Kirsten Holst (børn og unge)

Jytte Pedersen, 1996.
Main image
Holst, Kirsten
Foto: Nordfoto / Christian Asbøl

Dansk forfatter. Den egentlige debut som romanforfatter kom i 1976 med Safty og smuglerne, og hun har siden udgivet mere end 30 børne- og ungdomsbøger samt kriminalromaner for voksne. Hun siger selv, at hun begyndte at skrive sent på grund af børnene; men børnene og deres kammerater blev til gengæld hendes inspirationskilde. Det yngste barn, Henriette, blev model for Henry i letlæsningsbøgerne om samme personer. De var oprindeligt lavet som små hørespil til radioen.

 

 

 

24146103

 

Blå bog

Født: 18. marts 1936 i Lemvig. 

Død: 23. september 2008.

Uddannelse: Studentereksamen, Hjørring Gymnasium, Fransk v. Sorbonne-universitetet Paris.

Debut: Safty og smuglerne. Gyldendal, 1976 (børnebog).

Priser i udvalg: 1981: De gyldne håndjern for De lange skygger (krimi) 1981: Nemos forfatterlegat.

Seneste udgivelse: Ludmilla på sporet. Gyldendal, 2002. (2).

Artikel type
boern

Baggrund

Kirsten Holst er født i Lemvig i 1936, men sin barndom og tidlige ungdom har hun levet i Horsens. Fra 1939 til 1953 boede hun her med sine forældre og fem søskende, og bogen "Baggårds-rødderne" fra 1978 er inspireret af tiden i Horsens, hvor hun legede som barn.

Familien flyttede til Nordjylland, og efter studentereksamen fra Hjørring Gymnasium var Kirsten Holst lærervikar, afbrudt af et ophold i Paris hvor hun læste fransk ved Sorbonne-universitetet. Her mødte hun sin første mand, forfatteren Knud Holst. De flyttede efter en kort periode i København til Nordjylland, og hun fik børn; men bortset fra arbejdet som lærer, bl.a. fra 1959-62 ved Løkken Private Realskole, har Kirsten Holst været beskæftiget som forfatter.

Hun boede i Løkken til 1978, og siden 1984 har hun sammen med sin nuværende mand boet fast i et gammelt stråtækt bindingsværkshus i Stouby i nærheden af Vejle.
Huset har været fritidshus for hendes forældre, så hun er ofte kommet der som barn og kender egnen ud og ind.

Som barn holdt Kirsten Holst meget af at skrive, bl.a. små skuespil, som hun, søskende og kammerater opførte, og hun blev senere redaktør af skolebladet på gymnasiet i Hjørring. I 1968 skrev hun en tv-serie på bestilling og fra 1971 til 1982 var hun freelance medarbejder ved Danmarks Radio. I nogle år var hun redaktør for "Søndagskvisten", det ugentlige radioprogram for børn.

Debut

Den egentlige debut som romanforfatter kom i 1976 med Safty og smuglerne, og hun har siden udgivet mere end 30 børne- og ungdomsbøger samt kriminalromaner for voksne.
Desuden oversætter hun bøger, er redaktør af Familie Journalens spørgebrevkasse og er børnebogsanmelder ved Berlingske Tidende.
Hun har et hverv som præsident for det skandinaviske krimiselskab, SKS, hvilket byder på forfatter-sammenkomster flere gange om året i ind- og udland. Så på trods af den daglige idyl på landet har Kirsten Holst en stor kontaktflade.

Hun siger selv, at hun begyndte at skrive sent på grund af børnene; men børnene og deres kammerater blev til gengæld hendes inspirationskilde. Det yngste barn, Henriette, blev model for Henry i letlæsningsbøgerne om samme personer. De var oprindeligt lavet som små hørespil til radioen.

En stor del af Kirsten Holsts bøger er desuden inspireret af egnen omkring Løkken og Hjørring, andre foregår i egnen omkring Stouby, idet der er mange træk fra miljøet og naturen her. Safty og smugleren er en børnekriminalroman, og den blev fulgt af yderligere tre Safty-bøger, i 1977, 1979 og 1984.

En anden serie på fire bøger med børnedetektiver er Ungerne og juvelrøverne (1977), Ungerne og sommerhusbanden" (1978), "Ungerne til søs (1979) og endelig Ishulen (1986). Hun siger selv, at hun har svært ved at slippe de personer, som hun er kommet til at kende så godt.

I 1981 udkom hendes første ungdomsbog, Også om mange år .
Den mest læste ungdomsbog, Min ven Thomas fra 1987 indbragte Kirsten Holst Den danske Boghandlermedhjælperforenings Børnebogspris.
Desuden udkom også i 1987 Regnvejr, som udmærker sig ved at være en letlæsningsbog for unge.

Mysteriet om det levende lig (1992) er endnu en bog om børnedetektiver; men den er bygget over tv-serien af samme navn.

Kirsten Holst har desuden udgivet en lang række populære kriminalromaner for voksne startende med De unge, de rige og de smukke i 1976, hvorved hun vandt nordisk thriller-konkurrence. Det er til nu blevet til 13 romaner, hvoraf den seneste, .. i al sin glans og herlighed udkom i 1994.

Foruden Kulturministeriets børnebogspris og Gyldendals børnebogspris i 1982 modtog Kirsten Holst i 1984 Danmarks Skolebiblioteksforenings børnebogspris.