Sms-romaner

Citat
”“Det er som om jeg allerede kender dig bedre end jeg kender mig selv. Er det godt eller skidt? Jeg fulgte efter dig og Carlos. Du købte fisk hos fiskehandleren, jeg elsker fisk. Du så på den store boksebold i vinduet nede ad gaden, så smilede du og gik videre. Hvad smilede du af? M”
”Jeg tror jeg elsker dig”, sms nr. 18.

I 2008 tog Danmark et interessant udviklingsskridt og kom op på siden af de teknologibegejstrede nationer som Korea og Japan. Vi fik nemlig Danmarks første sms-roman – ”Jeg tror, jeg elsker dig”. I form af 27 individuelle beskeder á max 160 tegn formår Pryds Helle at ridse en historie op om mødet mellem en mand og en kvinde. En historie, hvor der ingen overordnet fortæller er, og man som læser kun følger sms’erne frem og tilbage mellem de to køn. Hermed er det overladt til læseren selv at forestille sig omstændigheder og miljø. 

Brevfortællinger er en genre, som man kan følge helt tilbage til brevromanens storhedstid i 1700-tallet med storsælgende værker af Samuel Richardson og Jean-Jacques Rousseau. Dengang var romanerne blot fulde af breve i stedet for sms’er. Både sms- og brevfortællinger giver en unik indsigt i deres karakterers inderlighed og følelsesliv og det med en høj grad af realisme. Her kan man f.eks. bruge tekstens fysiske præsentation som udtryk, for eksempel med afbrydelser af kommunikationen, stavefejl og tidstypiske forkortelser.

Pryds Helles første brevroman bibeholder sms’ens kortfattede sprog, men kombinerer det med sine egne poetiske tendenser. Resultatet bliver en blanding af højkulturel litteratur og lavkulturel mobiltelefoni. En af genrens forcer er dens realisme. Som nedenstående citat viser kan genren f.eks. forstærke elementer af overvågning og bevægelse, da mobiltelefonerne kommer med overalt. 

Udover ”Jeg tror, jeg elsker dig” har Pryds Helle skrevet adskillige julekalender-sms-romaner, blandt andet ”Rød som sne” (2011) og ”Hjerternes fest” (2012). Hendes første sms-julekalender, ”Bittermandel”, kom i december 2009 og har Liv Mørk som forfatter. I dette værk har de enkelte sms’er individuelle afsendere efter, hvilken karakter der skriver, og bliver ikke bare sendt fra en kedelig telefonitjeneste som ”1225” i ”Jeg tror jeg elsker dig”. Nu er der både fortæller, adskillige karakterer og et hemmelighedsfyldt bureau, ”Dhruv”, der hjælper børn. 

I december 2010 udgav Aarhus Kommunes Biblioteker en julekalender skrevet af Merete Pryds Helle. Titlen er ukendt, men værket kan stadig læses på bibliotekets hjemmeside (se kildeliste).

I 2013 udgav forlaget Touchbooks e-bogen ”Godt ord igen”, som ligeledes er en julekalender. Nu består ”brevene” af facebookbeskeder, tweets og mails.