Dean R. Koontz

Artikel type
voksne
Rikke Schubart, 1993.
Main image
Koontz, Dean R.
Foto: Nordfoto / Gamma / Riha

Indledning

Amerikansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet gyser- og spændingsromaner.

Dean Ray Koontz blev født i 1945 i Pennsylvania. Fanget i en fattig barndom med en fordrukken, voldelig far lærte Koontz hurtigt at flygte ind i fiktionens og fantasiernes farverige verden, og allerede som ni-årig skrev han historier, som han solgte til sine venner og naboer. Det lykkedes Koontz at forvandle sin paniske angst for fattigdom og minderne fra en voldelig barndom til at blive drivkraften i et succesfuldt og omfattende forfatterskab. Mere end 60 romaner senere er Koontz en af USAs populæreste forfattere.

 

29635897

Blå bog

Født: 9. juli 1945 i Everett, Pensssylvania.

Uddannelse: Shippensburg University, engelsklærer.

Debut: Star Quest, 1968.

Seneste udgivelse: De uskyldige. Cicero, 2014. (Innocence). Oversætter: Kim Langer.

Inspiration: Fan af Art Bell's radioprogram. 

Introduktion

"Min far havde tre problemer," har Koontz sagt i et interview: "Han drak for meget, han brød sig ikke om regelmæssigt arbejde, og han var ofte voldelig. Jeg husker mest at være skræmt til døde som barn - og det var ikke en sund skræk, som i horror-romaner og - film."

Dean Ray Koontz blev født i 1945 i Bedford, Pennsylvania. Fanget i en fattig barndom med en fordrukken, voldelig far lærte Koontz hurtigt at flygte ind i fiktionens og fantasiernes farverige verden, og allerede som ni-årig skrev han historier, som han solgte til sine venner og naboer. I 1966 blev Koontz gift og begyndte at arbejde som lærer, og i løbet af de næste tre år solgte han tre romaner og tyve noveller.

Men det var først da hans kone Gerda tilbød at arbejde fuldtid i fem år - "fem år må være nok til at vise mig og bevise over for dig selv, at du virkelig er en seriøs og talentfuld skribent" - at hans karriere tog fart. Det lykkedes Koontz at forvandle sin paniske angst for fattigdom og minderne fra en voldelig barndom til at blive drivkraften i et succesfuldt og omfattende forfatterskab. 24 år og 60 romaner senere er Koontz i 1993 en af USAs populæreste forfattere.

Manden med de mange ansigter

Fra 1971 til 1987 skriver Koontz romaner under eget navn og ikke mindre end ni pseudonymer. Dette mylder af navne dækker over hans kærlighed til mange genrer, fra science fiction, krigsroman og thriller til horror, og flere af hans romaner er blandinger af forskellige genrer.

Deanne Dwyer, K.R. Dwyer, Brian Coffey, Anthony North, David Axton, Leigh Nichols, Owen West, Richard Paige, John Hill.

I Danmark er Koontz mest kendt som horrorforfatter (hans tidligere produktion blev jo udgivet under forskellige pseudonymer), men selv nægter han at lade sig kategorisere efter genre og har bedt sin amerikanske udgiver slette ordet "horror" fra bagsiden af samtlige romaner. "Jeg bryder mig ikke om det prædikat. For det første mener jeg ikke at bøger som Fremmede og Eksperimenter er horror. De er romaner, der tilfældigvis appellerer til et horror-publikum, ligesom de appellerer til et spændings-, science fiction-, adventure- og mystery-publikum, og også til et mainstream publikum; men de er lige så lidt ren horror som de er kogebøger."