Haram

Citat
”Jeg er træt af at være anderledes og have dårlig samvittighed.(…)Og jeg føler ikke, at jeg kan snakke med de danske piger om det (…) Jeg har onaneret. Flere gange endda, men jeg husker ikke, at jeg har blødt. Og lige nu føler jeg mig klam og billig og værdiløs. (…) Jeg kan ikke fatte, at satan overtog mig og lod mig gøre det!”
”Haram” s. 69.

I 2016 udkom Kristina Aamands første ungdomsroman ”Haram”. Som en del af forlaget Gyldendals SPURT-serie er det en kort young adult-roman fortalt i et let tilgængeligt sprog.

Haram betyder ”forbudt” på arabisk i modsætning til halal, der betyder ”tilladt”. Og netop dette modsætningspar spiller en vigtig rolle for romanens hovedperson: den muslimske teenagepige Anisa.

I al hemmelighed er Anisa kærester med Johannes. De mødes i smug. De taler i timevis. De har sex. Selv ikke Anisas to bedste veninder Kadidja og Muna ved noget om det unge kærestepar, lige indtil den dag det begynder at rygtes, at Anisa er blevet set i butikscentret i selskab med en dansk dreng. De tre gymnasiepiger indgår en fortrolig pagt. Hver især skal de indvillige i at gøre noget, der er haram, for først da, når de har noget skamfuldt på hinanden, kan de stole på, at deres hemmeligheder forbliver trygt imellem dem.

52583128

Tabuerne står i kø for at komme frem i lyset i det lille dansk-muslimske samfund, men for familiens og det gode rygtes skyld forties både voldtægt og seksuelt begær i forsøget på ikke at tabe ansigt. For som Anisas moster Leila blandt andet formulerer det: ”en pige er som en hvid væg. Hvis hun er sammen med en mand, før hun bliver gift, så kommer der en sort plet af skam på den hvide væg. Den er beskidt. Uren. Ødelagt.” (s.11).

I en skønsom blanding af tankereferater, skarpe dialoger, dagbogscitater og sms’er skriver Kristina Aamand bramfrit og ungdommeligt om gryende seksualitet, skam, tro, familie og tre pigers kvaler med at leve efter de muslimske leveregler, der forbyder dem at opføre sig som deres jævnaldrende klassekammerater. ”Haram” lægger derfor både op til dialog og diskussion af ældgamle kulturskikke og kulturelle forskelligheder, men bogen skildrer i lige så høj grad, at kærlighed, sex og venskaber er universelle temaer – uanset baggrund og hudfarve.