annette herzog
Foto: Rosinante & Co.

Annette Herzog

cand.theol. Charlotte Hitzner Jørgensen, 2014 og 2015. Blå bog og bibliografi opdateret marts 2024.
Top image group
annette herzog
Foto: Rosinante & Co.

Den første kærlighed, en violinspillende barnemorder og en skoleinspektør-datende mor. Annette Herzog er kommet vidt omkring siden debuten i 2000. Hun har skrevet mere end 30 børne- og ungdomsbøger, der spænder over så forskellige genrer som isnende gys, graphic novels og en Orla-prisnomineret pigebogsserie.

Et af de gennemgående temaer i Annette Herzogs forfatterskab er det udsatte barn. Ikke nødvendigvis socialt udsat, men et barn som mangler en voksen at støtte sig til og derfor må skabe sig orden eller identitet på egen hånd.

 

137872277

Blå bog

Født: 1960 i Grossbeeren i det tidligere Østtyskland.

Uddannelse: Tolk og oversætter fra universitetet i Greifswald. Forfatterskolen for Børnelitteratur, 2002.

Debut: Man ved aldrig med Emilie. Forum, 2000.

Litteraturpriser: Ping-prisen 2015 for Pssst! (sammen med Katrine Clante). Nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, 2017.

Seneste udgivelse: Mumfen savner sin ven. Gads Børnebøger, 2024. Illustreret af Thomas Hjorthaab.

Inspiration: Ole Lund Kirkegaard, Hanne Kvist og Kim Fupz Aakeson.

Artikel type
boern

Baggrund

”Sikke noget forfærdeligt møg! Far er flyttet med alle sine ting i vores bil, og mor står i køkkenet og græder. Det gør min storesøster også, og så kan jeg heller ikke lade være. Det gør man vist, når ens far er flyttet.”
”Mor græder”, s. 2.

Annette Herzog blev født i 1960 og voksede op i en lille tysk landsby, Grossbeeren, der ligger i det tidligere Østtyskland.

Allerede som barn spillede litteratur en stor rolle i Annette Herzogs liv, og hun havde tidligt en drøm om selv at blive forfatter. Om dette siger hun: ”Jeg har altid læst mange bøger, allerede som barn. Inden jeg kunne læse, brugte jeg mange timer på at se på billedbøger, og inden da har min far altid læst eventyr for mig. Så jeg er vokset op med historier og bøger. Jeg skrev også digte og bøger, mens jeg var mellem 9 og 13 år gammel. Ud over et digt, der udkom i en avis, blev de selvfølgelig aldrig udgivet, men ønsket har altid været der.” (Palles gavebod).

I første omgang blev det dog kun ved drømmen, og Annette Herzog læste i stedet dansk og engelsk ved universitetet i Greifswald, hvor hun uddannede sig til tolk.

Efter Berlinmurens fald flyttede Annette Herzog i 1991 til Danmark med sin familie. Her arbejdede hun som oversætter for WHO (Verdenssundhedsorganisationen) og Det Europæiske Miljøagentur. Oprindeligt skulle opholdet i Danmark kun have været midlertidigt, men familien endte med at bosætte sig permanent i København.

I 2000 debuterede Annette Herzog med bogen ”Man ved aldrig med Emilie”, der oprindeligt var et bidrag til en børnebogskonkurrence udskrevet af forlaget Forum. Samme år blev hun optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur, hvorfra hun dimitterede i 2002.

Sideløbende med sin forfattervirksomhed, der udover børne- og ungdomsbøger tæller radiohørespil og teatermanuskripter, afholder Annette Herzog skriveworkshops og foredrag på skoler og biblioteker.

Annette Herzog er bosiddende på Østerbro i København og har fire børn.

I brøndens mørke

”Jeg kunne været løbet. Jeg havde lyst til at løbe. Ansigtet fra mine mareridt stod to skridt fra mig. Jeg ville været løbet, men mine ben nægtede.”
”I brøndens mørke”, s. 157.

I 2005 udkom Annette Herzogs ”I brøndens mørke”, der handler om tvillingerne Viktor og Jakob. Hele deres liv har de hørt historien om dengang Viktor som 1-årig blev væk på en sommerferie i Jylland. Kun ved et tilfælde blev han senere fundet på bunden af en dyb brønd, hvor brønddækslet på mystisk vis var lagt hen over hullet.

Ingen ved, hvordan Viktor endte på bunden af brønden, og selv husker Viktor intet. Eller det vil sige næsten intet. Viktor synes nemlig, at han kan huske et kvindeansigt med tætsiddende øjne, der kiggede ned på ham i mørket.

12 år senere bliver Viktor og Jakob inviteret med på ferie af deres ven Sammy. De skal bo hos Sammys farfar i den lille flække Hulsmose - den samme by hvor Viktor i sin tid forsvandt.

25627288

Da de ankommer til Hulsmose, indleder de sammen med nabopigen Pia jagten på den mystiske kvinde. Langsomt, og med hjælp fra Sammys farfar i matematiske gåder, kommer børnene på sporet af sandheden om, hvad der skete den sommer for længe siden. Men det er farligt at rippe op i fortiden, og under overfladen begynder gammel, glemt ondskab at stikke hovedet frem. Måske var Viktor ikke det eneste forsvundne barn? Måske var han bare det eneste, der blev fundet?

Genremæssigt er ”I brøndens mørke”  en gyser. Forfatteren benytter sig af forskellige virkemidler, der er kendetegnende for genren f.eks. cliff hangere, der efterlader læseren på toppen af handlingens spændingskurve ved et kapitels afslutning.

Endvidere skifter fortællevinklen gennem hele bogen mellem Viktor, Jakob og den mystiske kvinde. Særligt brugen af kvinden som fortæller medvirker til at intensivere spændingsniveauet i fortællingen. Læseren får indblik i hendes tanker, følelser og historie, hvilket giver en øget forståelse af, hvorfor hun handler, som hun gør. Men man får som læser også viden hvad der venter børnene af uhyggelige oplevelser, endnu inden de selv ved det. Gyset opleves derfor så meget desto stærkere.