gunvor reynberg
Foto: ELLE

Gunvor Reynberg

journalist Michelle Mølgaard Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014. Opdateret af Michelle Mølgaard Andersen, Bureauet, februar 2019.
Top image group
gunvor reynberg
Foto: ELLE

Indledning

Gunvor Reynbergs skæve og humoristiske børnebøger er fulde af action og spænding. De indeholder sjove illustrationer, rappe replikker og et broget persongalleri. Bøgerne er skrevet til og om børn i skolealderen og behandler genkendelige hverdagsemner som venskab og familieliv set fra barnets perspektiv. Men de tager også fat på mere alvorlige temaer som mobning, ulighed, depression, selvmord, alkoholisme og integration.

54079443

Blå bog

Født: 25. maj 1960.

Uddannelse: Skuespiller fra Statens Teaterskole.

Debut som børnebogsforfatter: Pelle Pophår og Panodilpigen. Høst & Søn, 2011.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: The Movie. Høst, 2018. (Os i 3.U, 4).

 

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Det var mens han ledte, at han fik tømt øldåsen og smed den i en busk, og selvom vi alle sammen ved, at det er noget værre svineri at smide affald i en park, så havde Torleif simpelthen så travlt med at lede, at jeg synes vi skal undskylde ham denne ene gang.”

”Jagten på Benny”, s. 93.

Gunvor Reynberg er født i Vanløse d. 25 maj i 1960. Da hun var otte år gammel, medvirkede hun i filmen ”Det var en lørdag aften” (1968). Hun er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1990, og som skuespiller har hun medvirket i både tv-serier, film, julekalendere og revyer. 

Hun har blandt andet medvirket i et afsnit af tv-serien ”Landsbyen” (1991-1996), to afsnit af tv-serien ”Anna Pihl” (2006-2008) og i to afsnit af tv-serien ”Sommer” (2008). På det store lærred har hun medvirket i film som ”Olsen-Bandens sidste stik” (1998) og ”Juliane” (2000).

I 1983, før Gunvor Reynberg uddannede sig til skuespiller, debuterede hun som tekstforfatter på studenterrevyen, hvor hun også selv spillede med i nogle sæsoner. Siden da har hun medvirket i revyer hele landet over. Både som skuespiller og manuskriptforfatter. I 2001 blev hun tildelt prisen som Årets Revykunstner, også kaldet ”Årets Dirch”.

Gunvor Reynberg har skrevet manuskript til flere af Eventyrteaterets og Anemoneteaterets børneteater-forestillinger. Derudover er hun manuskriptforfatter til teaterversionerne af flere kendte børnebøger af nyere tid, herunder Renée Toft Simonsens ”Karlas Kabale”, Kim Fupz Aakesons ”Vitello” og Manu Sareens ”Iqbal Farooq”.

Hun debuterede som børne- og ungdomsforfatter med novellen ”Perlevenner” i novellesamlingen Pære-perker-dansk i 2011. Samme år udgav hun sin første børne- og ungdomsbog, ”Pelle Pophår og Panodilpigen”, og året efter fulgte andet bind i serien, der i dag tæller seks bøger. I 2016 udgav hun en ny serie om vennerne Foxy og Mikkel i 3.U, og der er indtil videre udkommet fire bøger i den serie.

Gunvor Reynberg er i dag næstformand for Skuespillerforeningen. Hun er gift med Bo Skødeberg Kristensen.

Pelle Pophår og Panodilpigen

” »Moren har vist spillet teater engang, men nu kan hun ingenting. Hun har prøvet at begå selvmord flere gange!«
»Ej, hvordan? (…)»Panodiler!«
Pelle tænkte for sig selv, at han ville foretrække cyankalium, hvis han skulle begå selvmord. Så var man sikker på at det virkede. På den anden side var det nok ikke så let at få fat i cyankalium. Gad vide, hvordan modstandsbevægelsen egentlig havde gjort?”
”Pelle Pophår og Panodilpigen”, s. 14.

Gunvor Reynbergs ”Pelle Pophår og Panodilpigen” (2011) handler om drengen Pelle, der går i 5. klasse. Pelle har svært ved at koncentrere sig i skolen, og han kan hverken læse, stave eller regne. Til gengæld har han en livlig fantasi, og så ved han en hel masse om Anden Verdenskrig, Galilei, film og Michael Jackson.

En dag starter der en ny pige i Pelles klasse, Petra. Petra er ikke som de andre piger. Hun har kortklippet hår, går klædt i en rød Christiania hættetrøje og hullede nylonstrømper, og så har hun et voldsomt temperament. Allerede på hendes første skoledag går sladderen på skolen: Rygtet siger, at Petra har en mærkelig familie, og at hendes mor ligger i sengen hele dagen lang, og angiveligt skulle Petra have forsøgt at begå selvmord ved at spise en masse panodil-piller. Derfor får Petra øgenavnet Panodilpigen.

