Bjørnebarn

Citat
”Se, der er hun! Bjørnen. Hun brøler og vælter alle træerne. River buskene op og smider med dem. Ruller sig i bladene og kaster dem op i luften.
Bjørnen hedder Gro. De fleste dage er hun faktisk en pige, men i dag er Gro en bjørn. Nogle dage er det bedst at være en bjørn, synes Gro.”
”Bjørnebarn”, s. 7-8.

Ane Bjørn udgav den illustrerede børnebog ”Bjørnebarn” i 2019, og ligesom ”Omvendt Sne” (2018) har ”Bjørnebarn” en alvorlig tematik: Mobning, søskendejalousi og en svær følelse som ensomhed. Bogen handler om Gro, der normalt er en helt almindelig pige, men når hun overvældes af følelser, er det nemmest at gemme sin ked-af-det-hed bag en arrig bjørnemaske. Og så bliver Gro til en farlig bjørn. Hun bygger hule i stuen og gemmer sig efter en dum dag, hvor nogle store drenge har drillet hende, men da hendes mor kommer hjem og ser kaosset i stuen, starter et skænderi mellem forældrene. Gro flygter ud i en nærliggende skov og møder en dreng, der ligesom hende har det med at blive næsten dyrisk vred, når han er fanget i sine følelser.

46301544

Drengen Nor bliver til en ulv, og sammen bygger de to børn en lille hule af pinde, og de snakker om det, der er sket. Da Gro vender hjem, bliver hun forenet med sine forældre, og de når sammen en forståelse af, at det nogle gange er rart at kunne blive en bjørn.

Med ”Bjørnebarn” illustrerer Ane Bjørn børnenes verden, så deres fantasi bliver til virkelighed. Gro bliver virkelig til en bjørn i Ane Bjørns tegninger – hendes skygge er en bjørn, og på bogens første sider er vi i en smuk og tom efterårsskov, ikke hjemme i stuen, hvor far er ved at lave mad. Selve baggrundsillustrationerne er skabt med akvarel, hvor især skovens dybde får lov til at dominere, og bogens personer er skitseret med sort/hvide stregtegninger med gyldne skygger. De tegnede personer er anderledes enkle og hvide i forhold til baggrundens mange lag, og de har en vis lighed med enkle små tegneserier fra en avisstribe. Det giver siderne en bevægelighed, der underbygges af, at nogle sider indeholder en forandring eller bevægelse fortalt gennem eksempelvis tre tegneserieruder oven på baggrundsakvarellen.