I brøndens mørke

Citat
”Jeg kunne været løbet. Jeg havde lyst til at løbe. Ansigtet fra mine mareridt stod to skridt fra mig. Jeg ville været løbet, men mine ben nægtede.”
”I brøndens mørke”, s. 157.

I 2005 udkom Annette Herzogs ”I brøndens mørke”, der handler om tvillingerne Viktor og Jakob. Hele deres liv har de hørt historien om dengang Viktor som 1-årig blev væk på en sommerferie i Jylland. Kun ved et tilfælde blev han senere fundet på bunden af en dyb brønd, hvor brønddækslet på mystisk vis var lagt hen over hullet.

Ingen ved, hvordan Viktor endte på bunden af brønden, og selv husker Viktor intet. Eller det vil sige næsten intet. Viktor synes nemlig, at han kan huske et kvindeansigt med tætsiddende øjne, der kiggede ned på ham i mørket.

12 år senere bliver Viktor og Jakob inviteret med på ferie af deres ven Sammy. De skal bo hos Sammys farfar i den lille flække Hulsmose - den samme by hvor Viktor i sin tid forsvandt.

25627288

Da de ankommer til Hulsmose, indleder de sammen med nabopigen Pia jagten på den mystiske kvinde. Langsomt, og med hjælp fra Sammys farfar i matematiske gåder, kommer børnene på sporet af sandheden om, hvad der skete den sommer for længe siden. Men det er farligt at rippe op i fortiden, og under overfladen begynder gammel, glemt ondskab at stikke hovedet frem. Måske var Viktor ikke det eneste forsvundne barn? Måske var han bare det eneste, der blev fundet?

Genremæssigt er ”I brøndens mørke”  en gyser. Forfatteren benytter sig af forskellige virkemidler, der er kendetegnende for genren f.eks. cliff hangere, der efterlader læseren på toppen af handlingens spændingskurve ved et kapitels afslutning.

Endvidere skifter fortællevinklen gennem hele bogen mellem Viktor, Jakob og den mystiske kvinde. Særligt brugen af kvinden som fortæller medvirker til at intensivere spændingsniveauet i fortællingen. Læseren får indblik i hendes tanker, følelser og historie, hvilket giver en øget forståelse af, hvorfor hun handler, som hun gør. Men man får som læser også viden hvad der venter børnene af uhyggelige oplevelser, endnu inden de selv ved det. Gyset opleves derfor så meget desto stærkere.