28898975

Pelle og Petra bliver sat til at arbejde sammen i forbindelse med et gruppearbejde på skolen, hvor de skal holde oplæg om et valgfrit emne for resten af klassen. De vælger, at deres oplæg skal handle om modstandsgruppen BOPA, som Pelles oldefar var medlem af, og som bekæmpede nazisterne under Anden Verdenskrig.

Uden for skole starter Pelle og Petra deres egen moderne modstandsgruppe, POPA, der kæmper for frihed for alle, især børn. Deres første mission er, at de vil befri Pelles oldefar fra plejehjemmet, så han kan blive en del af deres fremlæggelse på skolen.

POPA’s hovedkvarter ligger i en gammel lagerbygning i et industrikvarter. Her møder de to klassekammerater rumæneren Arnold, der også holder til i lagerbygningen. Arnold bliver en del af gruppen, og han hjælper dem med at befri Pelles oldefar. Men planen går langt fra som ventet, og snart har de politiet i hælene.

”Pelle Pophår og Panodilpigen” handler om venskab og mobning, og samtidig får man gennem bogen et historisk indblik i modstandsbevægelsens kamp og metoder under Anden Verdenskrig.

Pelle Pophår. Mission præmieperker

”»Han er brainy, ham Aziz, « brød en tredje dreng ind. »Du ved, en syg høj IQ!«
»Jeg sværger,« sagde en af de andre. »En IQ på 180 eller noget!«
Pelle holdt for sig selv, at han nok ikke var klogere end Einstein og de andre gutter.
»Er i fra kommunen?« Den anden Aziz så nysgerrigt på Arnold, der var begyndt at gynge igen. »De plejer da ikke sende sådan nogle som jer.«”
”Pelle Pophår. Mission Præmieperker”, s. 87.

”Pelle Pophår. Mission Præmieperker” (2012) er Gunvor Reynbergs andet bind i serien om klassekammeraterne Pelle og Petra, der sammen har stiftet modstandsgruppen POPA, som kæmper for alles frihed.

Petras mor er psykisk syg, og derfor holder kommunen øje med familien, og Petra bliver jævnligt tilset af en psykolog. Petra har tidligere været hos en plejefamilie, og hun frygter, at kommunen igen vil fjerne hende fra hendes familie.

Pelle tager med Petra hen til psykologen, da de to har udtænkt en plan, som skal hjælpe Petra med at få lov til at blive sammen med sin familie. Hos psykologen overhører Pelle en samtale mellem psykologen og den marokkanske dreng Aziz. Aziz er født i Danmark, men da hans mor forlod hans far og rejste tilbage til hjemlandet Marokko, tog hun Aziz med. Sidenhen fik hun en ny mand, som ikke ville kendes ved Aziz, og derfor blev han sendt tilbage til sin far i Danmark. Men da Aziz ikke har dansk statsborgerskab, kan han ikke få lov til at blive i Danmark.

29506752

Pelle synes, at det er synd for Aziz, og han beslutter sig for, at POPA’s næste mission skal være at hjælpe Aziz. Men for børn er det ikke så let at få pressen og politikerne råbt op.

Pelle og Petras skole, Rødkilde Skole, har flere tosprogede elever, der klarer sig godt, og derfor er skolen blevet udvalgt af kommunen til at få besøg af integrationsministeren. I forbindelse med ministerbesøget har alle på skolen har fået tildelt en opgave. Nogle skal synge, nogle skal danse, nogle skal bygge scene, og Pelle og Petra er blevet sat til at male flag.  

Inspireret af Pelles far og mors fortid i 1980’erne som hhv. bz’er og aktivist udtænker Pelle en plan for en aktion under ministerbesøget, der kan sætte fokus på Azizs sag. Han får hjælp fra de andre medlemmer i POPA: Petra, Pelles oldefar og rumæneren Arnold, som siden sidst er blevet lidt bedre til at tale dansk og nu tjener penge ved at være udklædt som guldstatue på Strøget.

”Pelle Pophår. Mission Præmieperker” sætter fokus på udlændinges problemer, integration og opholdstilladelse. 

Os i 3.U-serien

”Wilhelms far burde nok have givet Foxy en håndvægt. Hun var nemlig mindst lige så stærk som Mikkel og mere typen, der synes det var sjovt at konkurrere med vægte. Men sådan er det tit med voksne. De tror, at piger er mere sarte og forsigtige end drenge, og det er der gennem hele verdenshistorien kommet meget ballade ud af.”

”Kødbollekrigen”, s. 50.

