg Teater.
Aakeson, Kim Fupz:
Parlør. 1999. DR.
Aakeson, Kim Fupz:
Party. 2001. Instruktør: Malene Schwartz. Opført på Aalborg Teater.
Aakeson, Kim Fupz:
Miraklernes tid. 2002. Opført af Artibus.
Aakeson, Kim Fupz:
Kollision. 2003. Instruktør: Aslak Moe. Opført på Kaleidoskop.

Om forfatterskabet

Artikler

Interview med Kim Fupz Aakeson i: Information. - 2005-01-08. - S. 18-19 : ill.
Børnebøger blandt andet: samtale med Kim Fupz Aakeson om glæden ved sproget, uforudsigelige illustratorer og bøger til de to mærkelige børn ovre i hjørnet. 2002.
Interview med Kim Fupz Aakeson ved Line Beck Rasmussen. Standart. 2002, nr. 3, side 32-34.

Bøger

Forfattere fortæller: 10 essays om at skrive børne- og ungdomslitteratur. 1995. (Bl.a. Kim Fupz Aakeson: Poeten fra Christianshavn) Redigeret af Anne Mørch-Hansen. (81.67).
Larsen, Steffen: Vilde veje. 1995. (81.67).
Billedbøger og børns billeder. 2000. (81.01).
Kim Fupz Aakeson. 2000. (tillæg til Skolebiblioteket, 2000, nr. 8 (37.13605).
Engelund, Karen og Rasmussen, Susanne: Kim Fupz Aakeson. 2000. (99.4 Aakeson, Kim Fupz).
Kim Fupz Aakeson - gæst i herreværelset. 2000. Portrætsamtale; Fupz i snak med Nikolai Ifversen, DR. 2 cd'er (99.4 Aakeson, Kim Fupz).
På fantasiens vinger. Om fantastisk litteratur for børn og unge 2002. (81.09).
Christensen, Nina: Den danske billedbog 1950-1999. 2003. (81.67).
Rasmussen, Bent: Børne- og ungdomslitteratur. 2005. Bind 1. Portrætter af 14 danske forfattere. (81.67).

Web

Kim Fupz Aakeson
Kim Fupz Aakesons forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet
i filmmagasinet Ekko fra 2003.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Kim Fupz Aakeson

Øvrige skribenter

Cand.mag. Anne Vindum, 2013

Kilder citeret i portrættet

Kulturmagasinet Fine Spind, 2017-05-15.

Øvrige skribenter

Cand. mag. Anne Vindum, 2013.

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Kulturmagasinet Fine Spind, 2017-05-15.