Baggrund

Citat
”Det handler om at falde ind i livet. Flora rækker armene ud til siderne og lader sig falde ned på gulvet, helt blødt lander hun, den røde kjole glider op om lårene, håret breder sig som en brandmands tråde. Jeg gør det samme som hende, lader mig falde, men jeg dratter tungt om, banker hovedet ned i gulvet.”
”Et liv med dig”, s. 137.

Johanne Bille er født i 1993 på Frederiksberg, hvor hun også er opvokset og bor i dag. Allerede som lille var hun i kontakt med skriften via farens arbejde som journalist og musikanmelder: ”Jeg er en journalistdatter, nærmest vokset op på avisredaktioner, herunder særligt på Information, og min far redigerede mine tekster, da jeg ikke var særlig gammel.” (Boris Schilling Weis: En dag i livet med Johanne Bille. Euroman, 2023-08-24).

Farens kobling til musikmiljøet og den kærlighed til musikken, han gav videre til sin datter, skinner i øvrigt igennem i flere af Johanne Billes tekster – ikke mindst i debutromanen ”Tænk nu hvis”.

Da hun debuterede som forfatter, læste hun statskundskab på universitetet, men Johanne Bille stoppede uddannelsen efter sin bachelor og har siden blandt andet arbejdet på forlaget Gladiator og som skribent rundt omkring i magasinbranchen. I dag er hun kulturredaktør og journalist for Aller Kvindeliv. At have et arbejde ved siden af forfattervirket er afgørende for hende. Til Euroman siger hun, at det ville være hendes værste mareridt at skulle være forfatter på fuldtid og måtte undvære kollegaerne på kontoret. Men der er også en klar rød tråd mellem Johanne Billes romaner og hendes klummer og essays, der kredser om emner som dating, seksualitet, samtykke, relationer i opbrud og lysten til at klæde sig feminint for sin egen skyld – meget lig Billes skønlitterære værker. ”Generelt er mit journalistvirke og mit forfatterskab drevet af en indre vrede mod uretfærdigheden i verden, og vreden sørger for, der kommer ild i pennen,” siger hun også i interviewet til Euroman.

I 2020 stiftede Johanne Bille mikroforlaget Harpyie sammen med Sidsel Andersen. De to tidligere kolleger fra Gladiator stiftede deres eget forlag ud fra et ønske om at udgive skønlitteratur, der kan være et indspark i samfundsdebatten. Som de sagde til Politiken kort efter opstarten: ”Harpyie vil udgive bøger, der hjemsøger læseren. De skal være urovækkende og ikke nødvendigvis behagelige. Vi vil udgive bøger, der har et mellemværende med verden …” (Inger Christine Løwe: Med kløer og bryster vil et nyt forlags bøger hjemsøge læserne. Politiken, 2020-05-23). Forlaget meldte i 2023 ud, at de lukker.