Peter Gotthardt
Foto: Forlaget Alvilda

Peter Gotthardt

cand.mag. Tine Lekdorf, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
Peter Gotthardt
Foto: Forlaget Alvilda

Indledning

Peter Gotthardt behersker den svære kunst at skrive bøger, der er interessante men lette at læse. Der er nok ikke mange børn, der ikke har haft fingrene i en af Peter Gotthardts magiske og spændende fortællinger. Ud over en hel del billedbøger, gyserhistorier og omskrivninger af klassikere er han ophavsmand til syv serier, og nye er på vej. For mange børn er mødet med Peter Gotthardts bøger med de flotte farveillustrationer den første oplevelse af selv at læse en rigtig roman med et fuldt udfoldet persongalleri og et spændende handlingsforløb.

 

 

46902831

Blå bog

Født: 17. oktober 1946 i Vanløse.

Uddannelse: Folkebibliotekar, 1971.

Debut: Finn og hans mænd og den røde heks. Tellerup, 1984.

Litteraturpriser: Carlsens Fortællefantorden, 2002. Carlsens Fortællefantorden, 2004. Bogslugernes Pris, 2005.

Seneste udgivelse: Den sidste kamp. Alvilda, 2019. (Ulveridderne, 4).

Inspiration: Digteren Gerard Manley Hopkins, sangerinden Katia Guerriero og skuespilleren Liu Shi Shi.

Artikel type
boern

Baggrund

””Høje dronning, send mig af sted!” bad han.”Tror du ikke hellere, du skulle gå ud i stalden og muge ud?” sagde ridder Tjørn og lo højt. ”Knægten er jo ikke engang ridder!” sagde en hofmand. Men dronningen smilede til Hassel og sagde: ”Hvad han ikke er, kan han blive. Du har mod. Det kan jeg lide.””
”Det fortryllede skjold”, s. 13.

Peter Gotthardt er født og opvokset i Vanløse. Bøger har altid fyldt meget i hans liv. Da han var lille, læste hans forældre højt for ham og tog ham med på Vanløse bibliotek, hvor der dengang bare var en enkelt krybbe med børnebøger. Senere, da han begyndte i skolen og lærte at læse selv, slugte han den ene bog efter den anden. Både eventyr og romaner men også faglitteratur om historie, geografi, natur, opfindelser osv. Han fik dermed en bred almen viden, hvilket har haft stor betydning for hans egne historier.

Da Vanløse bibliotek blev for lille for ham, gik han i stedet til Valby bibliotek, der dengang i 1950’erne udmærkede sig ved at have noget så enestående som en hel afdeling kun med børnebøger. ”Turen tog en time hver vej, men det gjorde ikke noget, for så kunne jeg gå og tænke på alt muligt undervejs. Jeg bruger stadig at gå en tur i fred og ro, når jeg skal få en god idé eller gennemtænke handlingen i en roman. Det er min erfaring at rytmen i kroppen er med til at skabe en god rytme i handlingen” (Peter Gotthardt: Om mig selv og mine bøger).

Peter Gotthardt blev nysproglig student i 1965, hvilket var fuldstændig i tråd med hans interesse for sprog, ord og formidling. Herefter læste han til folkebibliotekar, og fra 1971-2006 arbejdede han på et børnebibliotek. En del af arbejdet på biblioteket i de første år var at arrangere højtlæsning for børnegrupper. Her fortalte Peter Gotthardt de gamle irske eventyr om Finn og hans mænd, der senere blev til hans første udgivelse ”Finn og hans mænd og den røde heks” (1984).

Efter et par udgivelser mere holdt Peter Gotthardt en pause med skriveriet og arbejdede bl.a. som forlagsredaktør i et par år. Det gav ham et godt indblik i bogproduktion, og han lærte også, ”at selv om en bog bliver rost af anmelderne for at være stor kunst, er det ikke sikkert, den bliver solgt og læst” (Peter Gotthardt: Om mig selv og mine bøger).

