raseri
Foto: Noah Buscher

Mikrogenre: Coming of rage

Redaktør Madeleine Saunte, maj 2023.
Top image group
raseri
Foto: Noah Buscher

Det buldrer frem med bøger, hvor især - men ikke kun - kvinder, ofte midt i livet - men ikke altid - simpelt hen ikke orker mere pis. De rejser sig og ryster den pæne pige af sig, tager bladet fra munden, og giver klart og tydeligt udtryk for, at de ikke er ansvarlige for den gode stemning. Det er en tiltrængt revolution, man har set den komme, og nu er det forfriskende opgør mod forældede kønsroller og en klaustrofobisk status quo her for fuld udblæsning.

53079202

 

Vigdis Hjorth: Livet er en gave, og en stor opgave
Vigdis Hjorth er en dronning af mikrogenren Coming of rage. Der gik ild i den norske litteraturdebat, da hun i 2016 udgav den autofiktive "Arv og miljø". På trods af, at romanen blev lanceret som fiktion, læste mange Hjorths beretning om en incestuøs familiehemmelighed som selvbiografisk, hvilket gav anledning til en storslået, offentlig familiefejde og til en debat af, hvor tæt litteraturen har lov at gå på virkeligheden. ”Arv og miljø” blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og gav Hjorth sit litterære gennembrud i Danmark, men i hjemlandet har hun været et kendt forfatternavn siden sin debut i 1980’erne. Hun er aktuel med romanen ”Femten år - Det revolutionære forår” hvor hun igen skriver med lysende klarhed om familielivets mange løgne.

 

 

Alberte Winding: roman om at være midt i livet
Alberte Winding er aktuel med "Hvad jeg tænker mens du taler", som handler om sangerinden Pio. Pio er midt i 50’erne og har lige mistet sin mor, der aldrig fik hende til at føle sig elsket.

135689343

Hendes krop er også under forandring af overgangsalderen, og hun kæmper med at skulle give slip på sin voksne søn, der er flyttet til Paris, og ikke i samme grad som tidligere har brug for hende. Og for at gøre det hele endnu værre, mister hun også sin stemme. Det hele munder ud i vrede og en oplevelse af at blive forrådt af sin krop. Det er en skarp skildring af den livskrise, mange rammes af, når de står midt i livet, har en oplevelse af at miste sig selv og gennemlever en sorg over familierelationer, der ændrer sig. Læs det nye portræt af Alberte Winding. 

 

 

Katrine Marie Guldager: veritabel Coming of rage-streak 
Katrine Marie Guldager er i gang med en veritabel serie af Coming of rage-romaner, som hun indledte med "Bjørnen" i 2018. "Birgithe med th", som toppede bestsellerlisterne i januar 2023, handlede om den nogen-og-halvtredsårige skolelærer og mor til tre, Birgithe, som netop har begravet sin mor og står midt i at skulle tømme barndomshjemmet. I løbet af romanens 12 dage følger vi Birgithe, som flytter ind i huset og skiftevis raser og sørger, alt imens hun tømmer kælderrum og skunke. Den næste i rækken, "Endnu en dag i Guds skaberværk", udkommer til august og vil handle om socialrådgiveren Lotte, som efter at hun er blevet fyret og forladt af sin kæreste, pludselig føler sig både ensom og skamfuld.

135176869

 

Deborah Levy: Britisk mester i Coming of rage 
Den sydafrikansk-britiske forfatter Deborah Levy skriver sig i sine erindringsbøger op imod kvindelivets etablerede narrativer. Da det var tanken, at hun skulle sænke farten og at hendes liv skulle være faldet på plads omkring hende, blev hun skilt, og hendes liv blev i stedet hurtigt mere og mere kaotisk. Hun skulle starte forfra med at lave et hjem til sig selv og sine døtre og med at få forfattergerningen til at fungere oven i det hele. Det er udgangspunktet for hendes bøger, der tager erindringsgenren op på ny, og tager den helt tæt på nutiden, hvor der ikke er den samme tryghed som med den lange tidsafstand. På dansk er udkommet erindringstrilogien "Ting jeg ikke vil vide" og "Livets omkostninger" i 2022, og "Fast ejendom" i maj 2023.

 

 

Find flere forfattere, der har tematiseret vrede i deres forfatterskab, i listen med relaterede portrætter til højre. 

 

SE OGSÅ LISTEN PÅ LÆSEKOMPAS.DK: COMING OF RAGE

Artikel type
News Item

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.