”Jagten på Benny” (2016) og ”Kødbollekrigen” (2016) er de to første bøger i Gunvor Reynbergs serie om den temperamentsfulde, rødhårede pige Foxy, hendes bedste ven Mikkel og deres klassekammerater i 3.U på Svipstrup Kommuneskole.

I ”Jagten på Benny” bliver Foxy jaloux, da Mikkel får en lillebror. For den nye baby giver Mikkel en masse opmærksomhed fra de øvrige piger i klassen. Foxy, der altid vil have det samme som Mikkel, forsøger ihærdigt at overtale sine forældre til også at give hende en lillebror eller lillesøster, men uden held. I stedet får hun dem overtalt til at give hende en hundehvalp. Men da hun tager hundehvalpen Benny med i skole, stikker den af, og det fører de to venner ud på en dramatisk jagt gennem byen for at finde den igen. Undervejs får de hjælp fra to flinke drankere, de møder i parken, hvis fortid som henholdsvis læge og lærer viser sig at være en fordel i jagten på hundehvalpen. Mikkel ender med at ofre sit flotte hår, for at Foxy kan få sin hund tilbage. Det er nemlig den slags ven, Mikkel er.

I ”Kødbollekrigen” bliver 3.U inddelt i legegrupper, og Foxy kommer i gruppe med den nye dreng i klassen, Wilhelm. Wilhelm bor i et kæmpe hus. Hans far er en stor kanon, der ejer byens fitnesscenter ”Fed eller Fit” og kører rundt i en Audi R8, og det får familien til at stikke ud i forhold til de andre familier i Svipstrup. Men Wilhelm er også en lille lusket skiderik, der forsøger at få skovlen under Foxy.

52518598

Til deres første legeaftale kaster han en snasket kødbolle i håret på hende. Det får Foxy til at erklære krig mod den nye dreng. Hun forsøger at få Mikkel med, men han vil helst blande sig udenom. Da hun udspionerer Wilhelm, mens hun planlægger sit næste træk, opdager hun, at Wilhelms far drikker, og at alkoholen gør ham meget grov. Hun får ondt af Wilhelm, og beslutter sig i stedet for at hjælpe ham, og denne gang vil Mikkel gerne hjælpe til.

Serien ”Os i 3.U” er henvendt til børn fra seks år og op. Historierne er fortalt af en alvidende tredjepersonsfortæller i et humoristisk sprog. Serien tæller også bøgerne ”Splat på museet” (2017) og ”The Movie” (2018), og de er alle illustreret af Niels Roland.

Genrer og tematikker

Familien er et centralt tema i serien om Pelle Pophår. Pelle kommer fra en kernefamilie med mor, far og to ældre søstre. Hans mor er overbekymret og ofte lidt pinlig, når hun møder op på Pelles skole iført cykelhjelm, hvis Pelle har glemt sin madpakke eller sit gymnastiktøj. Men Pelles familiære problemer er småting i forhold til Petras. Petras mor er psykisk syg, og derfor frygter Petra at blive fjernet fra sin familie. Hun taler jævnligt med en psykolog, der skal sikre sig, at Petra har det godt.

Serien om Pelle Pophår giver også indblik i nogle af de problemer, som udlændinge i Danmark kæmper med. I ”Pelle Pophår og Panodilpigen” møder vi første gang rumæneren Arnold, som opholder sig ulovligt i landet. Han taler ikke dansk og har ikke noget job, derfor lever han på gaden og tjener penge til mad ved at samle flasker. I ”Pelle Pophår. Mission Præmieperker” hjælper Pelle og Petra drengen Aziz. Han er en klog dreng, der læser masser af bøger og taler flere sprog, men han kan ikke få lov til at gå i skole, da han ikke har dansk statsborgerskab. Pelles oldefar var modstandsmand under Anden Verdenskrig, hvor han var med til at bekæmpe nazister. Gennem Olde-Pelles historier og Pelles dagdrømme får man et indblik i den kamp, modstandsbevægelsen kæmpede under Anden Verdenskrig.

Ligesom i serien om Pelle Pophår er venskab også et centralt emne i serien om Foxy, Mikkel og deres klassekammerater i 3. U, og skolen, familien og de genkendelige hverdagssituationer danner ligeledes rammen om fortællingen. Foxy er temperamentsfuld og hurtig til at handle, mens Mikkel er den mere tilbageholdende gode ven, der helst vil have, at alle er glade. Mikkel er samtidig den lækre dreng i klassen, og han nyder godt af opmærksomheden fra de andre piger, hvilket godt kan gøre Petra jaloux. De to venner lærer sammen, at når børn så vel som voksne opfører sig skørt eller uretfærdigt, så er der oftest en grund til det. F.eks. forspiser klassekammeraten Lotus sig altid i slik og andre sukkerholdige sager, når hun besøger de andre børn i sin legegruppe, fordi hun har en lidt tosset mor, der forbyder kød eller sukker derhjemme. I serien møder de to venner også flere voksne, som drikker lidt for meget, og de finder ud af, at det både er forskelligt, hvorfor de drikker, og hvad det gør ved dem. Mens Wilhelms far bliver meget grov mod sin kone og søn, når han har indtaget alkohol, er de to drankere på bænken i parken, som alle i byen går en stor bue udenom, to utrolig flinke og hjælpsomme mænd med en masse gode historier fra et levet liv, som bare ikke lige gik efter planen.