I 2006 stoppede Peter Gotthardt som børnebibliotekar og har siden brugt alt sin tid på at skrive. Han er særdeles produktiv, og i 2013 rundede han udgivelse nr. 100.

Det fortryllede slot 1-12

”Det er mærkeligt med de døre i slottet. Lige når vi går ind ad dem, er der bare en ganske almindelig gang med kedelige brune vægge og linoleum på gulvet. Lidt efter er vi så pludselig i en anden verden. Jeg når aldrig at se, når det skifter.”
”Magiske huler”, s. 16.

Peter Gotthardts ”Det fortryllede slot” er en serie på 12 bøger illustreret af Jan Solheim. Pigerne Pop (Anna), Manke (Siri) og Pind (Karoline) danner i den første bog ”Sort magi” (2008) en hemmelig klub. De beslutter på demokratisk vis, at deres første aktivitet i klubben skal være at udforske det gamle forladte hus på Dronning Dagmars Vej. Det viser sig, at det mærkelige gamle hus, også kaldet for ”slottet”, er fortryllet. Hver gang pigerne går derind, havner de i en ny, spændende verden. Alle bøgerne er forsynet med et lille efterskrift, der giver nogle faktuelle forklaringer på bogens tema, hvad enten det er vikinger, istidens hulemalerier eller havfruer.

Bøgerne begynder med en præsentation af de tre piger: Pop, der er musikalsk og elsker dans. Manke, der har fået sit navn efter sit lange, kraftige hår, er vild med alle slags dyr. Og så er der den sidste Pind, der er fortælleren i alle bøgerne. Hun elsker at læse og se film og er den fornuftige, der altid har en plan parat.

27423604

Handlingen i hver bog tager afsæt i en situation fra pigernes hverdag, der senere perspektiveres til den verden, de træder ind i gennem slottet. I ”Alfernes fjende” (2008) bliver Manke til stor irritation gennemblødt af regnen på vej over til Pind. Da de havner i alfernes verden, kæmper pigerne for at bringe regnen tilbage, inden den grønne verden visner, og alferne dør af tørst. ”Jeg er ikke andet end en slave her i huset,” siger Pind i ”Kejserens slave” (2009), da hendes mor sætter hende til at rydde op. Senere i bogen møder de slaven Rufus, der er dømt til døden af den vanvittige romerske kejser. Det, der kunne synes irriterende og problemfyldt i pigernes dagligdag, fremstår herefter som de rene bagateller.

I hver ny verden stilles pigerne over for en problematik, de skal løse, før de kan vende tilbage til deres egen verden igen. De skal f.eks. forhindre en gammel dame i at blive brændt på bålet som heks (”Brænd heksen”, 2009). Eller de skal redde Ragnhild og hendes families gård fra at blive plyndret af vikinger (”Farlige vikinger”, 2009). At ”flygte fra problemerne” er ikke en mulighed, og en morale i bøgerne er, at man må vise mod og tage kampen op med de udfordringer, man møder på sin vej.

Simon skal i nulte

”Pludselig mærker Simon, at han skal tisse. Rigtig meget! Men hvor er toiletterne? Anita har fortalt det hele til klassen, men Simon glemte at høre efter. Han løber rundt og leder. Men skolen er så stor. Der er en hel masse gange og døre, han ikke kender.”
”Simon skal i nulte”, s. 14.

I 2013 udgav Peter Gotthardt ”Simon skal i nulte”, der er en billedbog illustreret af Mette-Kirstine Bak. Den henvender sig til førskolebørn på 5-6 år, der snart skal starte i børnehaveklasse. Bogen behandler meget af det ved skolelivet, der kan virke skræmmende for børn f.eks. forventningerne til, hvad man skal kunne, frikvartererne, de nye kammerater og ikke mindst de store elever på skolen.

