isabel allende
Foto: Lori Barra

Isabel Allende (børn og unge)

cand. mag. Katrine Lehmann Sivertsen, iBureauet/Dagbladet Information, 2007.
Top image group
isabel allende
Foto: Lori Barra
Main image
Allende, Isabel
Foto: POLFOTO

Indledning

De fleste kender nok bedst Isabel Allende for hendes voksenbøger og den særlige magisk-realistiske stil, som blev indledt med den succesfulde debutroman “Åndernes hus” fra 1982. Den chilenske forfatter har dog også skrevet en eventyrtrilogi, som henvender sig til børn og unge. I de tre bøger følger man den amerikanske teenagedreng Alexander Cold og hans excentriske farmors eventyrlige ekspeditioner, der fører dem til Amazonens regnskov, Himalayas bjerge og Afrikas jungle. Med på de farefulde rejser er også pigen Nadia og hendes tro følgesvend, aben Borobá.

Den chilenske forfatter har dog også skrevet en eventyrtrilogi, som henvender sig til børn og unge. I de tre bøger følger man den amerikanske teenagedreng Alexander Cold og hans excentriske farmors eventyrlige ekspeditioner, der fører dem til Amazonens regnskov, Himalayas bjerge og Afrikas jungle. Med på de farefulde rejser er også pigen Nadia og hendes tro følgesvend, aben Borobá. På ekspeditionerne møder de to unge hovedpersoner blandt andet indianere, der kan gøre sig usynlige, en buddhistisk munk med overnaturlige evner, tilfangetagne pygmæer og en åndeverden. De finder også hver deres totemdyr, hvis egenskaber de får hårdt brug for i kampen mod de onde kræfter.

 

29554676

Blå bog

  • Født: 2. august 1942 i Lima, Peru.

  • Uddannelse: Journalist.

  • Debut: La casa de los espiritus, 1982 (Åndernes hus, 1985).

  • Litteraturpriser: Pris for årets roman. Chile, 1983. Pris for årets bog.  Tyskland, 1984. Pris for bedste roman. Mexico, 1985. Quality Paperback Book Club New Voice. USA, 1986. Pris som årets forfatter. Tyskland, 1986. Pris for bedste udenlandske roman. Portugal, 1987. Library Journals Best Book. USA, 1988. Independent Foreign Fiction Award. England, 1993. Books to Remember Award, 1996 og Dorothy and Lillian Gish Prize. USA, 1998.

  • Seneste udgivelse: Ørnen og jaguarens eventyr. Gyldendal, 2012. (Samlet udgave af: La ciudad de las bestias ; El reino del dragón de oro ; El bosque de los pigmeos). Oversat af Iben Hasselbalch.

 

Artikel type
boern

Baggrund

“Han havde et kort forklæde på af plantefiber, og hans bryst var dækket af et dusin halskæder af sneglehuse, frøkerner og vildsvinetænder. Hans hud var rynket som en tusind år gammel elefant og hang i folder om hans skrøbelige skelet. Han bar på en kort lanse, en stok, som der hang en række skindposer på, og en cylinder af kvarts, der raslede som en rangle. Nadia førte hånden op til håret, fiskede ildfluen frem og rakte ham den; oldingen tog imod den og anbragte den mellem sine halskæder. Hun satte sig på hug og gjorde tegn til Alex at han skulle gøre det ligeså som tegn på respekt. Straks satte indianeren sig også ned”.
“Uhyrernes by”, s. 61.

Isabel Allende bliver født i 1942 i Peru, hvor hendes far, Tomás Allende, er udstationeret som diplomat. Da hun er tre år gammel tager hendes mor sine tre små børn med tilbage til Chile, hvor familien kommer fra, og Isabel Allende vokser delvis op hos sine morforældre. Isabels mor gifter sig igen i 1953, og i de følgende fem år bor familien i henholdsvis Bolivia og Beirut. I 1958 vender Isabel Allende tilbage til Chile, hvor hun møder den unge ingeniørstuderende Miguel Frías, som hun gifter sig med i 1962. Året efter får de datteren Paula. I 1964-65 rejser den lille familie rundt i Europa, hvor de blandt andet bor i Schweiz og Bruxelles, før de igen vender tilbage til Chile. I 1966 fødes sønnen Nicolás. De følgende år arbejder Isabel Allende som skrivende journalist, og fra 1970-1975 arbejder hun som tv-journalist. Efter det blodige militærkup mod Chiles præsident Allende, som er Isabel Allendes halvonkel, flytter hun i 1975 til Venezuela med sin familie. Fra barns ben har Isabel Allende været vant til at flytte til nye lande. Flugten fra Chile er dog langt fra det, hun havde forestillet sig: “Da jeg kom tilbage til Chile som 15-årig, besluttede jeg, at jeg aldrig ville forlade landet. Men under militærdiktaturet blev det for farligt, og jeg flygtede til Venezuela. Vi faldt dog aldrig til, aldrig pakket ud, fordi vi regnede hele tiden med at tage tilbage” (Susanne Bernth: “Chileneren, der kom til at elske sit eksil”. Berlingske Tidende 2004-10-03). (Susanne Bernth: “Chileneren, der kom til at elske sit eksil”. Berlingske Tidende 2004-10-03).

