Bjørneby

Citat
”Sport og videnskab går ikke altid hånd i hånd. Sporten er selvfølgelig glad for forskning i menisker og ledbånd, men knap så pjattet med forskning i undertrykkende adfærd og voldelige gruppestrukturer. Universiteterne synes til gengæld kun at interessere sig for alt det, sporten gør forkert, og knap så meget for alt det, den gør rigtigt. Sporten siger, at videnskaben kun leder efter problemer; videnskaben hæver, at sporten lever med skyklapper på.”

”Bjørneby”, s. 271.

”Björnstad” (”Bjørneby”, 2017) udkom i 2016 og er Fredrik Backmans femte roman samt den første af to romaner, der udspiller sig i den fiktive ishockeyby Bjørneby i det nordlige Sverige.

Omdrejningspunkt i romanen er ishockeys enorme betydning for den lille bys kollektive selvværd. Byens juniorhold har kvalificeret sig til semifinalen i den landsdækkende ungdomsturnering med byens håb Kevin Erdahl som kaptajn. Kampen handler dog ikke kun om sport: Ishockeyen er byens stolthed og våben i kampen mod uddøen og fallit. Mange håber, at hvis juniorholdet sejrer, vil det bringe fornyet vækst til den isolerede by.

Kampen for at føle sig noget værd er også et tema på et personligt plan. Synsvinklen er flerdimensionel i ”Bjørneby”. Historien er fortalt i tredje person og følger flere af byens indbyggere. Alle har de en relation til ishockeyen og til den forbrydelse, der finder sted op til den afgørende kamp, som vender op og ned på alting. Centrale karakterer er byens sportschef Peter Andersson, som selv var en stor ishockeystjerne i sine unge dage, og hans datter Maya. Derudover er der den unge spiller Amat og den lidt ældre Benji, Kevins bedste ven. Alle fire spiller de vigtige roller i romanens tematiske overvejelser om sammenhold og selvværd.

53526004

Gennem de forskellige karakterer kommer romanen omkring dobbeltheden ved loyalitet i sportens verden. For den lille by er sporten både det, der forener og giver indbyggerne selvtillid, men den er også det, der adskiller dem, da forbrydelsen bliver offentligt kendt.

Klubbens motto er ”Kultur, værdier, samhørighed” (s. 52), og det er disse begreber, der gennem hele romanen er til forhandling karaktererne imellem. Klubben er nemlig kendetegnet ved en særlig barsk machokultur, som skaber sammenhold for holdets medlemmer, men også ekskluderer dem, der ikke passer ind i den afgrænsede kategori. Den er også én af flere komplekse årsager, som kan knyttes til det tragiske der sker, og som sætter klubbens værdier på spidsen.

Romanen er meget eksistentiel i sine overvejelser om selvværd, moral og etik og det at høre til et sted. Tonen er alvorlig, men med stænk af den backmanske humor.