Da vi møder Simon, går han i børnehavens skolegruppe, og derhjemme er mor og far også begyndt at fortælle Simon om alle de ting, man skal kunne for at være skoleklar. Gennem bogen følger vi Simons år i nulte klasse med første skoledag, timerne, frikvarterer, ture, jul og sommerferieafslutning.

29924708

Undervejs beskriver Gotthardt på en positiv og indlevende måde alle de udfordringer, der kan være, når man går fra det trygge børnehaveliv til skoleliv. Karakteristisk for bogen er, at selvom Simon af og til synes, det hele er svært, så er der altid en løsning på problemerne. Barnet efterlades derfor med en følelse af, at det nok bliver udfordret i skolelivet, men at det også nok skal klare det hele alligevel. Et typisk eksempel er, da Simon skal på tur, og læreren husker børnene på at få overtøj, madpakke og drikkedunk med. Men Simon glemmer at høre efter og får ikke madpakken med. Det hele løser sig alligevel, ved at Frederik deler sin store madpakke med ham.

Teksten og de meget farvestrålende og humoristiske illustrationer er med til at afmystificere barnets utrygge forestillinger om skolen. Peter Gotthardt har tilstræbt sig at skildre hverdagen i nulte så realistisk som muligt og viser et varieret billede af skolen på godt og ondt. Frikvartererne er for mange børn langt mere skræmmende end timerne. Hvad gør man f.eks., når ens to bedste venner leger noget, man kun kan være to til? Eller når de store elever tilbyder ”tudekiks”?

”Simon skal i nulte” er en informativ brugsbog, der lægger op til samtale mellem barn og voksen men også til at træne tal og bogstaver, lære at binde snørebånd og huske sine ting eller gå en tur i boghandlen og få styr på skoletasken og penalhuset.

Dragens dom

”Ubis hår snoede sig rundt om deres fødder og kravlede op ad deres ben. Snart var de begge to spundet fast til stolene. ”Maden venter,” lo Ubi. En enormt lang tunge gled ud og slikkede hende om munden.”
”Den gyldne skål”, s. 59-60.

Peter Gotthardts ”Dragens dom” (2013) er første bind i en ny eventyrserie med navnet ”Den gyldne skål”, illustreret af Bodil Bang Heinemeier. Serien bliver på i alt otte bind, og første del af serien bind 1-4 hedder ”Ruinbyen”, og anden del bind 5-8 hedder ”Dæmonporten”.

Handlingen foregår i to forskellige verdener: En lille landsby befolket af nøjsomme bønder og jægere, og de himmelske ånders verden bestående af et eventyrligt skypalads, der driver rundt højt oppe over Jorden, hvor himmeldragen regerer. Fem er en forældreløs hyrdedreng, hvis store drøm er at blive bonde eller købmand, så han kan være sin egen herre. Morgengry er en pige fra skypaladset, hvor hun som en af himmeldragens tjenere har til opgave at vogte den gyldne skål. Det er vandet fra skålen, der får det til at regne på Jorden.

50787729

Morgengry bliver forvist til Jorden af himmeldragen, da den gyldne skål forsvinder under hendes vagt. Kun hvis hun finder skålen igen, kan hun vende tilbage. Hendes eneste spor er et lille grønt blad, som tyven har tabt. Da hun møder Fem på Jorden, tilbyder han sin hjælp for hendes guldøreringe. Hurtigt aner man de to hovedpersoners modsætninger. Morgengry er empatisk og set med Fems øjne hjælpeløs, sart og pylret. Fem er modig, målrettet og utålmodig.

