Mats Wahl

Jens Aage Poulsen. 1997.
Main image
Wahl, Mats
Foto: Lars Engberg / Pressens Bild

Indledning

Svensk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
I juli 1961 besluttede den 16-årige Mats at han ville være forfatter. Anledningen var avisernes omtale af den verdensberømte og stærkt alkoholiserede amerikanske forfatter Ernest Hemingway, der netop havde begået selvmord med et jagtgevær. Mats Wahls stil kan karakteriseres som fortættet, kort, knap og koncis, a la Hemingway. I de egentlige historiske romaner fortæller han i datid, mens han i de øvrige holder sig til nutid.

 

52246016

Blå bog

Født: 10 maj 1945, Malmö.

Uddannelse: Uafsluttede studier i pædagogik, socialantropologi og litteraturhistorie.

Skønlitterær debut: Honungsdrömmen, 1980.

Bedst kendte værk: Vinterviken, 1993.

Litteraturpriser: Nils Holgersson-plaketten, 1989. Nordiske Börnebogspriset, 1990. Augustpriset, 1993.  Janusz Korczak-priset, 1994. Deutscher Jugendliteraturpreis 1996, Kulturpriset Till Adam Brombergs minne 2002.

Seneste udgivelse: Krigerne. Carlsen, 2016. (Krigarna, 2015). Oversat af Kamilla Jørgensen. (Blodregn, 2).


 

Artikel type
boern

Mats Wahl - en alsidig svensk forfatter

Mats Wahl, en af Sveriges mest læste børne- og ungdomsbogsforfattere, blev født på Gotland i 1945. Barndommen var næppe ideel lykke, idet faren forlod hjemmet, da Mats var helt lille. Og da moren arbejdede hårdt i Visby - og i øvrigt indgik et nyt ægteskab - voksede han op hos sin mormor og morfar i Slite på den anden side af Gotland.

Dertil kom, at Mats ofte var syg som lille. Således måtte han på grund af en hjertefejl blive i sengen i perioder, som han dog udnyttede til at læse utallige bøger, bl.a. Blytons De Fem-bøger, "Huckleberry Finn" og "Greven af Monte Cristo". Da han var 12 år, flyttede Mats med sin mor, hendes nye mand og en nyfødt lillebror til Stockholm.

I juli 1961 besluttede den 16-årige Mats sig til at blive forfatter. Anledningen var avisernes omtale af den verdensberømte og stærkt alkoholiserede amerikanske forfatter Ernest Hemingway, der netop havde begået selvmord ved at skyde hovedet af sig selv med et jagtgevær. Mats blev nysgerrig efter at vide, hvem Hemingway var. Han læste først "Farvel til våbnene" og i løbet af kort tid den resterende del af forfatterskabet. Mats var især fascineret af Hemingways enkle og stramme sprog.

"Det var første gang, jeg forstod, hvad stil var", har han sagt.

Mats købte en brugt skrivemaskine og skrev en række noveller, hvor han forsøgte at imitere Hemingways stil.

Efter realeksamen kom Mats i gymnasiet, som han dog ikke fuldførte. Siden blev han optaget på dispensation på universitetet, hvor han studerede pædagogik, socialantropologi og litteraturhistorie - uden at få nogen afsluttende eksamen.

Herefter var han 9-10 år speciallærer på observationsskoler for samspilsramte unge. Kendskabet til disse vanskelige unges vilkår, mentalitet og adfærd udnyttes eminent i fx Lille Marie.

Fra fagbøger til skønlitteratur

Mats Wahls første bogudgivelse var ikke en roman, men en fagbog om praktisk specialpædagogik, På spaning efter växandets punkt , fra 1978. Den blev solgt i 30.000 eksemplarer. Senere fulgte Konsten att undervisa (1980) og Förståelse och handling (1982).
Siden har Mats Wahl jævnligt blandet sig i den samfundsmæssige og pædagogiske debat.

I 1980 debuterede Mats Wahl som skønlitterær forfatter mod Honugsdrömmen ; en barndomsskildring fra 1950ernes Gotland, der dog ikke blev den store succes. Et egentligt gennembrud skete dog allerede samme år med ungdomsromanen Hallonörnen, den første i en serie på fire om skilsmissebarnet Erik.
Bogen udkom året efter på dansk med titlen Der skete noget den sommer. Efterfølgerne var Mødet med Hilda og Alene i tågen. Seriens sidste bind Döläge er ikke oversat til dansk.

Mats Wahl er en særdeles produktiv forfatter med 35-40 udgivelser bag sig. Dvs. mere end to bøger om året i gennemsnit. Hovedparten er børne- og ungdomsromaner. Det er dog også blevet til flere voksenromaner, et par billedbøger samt yderligere nogle fagbøger, bl.a. Fisketuren - fluefiskeri for begyndere (1995). Desuden er det blevet til flere skuespil og film- og tv-manuskripter.

På dansk er forestående udgivelser Emma og Daniel, første del af en trilogi. Desuden kommer en fortsættelse til At være John-John, hvor hovedpersonen havner i meget grov kriminalitet.