Forfatterinden beskriver sig selv som historiefortæller og forklarer, at denne evne til at fortælle historier hænger sammen med hendes barndom: “Vi har alle et liv, og fordi jeg er blevet nødt til at bryde op så mange gange, har jeg måttet fortælle folk om mig selv så mange gange. Og hver gang jeg fortæller mit liv, tilføjer jeg nye ting (…) Så spørger du mig, hvad der er værd at skrive om, afhænger det af hvert enkelt liv, men lige så meget af hvordan du kan huske og fortælle din rejse gennem livet” (Charlotte Sejer Pedersen: “Halvanden meter kan nå rundt om verdenen – og Willie”. Politiken 2004-10-02). (Charlotte Sejer Pedersen: “Halvanden meter kan nå rundt om verdenen – og Willie”. Politiken 2004-10-02).

Da Isabel Allendes bedstefar i 1981 er ved at dø, skriver hun et langt brev til ham. Brevet bliver det første udkast til hendes debutroman, “La casa de los espiritus” (“Åndernes hus”). I 1987 bliver forfatterinden skilt fra sin første mand og flytter til San Francisco i USA for at bo sammen med sin nuværende mand, advokat Willie Gordon. I 1992 oplever Isabel Allende sit livs sorg, da datteren Paula dør. De følgende år skriver hun både en bog dedikeret til sin datter, en kogebog og en erindringsbog. Herefter påbegynder hun sin ungdomstrilogi. I 2004 bliver Isabel Allende udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør.

Uhyrernes by

“Denne lille gruppe mennesker i en lillebitte landsby midt i junglen var usynlige i det endeløse univers. Deres levetid var kortere end brøkdelen af et sekund i uendelighedens tidsregning. Eller måske eksisterede de slet ikke, måske var mennesker, planeter og alt andet i skabelsen ikke andet drømme, illusioner. Han smilede med ydmyghed ved tanken om, at han for ikke særlig mange dage siden havde regnet sig selv for universets centrum”.
“Uhyrernes by”, s. 142.

I 2002 udkommer ungdomsromanen “La ciudad de la bestias” (“Uhyrernes by”, 2002), som er den første i en række på tre bøger om den amerikanske dreng Alexander Colds eventyrlige oplevelser. I begyndelse af bogen har den femtenårige dreng et voldsomt mareridt. Han drømmer, at en stor fugl kommer og tager hans mor. Alexanders mor er da også alvorlig syg af kræft, og det resulterer i, at han bliver sendt hen til sin excentriske farmor. Sammen med farmoderen drager Alexander på en ekspedition til et uudforsket sted i den brasilianske Amazonejungle. Et af ekspeditionens formål er at finde og vaccinere en isoleret indianerstamme mod udefrakommende sygdomme. Men Alexanders farmor leder efter noget helt andet – nemlig et mystisk uhyre a la den afskyelige snemand, som udsender en frygtelig lugt. (“Uhyrernes by”, 2002), som er den første i en række på tre bøger om den amerikanske dreng Alexander Colds eventyrlige oplevelser. I begyndelse af bogen har den femtenårige dreng et voldsomt mareridt. Han drømmer, at en stor fugl kommer og tager hans mor. Alexanders mor er da også alvorlig syg af kræft, og det resulterer i, at han bliver sendt hen til sin excentriske farmor. Sammen med farmoderen drager Alexander på en ekspedition til et uudforsket sted i den brasilianske Amazonejungle. Et af ekspeditionens formål er at finde og vaccinere en isoleret indianerstamme mod udefrakommende sygdomme. Men Alexanders farmor leder efter noget helt andet – nemlig et mystisk uhyre a la den afskyelige snemand, som udsender en frygtelig lugt.