Der er lagt op til en klassisk eventyrstruktur – hjem-ude-hjem/nyt hjem, hvor vi her i den første bog præsenteres for de to hovedpersoners hjemlige miljø og opbrud med dette. Undervejs i eventyrene udsættes hovedpersonerne for hårde prøvelser, inden de kan vende hjem. Det sker også for Fem og Morgengry, der først må overvinde nogle skumle røvere og dernæst en farlig heks. Men i eventyr indgår der også altid barmhjertige hjælpere. Hvirvelvind udstyrer Morgengry med et våben i form af en vifte, inden hun sendes ned på Jorden. Jægeren Bokku giver Fem mad samt et par ordentlige sandaler til Morgengry. Han fortæller desuden, at det grønne blad, deres eneste ledetråd, stammer fra Stridens Dal i bjergene.

Den sidste ven, de møder på deres færd i denne bog, er aben Kókoro. Han er forstenet, men Morgengry hæver forbandelsen med et kys, og bogen ender med, at Kókoro slår følgeskab med dem på deres videre færd.

Genrer og tematikker

En stor del af Peter Gotthardts produktion er samlet i forskellige serier inden for fantasy-, gyser- og eventyrgenren. At samle bøgerne i serier har den fordel, at universet kan nå at blive velkendt, og derfor kan være mere detaljeret og sammensat, uden at hver enkelt bog bliver for lang.

Flere af serierne bl.a. ”Det fortryllede slot” og de tre serier om elverfolket, tager udgangspunkt i fantasy-genren, som Gotthardt opfatter som nutidens pendant til ældre tiders folkeeventyr: ”De giver adgang til en spændende verden med farverige væsener, ædelmod og kærlighed, ondskab og nedrighed og masser af heltegerninger, der gør en forskel. Her får læseren udvidet sin mentale horisont og motioneret sine følelser” (Redaktionen: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge. Bogblogger, 2013-09-03). Serien om Katla og Knøs er ligeledes en fantasy-serie, men handlingen foregår i et oldnordisk miljø med væsener fra folketroen som åmanden, gårdboen og havfruen. 

Også temaerne i Gotthardts gysere er ofte hentet fra sagn og overtro fra gamle dage. ”Heksefuglen” (2001) bygger på gamle sagn om landsbyhekse. Ideen til ”De døde kommer om natten” (2003) opstod ved at læse om norske draugr – genfærd af fiskere, der kommer op fra havet i de mørke vinternætter, og ”Varulven venter i mørket” (2006) blev til på baggrund af en vandrehistorie.

Spændingsmomentet er kernen i Gotthardts forfatterskab, og et af hans mål med sine historier er at holde begynderlæsere til ilden: ”Jeg lægger stor vægt på fortælleteknikken. En bog skal helst gribe læseren allerede fra første afsnit, forhistorien skal flettes naturligt ind i de første kapitler, og handlingen skal have et godt flow uden døde punkter” (Redaktionen: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge. Bogblogger, 2013-09-03). Selvom handlingen i Gotthardts bøger er spændende og til tider uhyggelig, så formår hovedpersonerne altid med mod og handlekraft at besejre det onde til sidst.

Med mere end 100 bøger på sin bibliografi bliver Peter Gotthardt ofte spurgt om, hvor de mange ideer til hans bøger kommer fra. Til dette svarer han: ”Jeg har altid læst mange eventyr og sagn. Dem bruger jeg som en stor database med handlingsskemaer, motiver og detaljer, som jeg går på opdagelse i og kombinerer på nye og forhåbentlig spændende måder.” (Om mig selv og mine bøger. Litteratursiden 2013-07-30).

Men handlingen gør det ikke alene, når man skriver til børn, og Gotthardt arbejder meget med sproget i sine bøger: ”Sproget skal afpasses efter aldersgruppen: billedbog, begynderbog, roman. Og uanset sværhedsgraden skal sproget være klart og udtryksfuldt, og replikkerne skal falde mundret og rammende” (Interview: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge. Bogblogger, 2013-09-03).

Sidst men ikke mindst spiller illustrationerne en væsentlig og støttende rolle for begynderlæsere, og Peter Gotthardts bøger er dygtigt illustreret af mange forskellige illustratorer som Peder Bundgaard, Sussi Bech, Jan Kjær, Kirsten Raagaard, Niels Roland, Jan Solheim og Peter Snejbjerg.

