Baggrund

Citat
”“Forstår De, hvad jeg mener? Nej? Bare dette – for at redde kaptajn Paton må den skyldige tilstå.” Han sendte os et strålende smil.
”Men jo – jeg mener, hvad jeg siger. Jeg inviterede ikke kommissær Raglan i aften. Det var der en grund til. Jeg havde ikke lyst til at fortælle ham alt, hvad jeg ved – jeg havde i hvert fald ikke lyst til at fortælle det i aften.”
Han lænede sig frem og pludselig ændredes hans stemme og hans personlighed. Pludselig var han farlig. ”Jeg som taler – jeg ved, at mr. Ackroyds morder befinder sig i dette rum. Det er morderen, jeg taler til. I morgen får kommissær Raglan sandheden at vide. Er De med?””
”Mordet på Roger Ackroyd”, s. 419-420.

Agatha Christie fødtes i 1890 ind i en velhavende familie som efternøler efter to ældre søstre. Hendes forældre opdragede hende med konservative værdier, hvilket bl.a. betød, at de hjemmeskolede hende – omend man kan sige, at hun var let at hjemmeskole, da hun f.eks. lærte sig selv at læse som fireårig. Som reelt enebarn legede hun meget alene, opfandt fiktive legekammerater og var i det hele taget meget fantasifuld og nysgerrig.

Christie var af den generation, der gennemlevede begge verdenskrige. Hendes arbejde som sygeplejerske og med medikamenter og giftstoffer i den forbindelse bidrog med megen viden, hun siden brugte i sine bøger. Også erfaringerne med krigstraumer, både på anden hånd og egen krop bidrog med et dybdegående kendskab til den menneskelige psyke. I begyndelsen af Første Verdenskrig giftede hun sig med officer Archibald Christie. De sås ikke meget under krigen, men overlevede begge to. De fik en datter, Rosalind Margaret Clarissa, i august 2019, men ægteskabet var ikke lykkeligt, og de blev skilt i 1928. I december 1926 forsvandt Agatha Christie i en kort periode, og affæren blev heftigt dækket af pressen fra en temmelig sensationspræget vinkel. Det til trods for, at det var velkendt, at Archibald netop havde anmodet om skilsmisse på grund af en anden kvinde. Så farverige teorier som at Agatha havde forsøgt at kaste mistanke om mord på Archibald florerede i fuld offentlighed – men nyere teorier holder sig til, at hun nok snarere gennemgik en smertefuld periode i sit personlige liv og som det lidt generte, indadvendte væsen, hun var, havde svært ved at tackle den. (Lucy Worsley on Agatha Christie: ”She's a genius, she's an artist, she's a creative”, www.historyextra.com). 

Christie giftede sig igen i 1930 med den berømte arkæolog Max Mallowan, og de levede sammen frem til Christies død i 1976. Hun interesserede sig levende for arkæologi og fulgte sin mand rundt i verden og finansierede en stor del af hans arbejde. Sideløbende hermed flød fra hendes hånd en enorm produktion af samlet set mere end 80 værker, først og fremmest kriminalromaner. Hun er verdens mest oversatte forfatter, og mange af hendes værker er filmatiseret flere gange. Hendes stykke ”The Mousetrap” fra 1952 har kørt i London uafbrudt frem til Covid-19 pandemien i 2020 og er således verdens længst spillede teaterstykke – det blev genoptaget i 2021. Hendes værker oversættes og udgives igen og igen på dansk. Fascinationen af Christies værk er kommet for at blive.