24262596

Turen kommer til at byde på mange nye farer for drengen, som stifter bekendtskab med alt fra giftpile, anakonda-slanger, fugleedderkopper, bidende ildmyrer til ekspeditionsmedlemmer med skumle bagtanker. Men først og fremmest bliver ekspeditionen fuld af nye fantastiske indtryk og oplevelser. Med på ekseditionen er også den trettenårige Nadia, som har boet i junglen hele sit liv. Sammen begiver de to børn sig ind i junglen, hvor virkeligheden blander sig med myte og magi. Undervejs møder Alexander blandt andet sit totemdyr og gennemgår en indiansk manddomsprøve. Nadia lærer ham også at se med sit hjerte og stole på sin intuition.

Fortællingen er blandt andet en udviklingshistorie, der skildrer Alexanders modning til en ung mand. Ekspeditionen kommer på mange måde til at forandre drengen og hans syn på verden og livet. Isabel Allendes hovedperson har hidtil kun troet på fornuften og på friheden til at skabe sit eget liv, men nu begynder han også at tro på skæbnen, drømmene, intuitionen og magien. Han lærer også at springe ud i de eventyr, der viser sig, og improvisere, når han møder nye udfordringer.

Gulddragens rige

“En flygtig skygge nærmest fløj forbi hende ind i bunden af hulen. Nadias øjne nåede ikke at skelne, hvad det var, men hun så med hjertet, at det var hendes uadskillelige Borobá. Med umådelig lettelse forstod hun, at hendes lille ven var fulgt efter bortførerne. Hestene var hurtigt løbet fra den, men det var lykkedes den lille abe at følge sin ejerindes spor og på en eller anden måde at finde ud af, hvor hulen var. Nadia ønskede af hele sit hjerte, at Borobá ikke ville hvine af glæde, når den så hende, og prøvede at nå den med tankekraft for at berolige den”.
“Gulddragens rige”, s. 123.

I 2003 udkommer en selvstændig fortsættelse af historien i “Uhyrernes by” med titlen “El reino del dragón de oro” (“Gulddragens rige”, 2003). Alexander og hans farmor er igen på vej ud i verden til nye eventyr, og turen går denne gang til Det Forbudte Rige, der ligger mellem Himalayas bjerge. Med på ekspeditionen er igen pigen Nadia og hendes abe Borobá. I det lille isolerede rige findes en figur af en gulddrage, som har magiske egenskaber. Gulddragen kan forudsige fremtiden. Det viser sig dog hurtigt, at medlemmerne af den lille ekspedition ikke er de eneste, som er nysgerrige efter at finde figuren. En grisk milliardær er stærkt interesseret i at få fingrene i den sagnomspundne gulddrage og har hyret en indisk forbryderbande til at hjælpe sig. Banden kaldes også skorpionsekten og er berygtet for at bortføre unge kvinder og holde dem som slaver. I dette andet bind af trilogien bliver Alexander og Nadia igen kastet ud i et hæsblæsende eventyr, hvor ikke bare deres eget liv, men hele Gulddragens rige står på spil. I deres kamp mod de farlige banditter får de blandt andet hjælp af en buddhistisk munk med overnaturlige evner og en ung prins. (“Gulddragens rige”, 2003). Alexander og hans farmor er igen på vej ud i verden til nye eventyr, og turen går denne gang til Det Forbudte Rige, der ligger mellem Himalayas bjerge. Med på ekspeditionen er igen pigen Nadia og hendes abe Borobá. I det lille isolerede rige findes en figur af en gulddrage, som har magiske egenskaber.

24958930

Gulddragen kan forudsige fremtiden. Det viser sig dog hurtigt, at medlemmerne af den lille ekspedition ikke er de eneste, som er nysgerrige efter at finde figuren. En grisk milliardær er stærkt interesseret i at få fingrene i den sagnomspundne gulddrage og har hyret en indisk forbryderbande til at hjælpe sig. Banden kaldes også skorpionsekten og er berygtet for at bortføre unge kvinder og holde dem som slaver. I dette andet bind af trilogien bliver Alexander og Nadia igen kastet ud i et hæsblæsende eventyr, hvor ikke bare deres eget liv, men hele Gulddragens rige står på spil. I deres kamp mod de farlige banditter får de blandt andet hjælp af en buddhistisk munk med overnaturlige evner og en ung prins.