Beslægtede forfatterskaber

Med et øget fokus på børns læseevner er efterspørgslen på gode letlæsningsbøger af høj kvalitet blevet større. Der findes mange fine billedbøger til mindre børn, men når man bliver ældre, vil man gerne læse en ’rigtig’ bog med en spændende handling og et rigt univers.

Flere forfattere har, som Peter Gotthardt, taget den svære opgave på sig at skrive gode og spændende bøger til børn fra 8-års-alderen, der samtidig er lette at læse. Det vil sige, at bøgerne har et overkommeligt sidetal og lixtal, men handlingen og persongalleriet er farverigt og interessant og kan få selv drengelæsere, der ellers har ry for at være svære at nå, til at fordybe sig i en bog. En af dem er Josefine Ottesen, der har haft stor succes med serier som ”Drageherren”, ”Krigerprinsessen” og ”Theseus”. Det er bøger, der ligesom Gotthardts gør brug af det fantastiske og eventyrlige univers.

Fantastiske og magiske fortællinger er en populær genre blandt nutidens børn og unge. Fantasy-genren boomede for alvor op gennem nullerne med Joanne K. Rowlings bøger om den unge bebrillede troldmandselev Harry Potter, Stephenie Meyers vampyr-kærlighedshistorie Twilight og Peter Jacksons filmatisering af ”Ringenes herre”. Kendetegnende for fantasygenren er, at handlingen ofte foregår i en helt anden parallelverden (high fantasy), eller i vores verden, hvor mytiske væsner med overnaturlige evner optræder (low fantasy). Genren bruges ofte som en allegori til at fortælle noget om almengyldige problemer i vores verden.

Herhjemme opfattes Lene Kaaberbøl af mange som dansk fantasys ukronede dronning. Skammerserien er en tetralogi, der handler om pigen Dina, der er født med den magiske evne at se sandheden i andre folks øjne. Af andre danske forfattere, der har udgivet fantastisk litteratur for de lidt større og mere læsestærke børn og unge kan nævnes Dennis Jürgensen og Kenneth Bøgh Andersen.

Ud over fantasygenren lader Peter Gotthardt sig også inspirere af gamle folkeeventyr, legender og sagn. Eventyret som fortælleform har været kendt i århundreder og egner sig med sin faste og forudsigelige ramme særdeles godt til børnebøger.

Bibliografi

Mesterbøgerne

Gotthardt, Peter:
Jagten på Mesterbogen. Carlsen, 2000.
Gotthardt, Peter:
Mesterbogen på afveje. Carlsen, 2002.
Gotthardt, Peter:
Truslen fra Mesterbogen. Carlsen, 2004.

Elverdronningens riddere

Gotthardt, Peter:
Det fortryllede skjold. Carlsen, 2007.
Gotthardt, Peter:
Den forheksede ø. Carlsen, 2007.
Gotthardt, Peter:
Den brændende borg. Carlsen, 2007.
Gotthardt, Peter:
Det giftige bæst. Carlsen, 2007.
Gotthardt, Peter:
Den sorte ridder. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Den hvide hjort. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Det blodrøde tårn. Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Den gyldne drage. Carlsen, 2009.

Elverdronningens børn

Gotthardt, Peter:
En ukendt verden. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Skoven uden veje. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Jaget vildt. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Sværdets forbandelse. Carlsen, 2011.
Gotthardt, Peter:
I fjendens lejr. Carlsen, 2011.
Gotthardt, Peter:
Den døende dal. Carlsen, 2012.
Gotthardt, Peter:
På liv og død. Carlsen, 2012.
Gotthardt, Peter:
Den sidste rejse. Carlsen, 2012.