Når Mats Wahl ikke skriver dyrker han bl.a. sejlsport. Hans fascination af havet og naturen afspejler sig i hans skildringer af sejlads med kajakker og både i skærgården. For forfatteren er vandet og havet både lokkende og skræmmende - og et dramatisk handlingsrum:
"... vandet kan være muligheden for frihed, binde mennesker sammen eller opsluge mennesket, både den gode og den onde."

Om forfatterskabet

Mats Wahl opdeler arbejdet med en roman i faser. Den første er idéfasen. Udgangspunktet kan være en avisnotits, en erindring, en stump af en overhørt samtale eller et maleri. Således blev teksten og motivet på Stora Kuta Tavlan i Fårø kirke anledning til bogen Ødelæggeren. Drømme - natlige såvel som dagdrømme - er en vigtig inspirationskilde. Men ideerne kan komme alle steder fra.

Det vigtigste er, at de giver anledning til en række indre forestillingsbilleder. "En god idé er som en gammeldags fluestrimmel," har Wahl sagt, "der fæstner sig hele tiden materiale til den." I fantasifasen ordnes billederne til en fortælling. Denne fase kan tage år - for At være John-John's vedkommende hele fem. Endelig følger skrivefasen, som typisk varer 8-10 uger.

Denne arbejdsform betyder, at Wahl er i gang med flere bøger ad gangen.

Erindringen og historien

Barndommens land og erindringerne herfra anvendes i flere bøger om handlingsrum og inspirationskilde. Fx er handlingen i Maj Darlin (der var med til at indbringe forfatteren Den nordiske Skolebibliotekarpris i 1990) og I ballon over Stillehavet henlagt til 1950ernes Gotland. Skrinet foregår i Stockholm i samme periode.

I nogle bøger går Mats Wahl længere tilbage i historien. Således udspiller handlingen i Had sig i vikingetiden. Men karakteristisk begynder den på Gotland, hvorfra hovedpersonen Harald - efter at hele hans familie er dræbt - drager ud på sin vendetta.

Ødelæggeren foregår i begyndelsen af 1600tallet. Vi følger nogle mænd fra Fåreø nord for Gotland på en dramatisk sæljagt.

Handlingen i Anna-Carolinas krig udspiller sig hovedsageligt i Tyskland i 1630-32.

Husbonden foregår i begyndelsen af 1800tallet. Den forældreløse Kalle må rejse til Sandø nær Gotland, hvor han kommer i tjeneste hos Peter Gothberg, der ernærer sig ved at lokke skibe til at gå på grund.

Fra Barn til voksen

Hovedparten af Mats Wahls forfatterskab handler om unges problemer og kriser, deres forhold til forældre, skole, kammerater samt forelskelsens glæder og kvaler.

At være John-John og Lille Marie handler om de lidt mere komplicerede unges jagt efter identitet og forsøg på at få styr på deres indre kaos. Dette projekt er vanskeligt i det moderne samfund, hvor der mangler kærlighed, menneskelige relationer ødelægges, og hvor voksne svigter og sjældent evne at være signifikante forbilleder. Måske er de alkoholiserede som John-Johns stedfar, eller simpelt hen afmægtige som Maries mor.

Dæmoner og fædre

I Wahls forfatterskab spiller traumatiske barndomsoplevelser ofte en stor rolle. Som toårig fik han selv dobbeltsidig lungebetændelse og var en måned isoleret på sygehuset, hvor end ikke hans mor måtte besøge ham. I hans fantasi blev de anonyme sygeplejersker med ansigtsmasker, kolde hænder og nåle til hekse og dæmoner. En anden traumatisk barndomsoplevelse blev faren, der havde forladt familien.
"At ens far ikke vil vide hvordan man ser ud er uhørt krænkende!" siger Mats Wahl, der selv oplyser, at han har brugt sin egen traumatiske relation til faren i Lille Marie.

De fraværende eller svigtende fædre er gennemgående i forfatterskabet. I den historiske roman Husbonden er farfiguren, Peter Gothberg, farlig og utilregnelig.
I At være John-John er Elisabeths far en bedrager, og John-Johns stedfar er blottet for moralske skrupler.

Også dæmonerne genfindes i forfatterskabet, fx i skikkelse af overlærer Stenberg i I ballon over Stillehavet og Torsten i Lille Marie. Ofte handler bøgerne om personer i en udviklingsproces, hvorunder de kæmper sig fri af dæmonerne og traumerne, som Marie meget bogstaveligt gør.

I et interview har Mats Wahl formuleret sin opfattelse af mennesket sådan: "Jeg tror, at mennesker fungerer som løg, ring ligger uden på ring. På det yderste niveau kan vi ræsonnere vældigt fornuftigt. Jo mere vi arbejder os ind mod kernen, des mere primitiv eller "gammeltestamentlig" bliver vi. Desto letter blive det at gribe til kniven ..."

Fortælleteknik

Mats Wahls stil kan fortsat karakteriseres som fortættet, kort, knap og koncis. I de egentlige historiske romaner fortæller han i datid, mens han i de øvrige holder sig til nutid. Stort set arbejder Wahl altid med en jeg-fortæller - og yderst sjældent 3. persons fortælling. På den måde finder Wahl det lettere at holde forfatteren og hans indirekte og direkte kommentarer ude af historien.

