Påfugl

Citat
”Da Momo vågner, hænger flyveøglekostumet ikke længere på bøjlen. Der hænger en anden dragt. Den glimter i lyset. Blå. Grøn. Lilla. Guld. ”Se dig lige,” siger far. ”Kan du lide den?” Momo nikker ivrigt. ”Og se lige noget sejt, far?” Rummet fyldes af farver, da Momo trækker i snoren. Fjer for fjer folder halen sig ud, indtil den står bag ham som en mægtig vifte. Og den er slet ikke tung. Faktisk har Momo aldrig følt sig så let.”
”Påfugl”, s. 22.

I 2022 udkom Ane Bjørns ”Påfugl”, der modsat ”Trylleblik” er en bog med dialog og en registrerende fortæller, og sproget er præget af mange beskrivende (tillægs)ord.

Historien handler om drengen Momo, der er ude for at se på fastelavnskostumer med sin far. Momo forelsker sig i et påfuglekostume, mens faren er optaget af flyveøgler, Supermand og ninjaer, og da Momo er ovre i parken med sin veninde efter skole, finder han en påfuglefjer på en bænk. Fjeren sætter han i sin hjemmelavede fastelavnsmaske, og da han løber hen over en bro, er hans spejling i vandet en flyvende påfugl. Derhjemme har Momos far imidlertid købt flyveøgle-kostumet, som han fejlagtigt troede, at Momo godt kunne lide, men det brune og stikkende kostume gør Momo ked af det, og ovre i skolen sidder han trist på en gynge. I sin refleksion i parkens vand er han bare en dreng i kostume, og hans fantasi lever slet ikke. Men da han møder den mystiske Fuglemand, får han et glimt af en påfugl, og hjemme på køkkengulvet klæder han sig ud og viser sin far, at han hellere ville have været påfugl. Om natten knokler faren med at lave et påfuglekostume, som Momo har på næste dag i skolen.

 

134125349

”Momo” er en mere traditionel børnebog med et genkendeligt hverdagsmiljø og sider, hvor alle illustrationer er farvede – også personerne. Ane Bjørn har anvendt akvarel og farveblyanter i sin billedfortælling, og temaet er identitet, fantasi og at stå ved sig selv. Momo og hans far står i kontrast til hinanden, da Momo er tegnet som en lille, spinkel og ’fuglet’ dreng, mens faren er stor og bjørneagtig. Om temaerne i bogen har Ane Bjørn udtalt: ”Momo, som er hovedpersonen i Påfugl, er også, som børn er flest. Han er vokset ud af pigen og drengen, som jeg kender, og hans historie afspejler mine iagttagelser af brusende, boblende børnevæsner og mine tanker om kantede kønsnormer og blinde voksenforventninger.” (Gutkind: Bag om figuren – ”Hans historie afspejler mine iagttagelser af brusende, boblende børnevæsner”. Gutkind Forlag, 2023-06-30).

”Påfugl” blev nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris i 2023.