Elverfolkets skæbne

Gotthardt, Peter:
De jernklædte krigere. Carlsen, 2013.
Gotthardt, Peter:
Det forstenede hjerte. Carlsen, 2013.
Gotthardt, Peter:
De glemte grave. Carlsen, 2013.
Gotthardt, Peter:
Den forunderlige fløjte. Carlsen, 2014.

Det fortryllede slot

Gotthardt, Peter:
Sort magi. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Ridderlig kærlighed. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Alfernes fjende. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Giftige planer. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Magiske huler. Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Kejserens slave. Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Farlige vikinger. Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Brænd heksen! Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Enhjørningens tårer. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Dragens hjerte. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Havfruens sang. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Troldenes dal. Carlsen, 2010.

Katla og knøs

Gotthardt, Peter:
Kongens hal. Alvilda, 2010.
Gotthardt, Peter:
Dværgenes huler. Alvilda, 2010.
Gotthardt, Peter:
Alfernes høje. Alvilda, 2011.
Gotthardt, Peter:
Jætternes hjem. Alvilda, 2011.
Gotthardt, Peter:
Gudernes mørke. Alvilda, 2011.
Gotthardt, Peter:
De dødes rige. Alvilda, 2012.
Gotthardt, Peter:
De levendes land. Alvilda, 2012.
Gotthardt, Peter:
Lysets magt. Alvilda, 2012.

Den magiske falk

Gotthardt, Peter:
Den gale troldkvinde. Carlsen, 2011.
Gotthardt, Peter:
Falken i lænker. Carlsen, 2012.
Gotthardt, Peter:
Dæmonernes dronning. Carlsen, 2012.
Gotthardt, Peter:
Dragekongens datter. Carlsen, 2012.

Den gyldne skål. Ruinbyen

Gotthardt, Peter:
Dragens dom. Alvilda, 2013. Bog 1.
Gotthardt, Peter:
Dødens bytte. Alvilda, 2013. Bog 2.
Gotthardt, Peter:
Ruinens hemmelighed. Alvilda, 2014. Bog 3.
Gotthardt, Peter:
Genfærdets grav. Alvilda, 2014. Bog 4.

Elvernes land

Gotthardt, Peter:
De magiske bær. Carlsen, 2014. (1).
Gotthardt, Peter:
Løven i skoven. Carlsen, 2014. (2).
Gotthardt, Peter:
Den øde borg. Carlsen, 2015. (3).
Gotthardt, Peter:
Troldens børn. Carlsen, 2015. (4).

Prinsesse Enhjørning

Gotthardt, Peter:
Prinsesse Enhjørning - Storskovens vogter. Alvilda, 2015. (1).
Gotthardt, Peter:
Prinsesse Enhjørning - Troldkvindens jægere. Alvilda, 2015. (2).
Gotthardt, Peter:
Prinsesse Enhjørning - Det mørke palads. Alvilda, 2016. (3).
Gotthardt, Peter:
Prinsesse Enhjørning - troldenes dronning. Alvilda, 2016. (4).
Gotthardt, Peter: Prinsesse Enhjørning - trolddom og tåge. Alvilda, 2016. (5).
Gotthardt, Peter: Prinsesse Enhjørning - jagten på enhjørningen . Alvilda, 2017. (6).

Vikingevenner

Gotthardt, Peter:
Døden har vinger. Alvilda, 2016, (1).
Gotthardt, Peter: I gravhøjens mørke . Alvilda, 2016, (2).
Gotthardt, Peter: Det skjulte folk. Alvilda, 2017, (3).
Gotthardt, Peter: Vikingevenner - ulvetid. Alvilda, 2017. (4).
Gotthardt, Peter: Vikingevenner - ild og sværd. Alvilda, 2017. (5).
Gotthardt, Peter: Vikingevenner - her hersker døden. Alvilda, 2018. (6).
Gotthardt, Peter: Vikingevenner - frygtens ø. Alvilda, 2018. (7).

