gunvor reynberg
Foto: ELLE

Gunvor Reynberg

stud.mag. Michelle Mølgaard Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Top image group
gunvor reynberg
Foto: ELLE

Indledning

Gunvor Reynbergs bøger handler om den fantasifulde dreng Pelle Pophår og hans klassekammerat Petra, der sammen starter den moderne modstandsgruppe POPA, der kæmper for børns frihed. Bøgerne er skæve og humoristiske, samtidig med at de behandler alvorlige emner som mobning, depression, selvmord, illegal indvandring og integration. Bøgerne indeholder mange replikker og et broget persongalleri, begge dele giver liv til fortællingerne.

52518598

 

Blå bog

Født: 25. maj 1960.

Uddannelse: Skuespiller fra Statens Teaterskole.

Debut som børnebogsforfatter: Pelle Pophår og Panodilpigen. Høst & Søn, 2011.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Kødbollekrigen. Høst, 2016. (Os i 3.U, 2).

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”»Pelle er en begavet dreng!« var en af mors yndlingsreplikker, hvortil Vibeke havde svaret, at det var hun helt enig i."
”Pelle Pophår og Panodilpigen”, s. 9.

Gunvor Reynberg er født i Vanløse d. 25 maj i 1960. Da hun var otte år gammel, medvirkede hun i filmen ”Det var en lørdag aften” (1968). Hun er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1990, og som skuespiller har hun medvirket i både tv-serier, film, julekalendere og revyer. 

Hun har blandt andet medvirket i et afsnit af tv-serien ”Landsbyen” (1991-1996), to afsnit af tv-serien ”Anna Pihl” (2006-2008) og i to afsnit af tv-serien ”Sommer” (2008). På det store lærred har hun medvirket i film som ”Olsen-Bandens sidste stik” (1998) og ”Juliane” (2000).

I 1983, før Gunvor Reynberg uddannede sig til skuespiller, debuterede hun som tekstforfatter på studenterrevyen, hvor hun også selv spillede med i nogle sæsoner. Siden da har hun medvirket i revyer hele landet over. Både som skuespiller og manuskriptforfatter. I 2001 blev hun tildelt prisen som Årets Revykunstner, også kaldet ”Årets Dirch”.

Gunvor Reynberg har skrevet manuskript til flere af Eventyrteaterets og Anemoneteaterets børneteater-forestillinger. Derudover er hun manuskriptforfatter til teaterversionerne af flere kendte børnebøger af nyere tid, herunder Renée Toft Simonsens ”Karlas Kabale”, Kim Fupz Aakesons ”Vitello” og Manu Sareens ”Iqbal Farooq”.

Hun debuterede som børne- og ungdomsforfatter med novellen ”Perlevenner” i novellesamlingen Pære-perker-dansk i 2011. Samme år udgav hun hendes første børne- og ungdomsbog ”Pelle Pophår og Panodilpigen” og året efter fulgte andet bind i serien. 

Gunvor Reynberg er i dag næstformand for Skuespillerforeningen. Hun er gift med Bo Skødeberg Kristensen.

Pelle Pophår og Panodilpigen

” »Moren har vist spillet teater engang, men nu kan hun ingenting. Hun har prøvet at begå selvmord flere gange!«
»Ej, hvordan? (…)»Panodiler!«
Pelle tænkte for sig selv, at han ville foretrække cyankalium, hvis han skulle begå selvmord. Så var man sikker på at det virkede. På den anden side var det nok ikke så let at få fat i cyankalium. Gad vide, hvordan modstandsbevægelsen egentlig havde gjort?”
”Pelle Pophår og Panodilpigen”, s. 14.

Gunver Reynbergs ”Pelle Pophår og Panodilpigen” (2011) handler om drengen Pelle, der går i 5. klasse. Pelle har svært ved at koncentrere sig i skolen, og han kan hverken læse, stave eller regne, men til gengæld har han en livlig fantasi, og så ved han en hel masse om 2. Verdenskrig, Galilai, film og Michael Jackson.

En dag starter der en ny pige i Pelles klasse, Petra. Petra er ikke som de andre piger. Hun har kortklippet hår, går klædt i en rød Christiania hættetrøje og hullede nylonstrømper, og så har hun et voldsomt temperament. Allerede på hendes første skoledag går sladderen på skolen, rygtet siger, at Petra har en mærkelig familie, og at hendes mor ligger i sengen hele dagen lang, og angiveligt skulle Petra have forsøgt at begå selvmord ved at spise en masse panodil-piller. Derfor får Petra øgenavnet Panodilpigen.

28898975

Pelle og Petra bliver sat til at arbejde sammen i forbindelse med et gruppearbejde på skolen, hvor de skal holde et oplæg om et valgfrit emne for resten af klassen. De vælger, at deres oplæg skal handle om modstandsgruppen BOPA, som Pelles oldefar var medlem af, og som bekæmpede nazisterne under 2. Verdenskrig.

Uden for skole starter Pelle og Petra deres egen moderne modstandsgruppe, POPA, der kæmper for frihed for alle, især børn. Deres første mission er, at de vil befri Pelles oldefar fra plejehjemmet, så han kan blive en del af deres fremlæggelse på skolen.

POPA’s hovedkvarter ligger i en gammel lagerbygning i et industrikvarter. Her møder de to klassekammerater rumæneren Arnold, der også holder til i lagerbygningen. Arnold bliver en del af gruppen, og han hjælper dem med at befri Pelles oldefar. Men planen går langt fra som ventet, og snart har de politiet i hælene.

”Pelle Pophår og Panodilpigen” handler blandt andet om venskab og mobning, samtidig får man gennem bogen et historisk indblik i modstandsbevægelsens kamp og metoder under 2. Verdenskrig.