Portrætfoto af Isabel Allende
Foto: Lori Barra / Gyldendal

Isabel Allende

Jimmi Michelsen, ph.d.-stipendiat. 2003. Opdateret af cand.mag. Katrine Lehmann Sivertsen, juni 2021. Blå bog og bibliografi opdateret oktober 2023.
Top image group
Portrætfoto af Isabel Allende
Foto: Lori Barra / Gyldendal

Den chilensk-amerikanske forfatter Isabel Allende blev verdensberømt med sin debutroman ”Åndernes hus” – en farverig slægtsroman, som i 1993 blev filmatiseret af Bille August. Siden sin debut i 1982 har Allende skrevet en stribe bøger, hvoraf mange er inden for genren magisk realisme. Det har især været de stort anlagte og melodramatiske fortællinger, der har optaget hende. Et centralt tema i forfatterskabet er kvindens kamp for lighed og retfærdighed i en mandsdomineret verden.

 

137101041

Blå bog

Født: 2. august 1942 i Lima, Peru.

Uddannelse: Journalist.

Debut: La casa de los espiritus, 1982 (Åndernes hus. Gyldendal, 1985).

Litteraturpriser: Pris for årets roman (Chile), 1983. Pris for årets bog (Tyskland) 1984. Pris for bedste roman (Mexico), 1985. Quality Paperback Book Club New Voice (USA), 1986. Pris som årets forfatter (Tyskland), 1986. Pris for bedste udenlandske roman (Portugal), 1987. Library Journals Best Book (USA), 1988. Independent Foreign Fiction Award (England), 1993. Books to Remember Award (USA), 1996. Dorothy and Lillian Gish Prize (USA), 1998. Premio Nacional de Literatura de Chile, 2011. Hans Christian Andersen Litteraturpris, 2012. The Presidential Medal of Freedom, 2014 (USA).

Seneste udgivelse: Vinden kender mit navn. Hr. Ferdinand, 2023. (El viento conoce mi nombre, 2023). Oversat af Lise Rifbjerg. Roman.

 

Videoklip

Interview med Isabel Allende. Februar 2020.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Victor fik tårer i øjnene og holdt ind til siden i samme øjeblik som nogle jagerfly brølede forbi hen over hovedet på ham (...) I det fjerne kunne han se tyk røg, og selvom han havde svært ved at tro det, vidste han de bombede præsidentpaladset.”
”Håbets rejsende”, s. 254-255.

Isabel Angélica Allende Llona blev født i 1942 i Peru af chilenske forældre. Hendes far, Tomás Allende, var udstationeret som diplomat og boede med sin hustru, Francisca Llona, og deres børn i Lima. Da Isabel var tre år, blev forældrene skilt, og hun flyttede med sin mor og sine to brødre til morforældrenes hjem i det politisk urolige Chile. Urolighederne kulminerede med mordet på hendes halvonkel, Salvador Allende, Chiles daværende præsident, i 1973.

Isabel Allende mødte i 1958 den ingeniørstuderende Miguel Frías, som hun i 1962 giftede sig med og fik børnene Paula og Nicolás sammen med. Hun uddannede sig til journalist og arbejdede i en årrække for FN's fødevareorganisation FAO i Santiago, før hun opbyggede en karriere som journalist, tv-reporter og bladredaktør. Hun skrev blandt andet for Chiles første feministiske magasin og var redaktør for et børneblad. Efter militærkuppet i 1973 emigrerede Isabel Allende med sin familie til Venezuela, hvor hun fortsatte sit arbejde som journalist. I eksilet begyndte hun også på et brev til sin døende morfar – et brev, som senere blev til slægtskrøniken ”Åndernes hus”. 

Mordet på Salvador Allende og de politiske omstændigheder omkring det danner ligeledes en vigtig baggrund for debutromanen og Allendes efterfølgende bøger. ”Åndernes hus” blev i 1993 filmatiseret af Bille August. Filmen cementerede, at den magiske realisme – initieret af en anden latinamerikaner, Gabriel García Márquez – var kommet for at blive. Genrens verden med folklore og ånder forenet med et skarpt blik på den latinamerikanske nutid lod sig eksportere til den ganske klode. 