Billedbøger

Gotthardt, Peter:
Chimpanse, chimpanse, har du lyst til at danse? Thorup, 1999.
Gotthardt, Peter:
En elefant kom marcherende. Thorup, 2001.
Gotthardt, Peter:
Kan du lære mig at gø? Thorup, 2001.
Gotthardt, Peter:
Troldene kommer! Thorup, 2001.
Gotthardt, Peter:
På Rødekro kro er kokken en ko. Thorup, 2002.
Gotthardt, Peter:
Heksebogen. Thorup, 2002.
Gotthardt, Peter:
Alfernes midsommerfest. Thorup, 2002.
Gotthardt, Peter:
Har du set min fætter? Thorup, 2002.
Gotthardt, Peter:
Guri Suppe-tud og den tamme, klamme grød. Carlsen, 2002.
Gotthardt, Peter:
Frøen Frede på frierfødder. Thorup, 2003.
Gotthardt, Peter:
Enhjørningen Sølvhorn. Thorup, 2004.
Gotthardt, Peter:
Lærkelil og heksen. Carlsen, 2004.
Gotthardt, Peter:
Prinsesse Tanja og musen Musowski. Carlsen, 2004.
Gotthardt, Peter:
En tosset fortælling om en kat og en kælling. Thorup, 2004.
Gotthardt, Peter:
Hip hurra for de tre små mænd. Thorup, 2004.
Gotthardt, Peter:
Guri Suppe-tud og bølletroldene fra Buldrefjeld. Carlsen, 2004.
Gotthardt, Peter:
Guri Suppe-tud og den rædsomme, vidunderlige fødselsdag. Carlsen, 2005.
Gotthardt, Peter:
Lærkelil og vikaren. Carlsen, 2005.
Gotthardt, Peter:
Gudernes hest. Thorup, 2005.
Gotthardt, Peter:
Kasper Kanin. Thorup, 2006.
Gotthardt, Peter:
Genfærdet i den sorte karet. Carlsen, 2006.
Gotthardt, Peter:
Ballade i Monsterekspressen. Carlsen, 2007.
Gotthardt, Peter:
Dragen fra Fabelskoven. Thorup, 2007.
Gotthardt, Peter:
Dyrenes ABC. Thorup, 2007.
Gotthardt, Peter:
Da Emma blev Emma – og hvordan det gik til. Carlsen, 2007.
Gotthardt, Peter:
Slimo, monsteret fra kælderen. Carlsen, 2007.
Gotthardt, Peter:
Hemmeligheden om tandfeen. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Nyt blod: en vampyrkrønike. Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Gumle, Fumle og Rumle – de tre små dinoer. Thorup, 2009.
Gotthardt, Peter:
Kasper og klokken. Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Et værre cirkus! Carlsen, 2009.
Gotthardt, Peter:
Kong Arthur og ridderne af det runde bord. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Robinson Crusoe. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
En verdensomsejling under havet. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Max og Mille og de fikse reflekser. Carlsen, 2011.
Gotthardt, Peter:
Max og Mille og den dumme, dejlige sol. Carlsen, 2011.
Gotthardt, Peter:
Max og Mille og de lumske lus. Carlsen, 2011.
Gotthardt, Peter:
Jagten på ildstenen. Cadeau, 2011.
Gotthardt, Peter:
Ridderen af det røde hyben. Carlsen, 2013.
Gotthardt, Peter:
Hokus pokus ABC. Carlsen, 2013.
Gotthardt, Peter:
Simon skal i nulte. Carlsen, 2013.
Gotthardt, Peter:
Troldkvinden Sorte Ravn. Carlsen, 2013. Illustrationer: Peter Snejbjerg.
Gotthardt, Peter:
Ella skal i børnehave. Carlsen, 2014. Illustrationer: Mette-Kirstine Bak.
Gotthardt, Peter:
Sværdet i dragehulen. Carlsen, 2014.

