Mordet på Roger Ackroyd

Citat
”Caroline kan finde ud af hvad som helst, mens hun sidder fredeligt hjemme. Jeg ved ikke, hvordan hun bærer sig ad, men sådan er det. Jeg har mistanke om, at tjenestefolkene og de handlende udgør hendes efterretningstjeneste. Når hun går ud, er det ikke for at indsamle oplysninger, men for at sprede dem. Og det er hun også forbavsende god til."
”Mordet på Roger Ackroyd”, s. 6.

Agatha Christies ”The murder of Roger Ackroyd”, 1926 (”Hvem dræbte? Mordet på Roger Ackroyd”, 1938) blev i 2013 af British Crime Writer's Association kåret til den bedste kriminalroman nogensinde. Den handler om den lille engelske by King's Abbot, hvor egnens rigeste mand Roger Ackroyd en aften findes myrdet i sit arbejdsværelse. Stort set hele landsbyen er involveret på den ene eller anden måde, og den herostratisk berømte, belgiske detektiv Hercule Poirot, der egentlig har trukket sig tilbage, stiller op for at være behjælpelig med opklaringen.

53079687

Han er flyttet til byen i al diskretion for at nyde sit otium, men er tilfældigvis blevet nabo til lægen dr. Sheppard, der nødvendigvis hvirvles ind i mordskandalen, da det er ham, der finder liget. Den halve landsby er under mistanke, deriblandt Ackroyds stedsøn Ralph Paton, hans niece Flora Ackroyd, butleren Parker og en halv snes andre tjenestefolk. En anden vigtig karakter er doktor Sheppards videbegærlige søster Caroline, der på den mest gådefulde måde ved alt om alle, nærmest før det er indtruffet. 

Det er doktor Sheppard, der fortæller historien, som udspænder sig inden for en måneds tid: Fra et par dage op til mordet, hvor karakterernes indbyrdes stilling forklares, henover selve mordet og den hektiske opklaringsfase, frem til den overraskende afsløring af morderen.

Teksten er inddelt i 26 forholdsvis korte kapitler med hver sin titel. Sproget er klart og sætningerne korte. Griskhed, loyalitet og hemmelighedskræmmeri er blandt de temaer, der trækker tråde gennem alle de mange kapitler. Bortset fra den velhavende Roger Ackroyd har forbløffende mange af King's Abotts indbyggere pengeproblemer i forskellig grad. Hvordan de reagerer, når mistanken falder på dem selv og på deres nærmeste, afslører meget om deres moralske habitus. Allesammen har de hemmeligheder. Og på toppen af herligheden troner den selvoptagede, menneskekloge gentleman Poirot.