Mats Wahl

Jens Aage Poulsen. 1997.
Main image
Wahl, Mats
Foto: Lars Engberg / Pressens Bild

Svensk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
I juli 1961 besluttede den 16-årige Mats at han ville være forfatter. Anledningen var avisernes omtale af den verdensberømte og stærkt alkoholiserede amerikanske forfatter Ernest Hemingway, der netop havde begået selvmord med et jagtgevær. Mats Wahls stil kan karakteriseres som fortættet, kort, knap og koncis, a la Hemingway. I de egentlige historiske romaner fortæller han i datid, mens han i de øvrige holder sig til nutid.

 

 

 

52246016

Blå bog

Født: 10 maj 1945, Malmö.

Uddannelse: Uafsluttede studier i pædagogik, socialantropologi og litteraturhistorie.

Skønlitterær debut: Honungsdrömmen, 1980.

Bedst kendte værk: Vinterviken, 1993.

Litteraturpriser: Nils Holgersson-plaketten, 1989. Nordiske Börnebogspriset, 1990. Augustpriset, 1993.  Janusz Korczak-priset, 1994. Deutscher Jugendliteraturpreis 1996, Kulturpriset Till Adam Brombergs minne 2002.

Seneste udgivelse: Krigerne. Carlsen, 2016. (Krigarna, 2015). Oversat af Kamilla Jørgensen. (Blodregn, 2).

Artikel type
boern

Mats Wahl - en alsidig svensk forfatter

Mats Wahl, en af Sveriges mest læste børne- og ungdomsbogsforfattere, blev født på Gotland i 1945. Barndommen var næppe ideel lykke, idet faren forlod hjemmet, da Mats var helt lille. Og da moren arbejdede hårdt i Visby - og i øvrigt indgik et nyt ægteskab - voksede han op hos sin mormor og morfar i Slite på den anden side af Gotland.

Dertil kom, at Mats ofte var syg som lille. Således måtte han på grund af en hjertefejl blive i sengen i perioder, som han dog udnyttede til at læse utallige bøger, bl.a. Blytons De Fem-bøger, "Huckleberry Finn" og "Greven af Monte Cristo". Da han var 12 år, flyttede Mats med sin mor, hendes nye mand og en nyfødt lillebror til Stockholm.

I juli 1961 besluttede den 16-årige Mats sig til at blive forfatter. Anledningen var avisernes omtale af den verdensberømte og stærkt alkoholiserede amerikanske forfatter Ernest Hemingway, der netop havde begået selvmord ved at skyde hovedet af sig selv med et jagtgevær. Mats blev nysgerrig efter at vide, hvem Hemingway var. Han læste først "Farvel til våbnene" og i løbet af kort tid den resterende del af forfatterskabet. Mats var især fascineret af Hemingways enkle og stramme sprog.

"Det var første gang, jeg forstod, hvad stil var", har han sagt.

Mats købte en brugt skrivemaskine og skrev en række noveller, hvor han forsøgte at imitere Hemingways stil.

Efter realeksamen kom Mats i gymnasiet, som han dog ikke fuldførte. Siden blev han optaget på dispensation på universitetet, hvor han studerede pædagogik, socialantropologi og litteraturhistorie - uden at få nogen afsluttende eksamen.

Herefter var han 9-10 år speciallærer på observationsskoler for samspilsramte unge. Kendskabet til disse vanskelige unges vilkår, mentalitet og adfærd udnyttes eminent i fx Lille Marie.

Fra fagbøger til skønlitteratur

Mats Wahls første bogudgivelse var ikke en roman, men en fagbog om praktisk specialpædagogik, På spaning efter växandets punkt , fra 1978. Den blev solgt i 30.000 eksemplarer. Senere fulgte Konsten att undervisa (1980) og Förståelse och handling (1982).
Siden har Mats Wahl jævnligt blandet sig i den samfundsmæssige og pædagogiske debat.

I 1980 debuterede Mats Wahl som skønlitterær forfatter mod Honugsdrömmen ; en barndomsskildring fra 1950ernes Gotland, der dog ikke blev den store succes. Et egentligt gennembrud skete dog allerede samme år med ungdomsromanen Hallonörnen, den første i en serie på fire om skilsmissebarnet Erik.
Bogen udkom året efter på dansk med titlen Der skete noget den sommer. Efterfølgerne var Mødet med Hilda og Alene i tågen. Seriens sidste bind Döläge er ikke oversat til dansk.

Mats Wahl er en særdeles produktiv forfatter med 35-40 udgivelser bag sig. Dvs. mere end to bøger om året i gennemsnit. Hovedparten er børne- og ungdomsromaner. Det er dog også blevet til flere voksenromaner, et par billedbøger samt yderligere nogle fagbøger, bl.a. Fisketuren - fluefiskeri for begyndere (1995). Desuden er det blevet til flere skuespil og film- og tv-manuskripter.

På dansk er forestående udgivelser Emma og Daniel, første del af en trilogi. Desuden kommer en fortsættelse til At være John-John, hvor hovedpersonen havner i meget grov kriminalitet.

Når Mats Wahl ikke skriver dyrker han bl.a. sejlsport. Hans fascination af havet og naturen afspejler sig i hans skildringer af sejlads med kajakker og både i skærgården. For forfatteren er vandet og havet både lokkende og skræmmende - og et dramatisk handlingsrum:
"... vandet kan være muligheden for frihed, binde mennesker sammen eller opsluge mennesket, både den gode og den onde."