Han skal have lov at gøre, som han vil

© Illustration Ursula Seeberg
Copyright: Illustration Ursula Seeberg

En smule arveligt belastet må hun være, for mormor var billedhugger, mor tegnede videnskabelige plancher, og det var i et samarbejde med sin far, forfatteren og museumsinspektøren Peter Seeberg, hun debuterede i 1986 med billedbogen Roland kommer til verden. Det er en tekstrig historie om et gammelt ægtepar, som finder et længe ønsket drengebarn i et kartoffelbed og tager ham til sig. Bogen blev præmieret med Kulturministeriets Initiativpræmie i 1987.

Roland skal have lov til at gøre, hvad han vil, synes den gamle hr. Ballebjerg. Problemet er, at Roland virkelig selv ved og vil. Det er et ret specielt barn, de to har fået under deres vinger. Men kan det egentlig være anderledes, når man er ”kaldt ud af evighedens mørke” og har fået rejst solen over sit sovende væsen?

Ursula Seebergs illustrationer er ikke så karakteristiske, som de senere er blevet, med konturstreger og kartoffelnæsede børn. Hendes streg er løsere og illustrationerne er oftest punktnedslag i den lange tekst, poetiske og stemningsskabende, som vignetter til et digt.