Baggrund

Citat
“Vi har brug for helt enormt store lommer, lommer der er store nok til en hel familie - og til alle vores venner og til folk, der ikke engang er med på vores lister, folk, som vi aldrig har mødt, men alligevel godt vil beskytte. [...] Men jeg vidste, at ingen lommer ville være store nok, og at det ville ende med, at alle ville miste alle andre."
“Ekstremt højt og utrolig tæt på”, s. 78.

Den jødisk-amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer blev født den 21. februar 1977 i Washington, DC, hvor han voksede op med sine forældre. Ifølge Foer selv var han et stædigt barn: “Det er, hvad mine forældre bliver ved med at vende tilbage til. At jeg var den mest stædige lille knægt i verden.” (Robert Birnbaum: “Birnbaum v. Jonathan Safran Foer”. Interviewartikel i The Morning News, 2005-04-19). Han beskriver videre sig selv som et farvestrålende barn, der elskede at klæde sig ud i glitterveste og butterfly, og som altid bar ringe på fingrene.
I den tidlige barndom blev han og en gruppe klassekammerater udsat for en eksplosionsulykke i skolens kemitime, som lemlæstede nogle af børnene, og som nær var ved at koste ham selv livet. I årene efter lukkede Foer sig fuldstændig inde i sig selv, og når man læser hans anden roman “Ekstremt højt og utroligt tæt på”, får man fornemmelsen af, at det er hans egen ungdoms følelser, der manifesterer sig i den unge hovedperson Oskar.
Efter at have afsluttet high school læste han filosofi ved Princeton Universitetet i New Jersey, USA. Her fulgte han blandt andet et kursus i creative writing ved forfatteren Joyce Carol Oates, som fandt ham talentfuld. Efter afsluttede studier havde han forskelligt forefaldende arbejde, blandt andet som assistent i et lighus, som receptionist, som matematikunderviser, som forfatter af spøgelseshistorier og som arkivar. Desuden bragte The Paris Review, Conjunctions, The New York Times og The New Yorker en række af hans historier.
I 1999 tog han til Ukraine for at søge i sin jødiske families fortid, som er præget af nazisternes massedrab på jøder. Medbringende et billede af den kvinde, der reddede hans bedstefar fra nazisterne, drog han af sted i håb om at finde hende og dermed blive i stand til at rekonstruere sin families historie. Hans ønske var at lade historien være baggrund for et historisk værk, men han vendte skuffet hjem uden at have fundet det, han søgte. Med tiden gik det dog op for ham, at han havde fået noget andet med i bagagen, nemlig inspiration til en roman: Det, der tre år senere blev til en fabel af en roman, nemlig debuten “Alt bliver oplyst”.
Fra 2004 til 2014 var Foer gift med forfatterinden Nicole Krauss, og sammen har de to sønner. Begge lever i dag i Brooklyn, New York