Kun ved fælles hjælp lykkes det de to unge hovedpersoner i romanen og deres nye venner at bekæmpe sekten og sikre Det Forbudte Riges fremtid. Den vestlige verdens moderne teknologiske hjælpemidler – som en GPS og videoudstyr – er vigtige redskaber. Men mindst lige så vigtigt er de værdier og evner, som de to unge møder hos deres buddhistiske venner. En tematik i romanen er således en forståelse for kulturforskelle og respekt for de forskellige kulturelle skikke og traditioner, der findes i verden.

Pygmæernes skov

“De befandt sig i den åndelige skov, omgivet af tusinder og atter tusinder af plante- og dyresjæle. Alexanders og Nadias sind udvidede sig på ny, og de opfattede forbindelserne mellem skabningerne, hele universet forbundet af energistrømme, et vidunderligt net, tyndt som silke, stærkt som stål. De forstod, at intet eksisterer uafhængigt; hver ting, der foregår, fra en tanke til en orkan, påvirker resten. De mærkede den pulserende levende jord, en stor organisme, deri sit skød vuggede planter og dyr, bjerge, floder, vinden over sletterne, vulkanernes lava, den evige sne på de højeste bjerge”.
“Pygmæernes skov”, s. 140-141.

Tredje og sidste bind i Isabel Allendes ungdomstrilogi udkom i 2004 med titlen “El bosque de los pigmeos” (“Pygmæernes skov”, 2004). Nadia, Alexander og hans farmor er denne gang taget til Afrika. Det, der egentlig skulle være en turistudflugt med en afslappende elefantsafari, viser sig dog hurtigt at udvikle sig til endnu et farefuldt eventyr. Forsøget på at finde to forsvundne missionærer fører den lille ekspedition til et minisamfund midt i den afrikanske jungle. Her holder en selvbestaltet konge en gruppe af pygmæer som slaver. Kongen leder også en omfattende jagt på de udrydningstruede elefanter for at få fat i deres stødtænder. Alexander og Nadia får god hjælp fra junglens dyr og fra de afdøde ånder. Det lykkes dem at give pygmæerne deres kampånd tilbage, og da det endelige slag skal slås, får de to unge brug for både magi og deres totemdyrs egenskaber. (“Pygmæernes skov”, 2004). Nadia, Alexander og hans farmor er denne gang taget til Afrika.

25470451

Det, der egentlig skulle være en turistudflugt med en afslappende elefantsafari, viser sig dog hurtigt at udvikle sig til endnu et farefuldt eventyr. Forsøget på at finde to forsvundne missionærer fører den lille ekspedition til et minisamfund midt i den afrikanske jungle. Her holder en selvbestaltet konge en gruppe af pygmæer som slaver. Kongen leder også en omfattende jagt på de udrydningstruede elefanter for at få fat i deres stødtænder. Alexander og Nadia får god hjælp fra junglens dyr og fra de afdøde ånder. Det lykkes dem at give pygmæerne deres kampånd tilbage, og da det endelige slag skal slås, får de to unge brug for både magi og deres totemdyrs egenskaber.

De to unge hovedpersoner i Allendes trilogi er i dette sidste bind i serien for alvor ved at blive voksne. Bogen handler derfor også om overgangen fra pubertet til voksenlivet, ligesom de to unges særlige venskab og kærlighed til hinanden beskrives. Isabel Allende viderefører også i denne roman sit fokus på det magiske og overnaturlige. En anden tematik er behovet for en beskyttelse af de vilde dyr i Afrika, som er i fare for at blive udryddet.

Udviklingshistorie med moraler

Isabel Allendes ungdomstrilogi er først og fremmest spændende læsning, hvor de to unge helte støder på farefulde eventyr i eksotiske egne af verden.

I de tre bøger foregår handlingen i små isolerede samfund på hver sit kontinent – og her udspiller der sig en kamp mellem det gode og det onde. Allendes ærinde er først og fremmest at fortælle gode historier. Trilogien er dog også en udviklingshistorie om drengen Alexanders bevægelse fra barn til voksen. En udvikling, som samtidig er en rejse ind i en verden af ikke blot myter og legender men også drømme, intuition og det overnaturlige. Som man også ser det i Allendes romaner til voksne blandes realisme og overnaturlige elementer i ungdomstrilogien.