Isabel Allende blev i 1987 skilt fra sin første mand, flyttede til San Francisco og giftede sig med forfatteren Willie Gordon. I slutningen af 1980'erne underviste hun i kreativ skrivning ved siden af sin forfattergerning. I 1991 blev datteren Paula alvorligt syg og døde som kun 29-årig. Da Isabel Allende i 1996 stiftede The Isabel Allende Foundation var det både for at hylde datteren og for at etablere en velgørende organisation, som skal fremme kvinders rettigheder. Isabel Allende blev i 2015 skilt fra sin anden mand efter 27 års ægteskab. Hun giftede sig i 2019 for tredje gang med advokaten Roger Cukras.
Det latinamerikanske stof har fyldt meget i forfatterskabet, som dog også har bevæget sig i andre retninger – som i udviklingsromanen om den amerikanske drøm ”Den uendelige plan” (1991), og i eventyrromanen ”Gulddragens rige” (2003), hvor vi er i Himalayas bjerge, New York og ved Amazonas i en fortælling om vanskelighederne ved at blive voksen.

Isabel Allende er amerikansk statsborger og bosat i Californien. Hendes bøger er oversat til mere end 42 sprog.

Åndernes hus

””Barabbas ankom til familien ad søvejen”, skrev pigen Clara med sin spinkle håndskrift. Allerede på det tidspunkt havde hun for vane at nedfælde vigtige begivenheder, og senere, da hun selv blev stum, optegnede hun også de mere trivielle hændelser uden at ane, at hendes kladdehæfte halvtreds år senere ville hjælpe mig til at genkalde minder om fortiden.”
”Åndernes hus”, s. 3.

Det begyndte egentlig som et brev til Isabel Allendes 99-årige morfar, men endte med at blive hendes debutroman og helt store gennembrud. Slægtsromanen ”La casa de los espíritus” udkom i 1982 (”Åndernes hus”, 1985) og skulle vise sig at blive en international bestseller.

Historien skildrer tre generationers liv i Chile fra begyndelsen af det tyvende århundrede og frem til Augusto Pinochets voldelige diktatur. Synsvinklen er først og fremmest placeret hos kvinderne: den synske forfatter Clara, der er gift med den forhærdede patriark Esteban Trueba. Nivea, som er dybt involveret i kvindesagen i århundredets første årtier, hendes barnebarn Blanca, som forelsker sig i en revolutionær bondesøn, og fortælleren Alba, som på sin egen krop er mærket af det fascistiske diktatur. De fire kvindeskikkelser bliver i romanen et billede på kvindernes historie i det latinamerikanske samfund – en historie, som ender med bevidstgørelse og politisk mod til at gøre op med det mandssamfund, som har undertrykt dem. 

20476974

Det bliver en slægtsfortælling og en fædrelandshistorie, men også en beretning om patriarkatets storhed og fald. Romanen bygger delvist på selvbiografisk stof og indledes da også med dedikationen: ”Til min mor, min bedstemor og de andre usædvanlige kvinder i denne historie”. ”Åndernes hus” er ligeledes en påkaldelse af den verden af åndemaneri, myte og excentrisk liv, der for Allende var uigenkaldeligt forbi med udvandringen fra Chile. Romanen er en blanding af dagbog, brev, krønike og øjenvidneberetning, der sammen med et hav af figurer og handlinger skaber et kalejdoskopisk univers, hvor myter og magi på selvfølgelig vis indgår i hverdagen. I romanen skelnes der ikke mellem realistiske skildringer af virkeligheden og mere metafysiske dimensioner – som den clairvoyante Claras evne til at forudsige begivenheder eller flytte rundt på ting med tankens kraft.

Bille Augusts film ”Åndernes hus” fra 1993 er baseret på Allendes roman og har blandt andet Jeremy Irons og Meryl Streep på rollelisten.