Andre bøger

Gotthardt, Peter:
Finn og hans mænd og den røde heks. Tellerup, 1984.
Gotthardt, Peter:
Drengen Gris og pigen Blomsterhvid. Tellerup, 1985.
Gotthardt, Peter:
Det skjulte rige. Tellerup, 1985.
Gotthardt, Peter:
Det sorte spyd. Tellerup, 1987.
Gotthardt, Peter:
Dødens dronning. Tellerup, 1988.
Gotthardt, Peter:
Heksefuglen. Carlsen, 2001.
Gotthardt, Peter:
De døde kommer om natten. Carlsen, 2003.
Gotthardt, Peter:
Heksedansen i Harrebjerg Kirke. Carlsen, 2003.
Gotthardt, Peter:
Varulven venter i mørket. Carlsen, 2006.
Gotthardt, Peter:
Una og enhjørningen. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Rikke og Rokke redder julen. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Jul på den gamle herregård. Carlsen, 2008.
Gotthardt, Peter:
Grevinden med den sorte maske. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Feerne i Rosendalen. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Rikke og Rokke og julemandens rensdyr. Carlsen, 2010.
Gotthardt, Peter:
Rikke og Rokke og den mystiske juletyv. Carlsen, 2011.
Gotthardt, Peter:
Det skøre skelet : et lille gys. Carlsen, 2014.
Gotthardt, Peter: Ninja på flugt. Carlsen, 2016.
Gotthardt, Peter: Nekos sværd. Carlsen, 2016.
Gotthardt, Peter: En varulv på sporet. Alvilda, 2017.
Gotthardt, Peter: 5 minutters eventyr. Alvilda, 2018.
Gotthardt, Peter: Ridder Ruf på eventyr - rød og blå magi. Turbine, 2018.

Jagten på sværdet

Gotthardt, Peter: I kongens gård. Alvilda, 2016. (1).
Gotthardt, Peter: Hos dværgene. Alvilda, 2016. (2).
Gotthardt, Peter: Hos alferne. Alvilda, 2016. (3).
Gotthardt, Peter: Hos jætterne. Alvilda, 2016. (4).
Gotthardt, Peter: Hos guderne. Alvilda, 2017. (5).
Gotthardt, Peter: I dødsriget. Alvilda, 2017. (6).
Gotthardt, Peter: På vej hjem. Alvilda, 2018. (7).
Gotthardt, Peter: Red kongen. Alvilda, 2018. (8).

Den gyldne skål. Dæmonporten

Gotthardt, Peter: Troldmandens plan. Alvilda, 2014. Bog 1,
Gotthardt, Peter: Rævenes gud. Alvilda, 2014. Bog 2,
Gotthardt, Peter: Slangens ham. Alvilda, 2015. Bog 3,
Gotthardt, Peter: Afskedens time. Alvilda, 2015. Bog 4,

Ulveridderne

Gotthardt, Peter: Ulveridderne - flammen i øjet. Alvilda, 2018. (1).
Gotthardt, Peter: Ulveridderne - den ildrøde hånd. Alvilda, 2018. (2).
Gotthardt, Peter: Ulveridderne - mørkets fæstning. Alvilda, 2019. (3).
Gotthardt, Peter: Ulveridderne - den sidste kamp. Alvilda, 2019. (4).

Jagten på guldskålen - serie

Gotthardt, Peter: Pigen fra himlen. Alvilda, 2019. (1).
Gotthardt, Peter: Fanget af trolde. Alvilda, 2019. (2).

Om forfatterskabet

Web

På forfatterens egen hjemmeside kan man få et godt overblik over alle hans bøger, hvad de handler om, og hvad der har inspireret til dem. Man kan også skrive til Peter Gotthardt i hans gæstebog.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Peter Gotthardt

Kilder citeret i portrættet

Web

Peter Gotthardt: Om mig selv og mine bøger. Petergotthardt.dk.
Redaktionen: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge. Bogblogger, 2013-09-03.
Om mig selv og mine bøger. Litteratursiden, 2013-07-30.