Pelle Pophår og Panodilpigen

Citat
” »Moren har vist spillet teater engang, men nu kan hun ingenting. Hun har prøvet at begå selvmord flere gange!«
»Ej, hvordan? (…)»Panodiler!«
Pelle tænkte for sig selv, at han ville foretrække cyankalium, hvis han skulle begå selvmord. Så var man sikker på at det virkede. På den anden side var det nok ikke så let at få fat i cyankalium. Gad vide, hvordan modstandsbevægelsen egentlig havde gjort?”
”Pelle Pophår og Panodilpigen”, s. 14.

Gunvor Reynbergs ”Pelle Pophår og Panodilpigen” (2011) handler om drengen Pelle, der går i 5. klasse. Pelle har svært ved at koncentrere sig i skolen, og han kan hverken læse, stave eller regne. Til gengæld har han en livlig fantasi, og så ved han en hel masse om Anden Verdenskrig, Galilei, film og Michael Jackson.

En dag starter der en ny pige i Pelles klasse, Petra. Petra er ikke som de andre piger. Hun har kortklippet hår, går klædt i en rød Christiania hættetrøje og hullede nylonstrømper, og så har hun et voldsomt temperament. Allerede på hendes første skoledag går sladderen på skolen: Rygtet siger, at Petra har en mærkelig familie, og at hendes mor ligger i sengen hele dagen lang, og angiveligt skulle Petra have forsøgt at begå selvmord ved at spise en masse panodil-piller. Derfor får Petra øgenavnet Panodilpigen.

28898975

Pelle og Petra bliver sat til at arbejde sammen i forbindelse med et gruppearbejde på skolen, hvor de skal holde oplæg om et valgfrit emne for resten af klassen. De vælger, at deres oplæg skal handle om modstandsgruppen BOPA, som Pelles oldefar var medlem af, og som bekæmpede nazisterne under Anden Verdenskrig.

Uden for skole starter Pelle og Petra deres egen moderne modstandsgruppe, POPA, der kæmper for frihed for alle, især børn. Deres første mission er, at de vil befri Pelles oldefar fra plejehjemmet, så han kan blive en del af deres fremlæggelse på skolen.

POPA’s hovedkvarter ligger i en gammel lagerbygning i et industrikvarter. Her møder de to klassekammerater rumæneren Arnold, der også holder til i lagerbygningen. Arnold bliver en del af gruppen, og han hjælper dem med at befri Pelles oldefar. Men planen går langt fra som ventet, og snart har de politiet i hælene.

”Pelle Pophår og Panodilpigen” handler om venskab og mobning, og samtidig får man gennem bogen et historisk indblik i modstandsbevægelsens kamp og metoder under Anden Verdenskrig.

 

------------

Du kan kontakte Livslinien, hvis du har selvmordstanker eller er i anden alvorlig livskrise, eller hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.
Telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05
Mailrådgivning og Chatrådgivning. For at se åbningstider og for at skrive, gå ind på www.livslinien.dk