Libido

Citat
”Dér ligger man, nøgen og udstrakt som en ørken, mens nattens bødler kommer humpende og haltende hen over den med deres krøllede regnskaber og krav. Summen af alle deres luskede anstrengelser er: ”Du duer ikke! Hvorfor tjekker du ikke bare ud? Find et sted, hvor du ikke generer nogen, og skær så den pulsåre.””
”Libido”, s. 61.

Morten Sabroes roman ”Libido” udkom i 2013 og handler om tre barndomskammerater i startfyrrerne, Philip, Daniel og Rune, som på forskellig vis har problemer med det modsatte køn.

Rune, som er chefredaktør på magasinet Mand, har overhørt en samtale, hvor hans kone fortæller, at hun drømmer om sex med yngre mænd – og flere mænd på én gang. Philip og Daniel er begge reklamemænd, og Philip er fortælleren af historien. Philips kone Nora forsvinder ind i en erotisk verden, som er inspireret af en bog, hun har redigeret, som gør mænd til seksualobjekter, der kan bruges og kasseres efter behov. Imens drukner Philip sine hjertesorger i en lind strøm af forskelligartede kvinder, som er detaljeret beskrevet i romanen.

De tre kammerater er alle plaget af træthed og på én gang storhedsvanvid og mindreværd, mens deres kvinder stortrives, både seksuelt og karrieremæssigt. Mændene føler, at deres maskulinitet er truet, fordi kvinder i deres optik enten er for karrieremindede, har alt for meget sexlyst eller er vrede, frigide feminister. Daniel og Rune går i krig med feministgruppen Nymphomaniacs, mens Philip indleder en jagt på sin elskede.

50768945

Sproget i ”Libido” er livligt, letlæseligt og humoristisk. Handlingen beskrives ved hjælp af en masse dialoger, overdrivelser, karikaturer og en stærkt satirisk stil. Der er dog en klang af alvor under al komikken.

Bogen debatterer kønsrollerne, specielt den moderne manderolle. Selvom beskrivelserne i bogen er karikerede og overdrevne, og de tre frontfigurer ofte er stærkt komiske i deres fremtræden, belyser bogen essentielle spørgsmål for den moderne mand og illustrerer den identitetsforvirring, der kan opstå i forsøget på at leve op til traditionelt ’feminine’ værdier og samtidig bevare sin maskulinitet.

”Libido” problematiserer det moderne menneskes hang til selvrealisering, og hvad det betyder for kærlighedens og parforholdets vilkår. Bogens personer er alle hver især på jagt efter deres individuelle lykke, og i den søgen er der en risiko for at miste noget – og nogen. På den måde belyser romanen de forandringer, der kan ske i et langvarigt forhold, som følge af såvel indre faktorer som ydre faktorer, som f.eks. karriere, magt og status.