Historierne udspiller sig i en genkendelig virkelighed, men der optræder også alt fra døde ånder til magiske kræfter. For Allende er det overnaturlige en lige så naturlig del af virkeligheden som det, vi normalt betragter som virkeligt. En gennemgående tematik i trilogien er en fremhævelse af muligheden for at åbne sindet for mysterier, det eventyrlige og de overnaturlige kræfter. En anden er en fremhævelse af oprindelige folkeslags traditioner og skikke. I trilogien fremhæver Allendes samtidig respekten for naturens ressourcer og en forståelse for alt levendes samhørighed.

Isabel Allende har med sin ungdomsserie skabt tre historier, der som i alle gode eventyr handler om det godes sejr over det onde. Der sker mange fantastiske ting i historierne, der foregår i et hæsblæsende tempo med mange spændingselementer. Flere anmeldere har da også nævnt trilogien i samme sætning som “Harry Potter”, “Ringenes Herre” og “Indiana Jones”. Den magiske realisme, som man finder i Isabel Allendes bøger, sammenlignes ofte med en anden latinamerikansk forfatter, colombianske og “Indiana Jones”. Den magiske realisme, som man finder i Isabel Allendes bøger, sammenlignes ofte med en anden latinamerikansk forfatter, colombianske Gabriel Garcia Márques.

Bibliografi

Voksenbøger af Isabel Allende

Allende, Isabel:
La gorda de porcelana. 1984. Fortælling. Ikke udgivet på dansk.
Allende, Isabel:
Åndernes hus. 1985. (La casa de los espíritus. 1982).
Allende, Isabel:
Kærlighed og mørke. 1986. (De amor y de sombra. 1984).
Allende, Isabel:
Eva Luna. 1988. (Eva Luna. 1987).
Allende, Isabel:
Eva Luna fortæller. 1990. (Cuentos de Eva Luna. 1990). Noveller
Allende, Isabel:
Den uendelige plan. 1992. (El plan infinito. 1991).
Allende, Isabel:
Paula. 1995. (Paula. 1994).
Allende, Isabel:
Afrodite – opskrifter, fortællinger og andre afrodisitiske midler. 1998. (Afrodita – Cuentos, recetas y otros afrodisiacos. 1997). Kogebog.
Allende, Isabel:
Lykkens datter. 1999. (Hija de la Fortuna. 1999).
Allende, Isabel:
Portræt i Sepia. 2001. (Retrato en Sepia. 2000).
Allende, Isabel:
Zorro – En legende fødes. 2005. (El Zorro. 2003).
Allende, Isabel:
Mit opdigtede land. 2004. (Mi pais inventado. 2003). Erindringsbog.
Allende, Isabel:
Inés dell Anima Mia. 2006.

Børne- og ungdomsbøger

Allende, Isabel:
Uhyrernes by. 2002. (La ciudad de la bestias. 2002).
Allende, Isabel:
Gulddragens rige. 2003. (El reino del dragón de oro. 2003).
Allende, Isabel:
Pygmæernes skov. 2004. (El bosque de los pigmeos. 2004).
Allende, Isabel:
Ørnen og jaguarens eventyr. Gyldendal, 2012. (Samlet udgave af: La ciudad de las bestias ; El reino del dragón de oro ; El bosque de los pigmeos).
Allende, Isabel: Mayas dagbog. Gyldendal, 2012. (El cuaderno de Maya, 2011). Oversat af Iben Hasselbach. For unge.

Filmatiseringer

Allende, Isabel:
Åndernes hus. 1993. Instrueret af Bille August.

Om Isabel Allende

Kistrup, Jens:
Fantasien til magten. 2002. Weekendavisen, 2002-10-25.
Sjøquist, Maria:
Afskyelige snemænd lugter ilde. 2003. Kristeligt Dagblad, 2003-11-28.
Pedersen, Charlotte Sejer:
Halvanden meter kan nå rundt om verden – og Willie. 2004. Politiken, 2004-10-02.
Bernth, Susanne:
Chileneren der kom til at elske sit eksil. 2004. Berlingske Tidende, 2004-10-03.
Vestergaard, Annelise:
Allende for de unge. 2004. Jyllandsposten, 2004-11-30.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Isabel Allende

Links

Forfatterens egen hjemmeside – på engelsk.
Gyldendal udgiver Isabel Allende på dansk.
I voksenportrættet af Isabel Allende er der yderligere links.