Forfatteren har dog ændret sin fortællestil. Et tydeligt brud skete i 1985,m hvor Husbonden som den første af Wahls bøger blev filmatiseret. Erfaringen med den filmiske dramaturgi påvirkede hans måde at skrive på. Hidtil havde han interesseret sig mere for personernes psykologi og det sproglige end selve handlingen. Nu begyndte han at lægge mere vægt på selve forløbet. Den næsten filmiske fortællestil er bl.a. tydelig i Lille Marie, der i øvrigt allerede er opført som teaterstykke.

Bibliografi

Bøger for børn og unge

Wahl, Mats:
Der skete noget den sommer. 1981 (sv, 1980). 1. del af serie
Wahl, Mats:
Mødet med Hilda. 1982 (sv, 1981). 2. del af serie
Wahl, Mats:
Alene i tågen. 1983 (sv, 1982). 3. del af serie
Wahl, Mats:
Pigen fra båden. 1983 (sv, 1982)
Wahl, Mats:
Den halve sandhed. 1986 (sv, 1984). 1. del af serie
Wahl, Mats:
Had. 1986 (sv, 1985)
Wahl, Mats:
Husbonden. 1986 (sv, 1985)
Wahl, Mats:
Anna-Carolinas krig. 1987 (sv, 1986)
Wahl, Mats:
Pigernes ven. 1987 (sv, 1985). 2. del af serie
Wahl, Mats:
Skrinet. 1987 (sv, 1986)
Wahl, Mats:
Farfars Lajka. 1989 (sv, 1989) (bi)
Wahl, Mats:
Jac Opmuntreren. 1989 (sv, 1987)
Wahl, Mats:
Maj Darlin. 1989 (sv, 1988)
Wahl, Mats:
Eventyret om Kragedillen. 1990 (sv, 1990) (bi)
Wahl, Mats:
Ødelæggeren. 1992 (sv, 1991)
Wahl, Mats:
At være John-John. 1993 (sv, 1993). 1. del af serie
Wahl, Mats:
Et par ret fine dage. 1993 (sv, 1993)
Wahl, Mats:
I ballon over Stillehavet. 1995 (sv, 1994)
Wahl, Mats:
Lille Marie. 1996 (sv, 1995)
Wahl, Mats:
Tyv er ikke det værste! 1998 (sv, 1997). 2. del af serie
Wahl, Mats:
Mødet. 1997 (sv, 1996). 1. del af serie
Wahl, Mats:
Kærligheden. 1998 (sv, 1998). 2. del af serie
Wahl, Mats:
Rejsen. 1999 (sv, 1998). 3. del af serie
Wahl, Mats:
Jeg drukner en mandag. 2000 (sv, 1999). 3. del af serie
Wahl, Mats:
Den usynlige. 2001 (sv 2000)
Wahl, Mats:
Soap. 2002 (sv 2001)
Wahl, Mats:
Der er ingen der tør. 2003 (sv 2002)
Wahl, Mats:
Idioter. 2004
Wahl, Mats:
Kill. 2005
Wahl, Mats:
Fortidens synder. Carlsen, 2006.
Wahl, Mats:
Aksel og Julie rejser med toget. Klematis, 2010. Illustrationer: Tord Nygren. (bi).
Wahl, Mats:
Slangen. Carlsen, 2010. (När der kommer en älskare, 2008).
Wahl, Mats:
Vanja og Ville. Carlsen, 2013. (Vanja och Ville, 2012). Oversat af Susanne Vebel.

Blodregn - serie

Wahl, Mats:
Rytterne. Carlsen, 2015. (Ryttarna, 2014). Oversat af Kamilla Jørgensen. (1).
Wahl, Mats:
Krigerne. Carlsen, 2016. (Krigarna, 2015). Oversat af Kamilla Jørgensen. (2).

Sammen med Sven Nordqvist

Vasa. 1995 (sv, 1995) (62.628)
Den lange sørejse, en fortælling om et forlis. 1999 (sv, 1998)
Stenen til Vigdis. 2001 (sv 1999)

Læs mere om Mats Wahl

Poulsen, Jens Aage:
Mats Wahl. 1997 (99.4 Wahl, Mats)
Jakobsen, Gunnar:
Mats Wahl - nordisk forfatter. 1999 I: Plys, 13, 1999, s. 151-168. (81.0105)
Jakobsen, Gunnar:
Hvordan det senere gik John-John. 2000 I: BUM. 2000 nr. 3-4, side 63-67 (81.01)

Om forfatterskabet

Link

Mats Wahl præsenterer sit forfatterskab, besvarer spørgsmål og viser sit nyeste arbejde frem. Ud over en komplet oversigt over hans bøger, ligger her opgaver om forfatteren og diverse tekster (forelæsninger m.m.) af Mats Wahl. Han tilbyder desuden et skriveværksted, forstået sådan at man kan indsende sine historier og forfatteren rådgiver.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Mats Wahl