Kurt Vonnegut
Foto: Buzz Orr/AP/Ritzau Scanpix

Kurt Vonnegut

cand.mag. Christian Jess Rasmussen, iBureauet/Dagbladet Information. 2012.
Top image group
Kurt Vonnegut
Foto: Buzz Orr/AP/Ritzau Scanpix
Main image
Vonnegut, Kurt
Foto: Brat Barket / Scanpix

Indledning

Kurt Vonneguts værker optræder jævnligt på lister over de bedste engelsksprogede bøger gennem tiden, oftest med hans magnum opus ”Slagtehal fem”, som kombinerer antikrigsromanen med science fiction og postmodernisme. Igennem satiriske og absurde scenarier om verdens frosne undergang eller rumvæsener der sætter mennesker i zoologisk have undersøgte han filosofiske temaer og moralsk grænseland. Han skrev med en sorthumoristisk og ironisk stemme og i et flydende og simpelt sprog.

Hans litterære indflydelse har været enorm og hans værker bliver taget op af generation efter generation, uden at virke forældede i stil eller emner.

 

29297215

Blå bog

Født: 11. november 1922, Indianapolis, USA.

Død: 11. april 2007.

Uddannelse: Kandidatgrad i Antropologi fra University of Chicago, 1971.

Debut: Player Piano, 1952.

Priser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: En mand uden fædreland. A-Office, 2012.

Inspiration: Leon Trotsky.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Alt det her skete, mere eller mindre. I hvert fald er krigsdelene stort set sande. En fyr jeg kendte, blev virkelig skudt i Dresden for at tage en tekande der ikke var hans. En anden fyr jeg kendte, truede virkelig med at få sine personlige fjender dræbt af lejemordere efter krigen. Og så videre.”
”Slagtehal fem”, s. 1.

Kurt Vonnegut Jr. blev født i Indianapolis, Indiana i USA 11. november, 1922 som den sidste i en børneflok på tre. Hans forældre var begge tyske tredjegenerationsindvandrere. Hans far var en succesfuld arkitekt og hans mor datter af en brygger og millionær. Bryggeriet gik fallit i depressionen i 1929, og farens firma fik ingen ordrer. I 1940 bestod Vonnegut high school og lod sig samme efterår indskrive på Cornell University i Ithaca, New York. Hans hovedfag på universitetet var fysik og kemi, men han var samtidig aktiv som redaktør på universitetsavisen. Mens han gik på universitetet, indskrev han sig i hæren, som sendte ham til Tennessee for at blive maskiningeniør.

Natten til mors dag i 1944 begik hans mor selvmord med en overdosis sovepiller. Vonnegut blev sendt til Europa, og i december samme år blev han taget til fange af tyskerne. Som fange blev han sendt til Dresden i arbejdslejr og overværede i februar 1945 det luftbombardement af byen, som dræbte omkring 25.000 civile indbyggere. Vonnegut overlevede sammen med andre amerikanske krigsfanger i en slagtehal, og de oplevelser danner grundlaget for hans mest berømte roman ”Slagtehal fem” og går igen i mange af hans andre værker.

Efter krigen læste Vonnegut antropologi på universitetet i Chicago, mens han arbejdede som journalist for et nyhedsbureau. Han blev gift med sin barndomskæreste, som han fik tre børn med. Hans speciale blev i første omgang afslået som uprofessionelt, senere accepterede universitetet hans roman ”Cat’s Craddle” (1963) som speciale og gav ham kandidatgraden i 1971. Vonnegut rejste til Schenectady, New York efter Chicago, hvor han begyndte at arbejde med PR for General Electric, hvor hans bror Bernard arbejdede som forsker. I 1951 blev han forfatter på fuld tid.

I 1958 adopterede Vonnegut sin søsters tre børn, efter hun døde af kræft to dage efter, at hendes mand var død i en togulykke. Vonnegut blev gift igen i 1970 og adopterede et barn med sin nye kone. De levede sammen på Manhatten, hvor Vonnegut døde i 2007.

Alle citater er i egen oversættelse.

Mother Night

”(…) jeg vil vove holdningen, at løgne fortalt med henblik på kunstnerisk effekt (…) kan være, i en højere forstand, de mest fortryllende former for sandhed.”
”Mother Night”, s. IX.

I romanen ”Mother Night”, 1962 (ikke oversat) iscenesætter Vonnegut historien som autentisk ved at skrive sig selv ind som redaktør af hovedpersonen Howard Campbells tilståelser, skrevet fra et fængsel i Israel i 1961.

Campbell er født i USA, men vokser op i Berlin, hvor han bliver dramatiker og gifter sig med skuespillerinden Helga Noth. Da krigen kommer, begynder Campbell at arbejde for Goebells propagandaministerium som radiovært på et program, der spreder nazistisk propaganda til den engelsksprogede verden. Uden nazisternes eller de fleste amerikaneres viden indfletter Campbell i udsendelserne skjulte beskeder til den amerikanske efterretningstjeneste, en opgave pålagt ham i Berlin af agenten Wirtanen.

Efter krigens afslutning bliver Campbell anholdt som krigsforbryder af amerikanske styrker. Hans højtelskede kone er formodet død under en tur på østfronten. Gennem Wirtanens indflydelse bliver Campbell anonymt installeret i en billig lejlighed i Greenwich Village i New York City, hvor han lever i ensomhed i 15 år, indtil han bliver ven med maleren George Kraft, som i virkeligheden er sovjetisk agent. Han røber Campbells identitet for at lokke ham til USSR, hvilket leder til, at Campbell bliver kontaktet af en fascistisk organisation i USA, som anser hans propagandavirke som en heltedåd. Han bliver også tilsyneladende genforenet med sin formodet afdøde hustru Helga.

I ”Mother Night” lægges mange spor ud, som bliver typiske for Vonneguts forfatterskab. Hans metafiktive leg med romanen og biografiske brug af sin egen person, hvad der senere stemplede ham som postmodernistisk forfatter, går igen i mange af hans senere værker. Det gør omdrejningspunktet om Anden Verdenskrig også, ligesom afsøgningen af et moralsk grænseland bliver et gennemgående tema. Vonneguts karakteristiske forfatterstemme er samtidig nonchalant kynisk, satirisk og sorthumoristisk, og man fornemmer, at han bruger karaktererne som talerør til at afsøge filosofiske og moralske dilemmaer. Romanen er på samme tid rablende fjollet og alvorlig og underholdende og tankevækkende.