Dorte Roholte

skribent Vagn Sohn. Opdateret af cand.mag. Johanne Luise Boesdal. 2015. Blå bog og bibliografi opdateret maj 2024.
Main image
Roholte, Dorte
Foto: POLFOTO

Børne- og ungdomsbogsforfatter Dorte Roholte har skrevet en lang række selvstændige romaner, noveller og serier, der spænder vidt i tematikker og målgruppe. Hun formår at fange børn og unge med både gyserfortællinger, hverdagsrealisme, hestebøger og mystik. Mange af hendes historier er trods variationen taget ud af hverdagen, så man kan træde lige ind i dem og genkende personerne. Og måske finde sig selv, hvis man er en dreng eller pige i skolealderen.

 

 

138478548

Blå bog

Født: 13. maj 1958 i Præstø.

Uddannelse: Uddannet apoteksassistent, farmakonom.

Debut: Nye omgivelser. 10 noveller om livet i Danmark. Noveller for voksne. Hovedland, 1991.

Litteraturpriser: Indstillet til Orla-prisen 2015.

Seneste udgivelse: Sure Simone i Italien. Elysion, 2024. (Familieferie, 3). 

Artikel type
boern

Baggrund

Dorte Roholte er født i 1958 kort før sin tvillingebror. Hendes far havde et øldepot, og hendes hjemmegående mor var imod enhver form for drikkeri. Men det gav tilsyneladende ingen konflikter, og barndommen beskrives som god og tryg. Hun droppede skoletræt ud af gymnasiet og kom i lære som apoteksassistent. Her arbejdede hun nogle år, blev mor til to børn og begyndte at læse HF. Et 13-tal for en dansk stil og en opfordring fra censor om at skrive noget mere blev startskuddet på hendes skrivekarriere. Dorte Roholte var 30 år, da hun sagde op som apoteker og blev forfatter på fuld tid.

I dag – mange bøger senere og for længst et etableret navn – bor hun på en gammel gård på Sydsjælland med dyr, skov og land omkring sig. Inspirationen henter hun blandt andet lige uden for døren. Det kan være en snak med hendes børn eller i den lokale butik. Hun er fraskilt og gift for anden gang med Mads’ far – og Mads og Simons venskab er rent faktisk årsagen til, at Dorte Roholte mødte sin anden mand. Det spiller en stor rolle i hendes liv og forfatterskab, at hendes søn lider af sukkersyge. Om det har hun skrevet romanen ”Et stik til Signe”. Som modvægt til de ofte alvorlige emner, Dorte Roholte tager fat på i en række af sine romaner og noveller, er en forsonende humor altid til stede.

Dorte Roholte voksede op med næsen i en bog og havde læst alle Leon Uris’ og Alistair MacLeans bøger som 8-årig. Som 13-årig opdagede hun verdenen omkring sig og åbnede ikke en bog i årevis. Børne- og ungdomsbøger kom hun derfor aldrig rigtig i gang med som ung. I dag læser hun dem med stor glæde. Hun læser generelt meget, helst danske skønlitterære romaner eller krimier.

Mette

Dorte Roholte har skrevet fem bøger om Mette. Mette elsker heste og får i første bind ”Mette og Mikki” fra 1993 ponyen Mikki. Gennem bøgerne følger vi Mette, fra hun er 10 til hun er 13 år.

24640566

Vi møder gode og dårlige veninder, drenge Mette er forelsket i, rivaler i konkurrencer med hestene og i klassen og konflikter med forældrene. Alt sammen med Mette i centrum omgivet af Mikki, verdens bedste pony, men også andre heste.

Bøgerne kan læses fra 8 år.