kåre bluitgen
Foto: Teit Hornbak

Kåre Bluitgen

Steffen Larsen. 2002. Blå bog og bibliografi opdateret december 2023.
Top image group
kåre bluitgen
Foto: Teit Hornbak
Main image
Bluitgen, Kåre
Portræt udlånt af Kåre Bluitgen

Kåre Bluitgen skriver de mest uhyggelige bøger, man kan forestille sig - dem der handler om virkeligheden. Kåre Bluitgen er en ener. Vi har kun én af slagsen hér i Danmark. Han tør skrive om politik og vold og undertrykkelse med hjertet og navns nævnelse. "Der findes rigtige og forkerte meninger", siger Kåre Bluitgen. Under flere længere ophold i Mellemamerika og Mexico, har han selv set ned i "underverdenen". Han har set, hvordan mennesker sulter og bliver behandlet umenneskeligt. Både før og nu.

 

 

 

137662329

Blå bog

Født: 10. maj 1959 i Birkerød.

Uddannelse: Lærer og journalist.

Debut: Ernesto. Gyldendal, 1987.

Litteraturpriser: Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 1991. Dansk Forfatterforenings Jubilæumspris, 1994. IBBY hædersdiplom, 1996. Kulturministeriets Børnebogspris, 2000. P .A. Heibergprisen, 2003. Statens Kunstfond. Produktionspræmie, 2004.

Seneste udgivelse: Mod havet mod himlen. Tøkk, 2023.

Inspiration: Oplysningstiden

Artikel type
boern

Om Kåre Bluitgen

Kåre Bluitgen skriver de mest uhyggelige bøger, man kan forestille sig - dem der handler om virkeligheden.

Hér er hverken vampyrer eller hobitter. Hér er mest almindelige mennesker fra dén del af kloden, hvor de fleste har det skidt.

Forfatteren har skrevet fra Mellemamerika, Sydafrika, Beirut og Mellemamerika igen. Ind imellem kom et kæmpe-eventyr i 2 bind og en mere "dansk" roman. Kåre Bluitgen har også været i Sverige.

Alle hans bøger handler om det samme: at betale ved udgangen, ved kasse 1, og prisen bestemmer man selv. Alt efter hvor dybt man vil bøje nakken.

Kåre Bluitgen er en ener. Vi har kun én af slagsen hér i Danmark. Han tør skrive om politik og vold og undertrykkelse med hjertet og navns nævnelse. "Der findes rigtige og forkerte meninger", siger Kåre Bluitgen. Under flere længere ophold i Mellemamerika og Mexico, har han selv set ned i "underverdenen". Han har set, hvordan mennesker sulter og blir behandlet umenneskeligt. Både før og nu.

Kåre Bluitgen var på Domkirkepladsen i San Salvador dén dag i 1980, hvor ærkebiskop Romero blev skudt ned af militærets folk. Det glemmer han aldrig.

I cirke år 2004 udsender forfatteren et mega-gigant værk. En helt ny Danmarkshistorie på totusindfemhundrede sider. Det er derfor, han ikke har været så udfarende i de senere år.

I 2000 modtog Kåre Bluitgen Kulturministeriets børnebogspris for sine mange bøger.

Ernesto

Ernesto er den første bog, og allerede hér mærker man, at forfatteren er en rigtig - forfatter. Fra første side er der lugte og lyde og en svimlende varme. Og så går det løs:

Hovedpersonen er en dreng på 13 år, Daniel, der blir hvirvlet ind i en helt anden verden, da han møder landets partisaner og finder ud af, at der er en omfattende undertrykkelse, men at man kan gøre noget imod det.

Daniel har altid haft svært nok ved at vælge mellem to slags frugtjuice og hvilket af byens fodboldhold, han skulle holde med. Nu stilles han pludselig over for langt alvorligere valg, valg han helst så udskudt for evigt .

Det er præcis dette "valg", Kåre Bluitgen har skrevet om i resten af sit forfatterskab. Selv har han "valgt", han holder med de fattige og undertrykte, og i hans bøger "vælger" disse mennesker også at gøre modstand. Selv om prisen kan være forfærdende høj.