Musik og litteratur

Redaktionen, 2013.
Top image group
Main image
Musikeren Allan Olsen får overrakt årets Ordkraftpris ved den store ord- og litteraturfestival Ordkraft i Ålborg i 2013. Foto: Henning Bakker.

Musikken og litteraturen henter ofte inspiration hos hinanden og ses i forskellige kombinationer.

Vi har lavet en lille liste over forfatterskaber hvor musikken spiller en stor rolle.

Karl Ove Knausgård: Min kamp

I skildringen af den unge Karl Oves komplicerede ungdomsliv fylder musik en enorm rolle som identitetsskaber. Ved at lytte til de helt rigtige kunstnere, ved at spille trommer i bandet Kafkatrakterne og senere ved at være musikmedarbejder på studenterradioen bruger Karl Ove musikken til at distancere sig fra de andre og til at blive mødt af ligesindede.  

Nick Hornby: High Fidelity

Hovedpersonen Rob er midt i 30’erne og arbejder i pladebutikken Championship Vinyl i London, hvorfra hans verden går. Sammen med kollegerne Dick og Barry lever og ånder han for musik – og også lidt for Laura, som først går fra ham og siden kommer tilbage. Måske kom hun tilbage, fordi hun blev imponeret med et helt særligt og kærlighedsfuldt mix-bånd. 

Dan Turélls forfatterskab

Musikken løber både tematisk og rytmisk gennem Dan Turélls tekster og liv, og hans forkærlighed for jazz kommer til udtryk i såvel digte som essays. Inspireret af amerikansk jazz & poetry sang og læste han selv sine tekster til musik i bandet Sølvstjernerne. I digtene kan du bl.a. møde Charlie Parker i Istedgade og Champion Jack Dupree i Sønderborg Jazzklub … 

Poul Borum: Digte til musik

I forfatterskolestifter og kritiker Poul Borums sidste digtsamling er en tredjedel af teksterne skrevet til klassiske musikstykker af primært Schubert og Haydn. Musik, lyrik og liv væves sammen i en lige så andægtig som sprælsk tone i disse eksistenstunge digte. 

Jan Sonnergaard: Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom

Hvert kapitel i denne kollektive skildring af 1980’ernes rå bz-miljø og slipsedrengenes yuppiemiljø indledes med et musikcitat fra tidens toneklang. Kunstnere som Iggy Pop og Sisters of Mercy er således soundtrack til en dyster fortælling om en generation uden fremtidshåb.

Jennifer Egan: Tæskeholdet banker på

Rockmusikken banker som hjerterytme i denne romans krydsklip mellem fortid, nutid og fremtid. Musikproduceren Bennie Salazar spillede punk i sine unge dage og har senere stiftet sit eget pladeselskab, men som årene går, er der mere mediestrategi end punkattitude tilbage.  

Ursula Andkjær Olsens forfatterskab

Gennem hele den musikvidenskabeligt uddannede Ursula Andkjær Olsens forfatterskab er musikken en betydelig resonansbund. Udover de indlejrede omskrivninger af kendte sange og viser (der rettelig bør afsynges under læsning), er der en rytmisk diktion tilstede, der gør, at man næsten kan danse hendes digte. 

Tore Renberg: Mig og Yngve

Opvækstskildring fra Stavanger, hvor den følsomme Jarle Klepp forsøger at begå sig i livet. Han bliver forelsket i nye klassekammerat Yngve, og det er noget rod. Pixies, The Smiths og Stone Roses er på pladespilleren på ungdomsværelset, og i det hele taget fylder musik meget i både romanen og unge Jarles unge liv. 

Artikel type
News Item