Sympatien hos fortælleren ligger hos børnene. De sort/hvide illustrationer hjælper læseren til at forstå de ord og begreber, der godt kan være lidt svære. Blandt andet, hvordan man googler ordet ”bandana”, hvis man ikke lige ved, at det er et mønstret tørklæde.

Beslægtede forfatterskaber

Både Pelle Pophår-serien og serien om Foxy, Mikkel og deres venner i 3.U lægger sig stil- og genremæssigt op ad Renée Toft Simonsens serie ”Karlas Kabale” (2003-2011) og Manu Sareens serie om ”Iqbal Farooq” (2006-2013). Pelle Pophår-serien henvender sig til den samme målgruppe, mens 3.U-serien henvender sig til børn, der er et par år yngre. Alle serier er fortalt humoristisk, samtidig med at de behandler alvorlige hverdagsproblemer vedrørende familie, venskaber, mobning, alkohol og integration.

Familien og særligt sammenholdet blandt familiens medlemmer er fremtrædende i både Pelle Pophår -, Karlas kabale - og Iqbal Farooq-serien. I Pelle Pophår-serien har både Pelle og Petra et nært forhold til deres familie, der i Pelles tilfælde kan defineres som en kernefamilie, mens der i Petras familie er nogle sociale problemer, som påvirker hende i skolen. I Karlas familie er der også nogle problemer, et af dem er, at Karlas far, der ikke længere bor sammen med Karla og hendes mor, drikker lidt for meget. Mens det i Iqbal Farooqs dansk-indiske familie er de kulturelle forskelle, mellem det land familien stammer fra, og det land de nu bor i, der giver anledning til problemer.

I ”Kødbollekrigen” er Wilhelm, der er ny dreng i klassen, en bølle over for de andre elever, særligt Foxy. Men hun finder ud af, at det er fordi han har det svært derhjemme. I ”Pelle Pophår og Panodilpigen” starter Petra som ny pige i klassen, og på grund af nogle rygter omkring hendes familie bliver hun mobbet af de andre elever i klassen, særligt pigerne. I ”Karlas svære valg” (2005), tredje bog i Karla-serien, starter der også en ny pige i klassen, den afghanske Selma, og ligesom Petra bliver hun også mobbet af de andre piger i klassen. Både Pelle og Karla synes godt om de nye, men de er bange for at vise det, da det kan betyde, at de selv ender med at blive mobbet.

I ”Karlas svære valg” får man gennem Selma et indtryk af, hvor svært det kan være at være indvandrer i Danmark, et emne som også er centralt i serien om Iqbal Farooq og i ”Pelle Pophår. Mission Præmieperker”. Gennem alle bøgerne får man en forståelse for, hvordan kulturelle forskelle kan medføre en række problemer, som kan være svære at forstå, når man stadig er barn.

Bibliografi

Bøger for børn og unge

Pelle Pophår og Panodilpigen - serie

Reynberg, Gunvor:
Pelle Pophår og Panodilpigen. Høst & Søn, 2011. (1).
Reynberg, Gunvor:
Pelle Pophår. Mission præmieperker. Høst & Søn, 2012. (2).
Reynberg, Gunvor: Pelle og Petra - mission bøhlandet. Høst, 2014. (3).
Reynberg, Gunvor: Pelle og Petra - mission cirkusklovn. Høst, 2014.

Pelle & Petra - serie

Reynberg, Gunvor: Pelle & Petra og den sygeste redningsaktion. Høst, 2015. (1).
Reynberg, Gunvor: Pelle & Petra og en hel masse wallah. Høst, 2015. (2).

Os i 3.U - serie

Reynberg, Gunvor: Jagten på Benny. Høst, 2016. (1).
Reynberg, Gunvor: Kødbollekrigen . Høst, 2016. (2).
Reynberg, Gunvor: Splat på museet. Høst & Søn, 2017. (3).
Reynberg, Gunvor: The Movie. Høst & Søn, 2018. (4).

Om forfatterskabet

Artikler

Aulkær Bentzen, Ann-Kathrin:
Pelle Pophår og Panodilpigen. Folkeskolen.dk. 2011-09-26.
Henrichsen, Peter Kock:
Pelle Pophår og Panodilpigen af Guvvor Reynberg. Kulturforunge.dk. 2011-11-06.