Jeg, Tituba, Salems sorte heks

Citat
”De stod der, en usynlig trio blandt mængden af slaver, sømænd og nysgerrige som var kommet for at modtage mig. Der er det særlige ved ånderne at de ikke ældes, men bevarer deres ungdoms udseende. Man Yaya, den høje sorte nago-kvinde med skinnende tænder. Min mor Abena, ashanti-prinsesse med ibenholtshud med striber af rituelle ar. (…) Jeg kan ikke beskrive mine følelser da de omfavnede mig.”
”Jeg, Tituba, Salems sorte heks”, s. 241.

”Moi, Tituba, Sorciére… Noire de Salem” fra 1986 (”Jeg, Tituba, Salems sorte heks”, 2024) er indtil videre den eneste af Maryse Condés bøger, der findes i dansk oversættelse.

Den tager udgangspunkt i den historisk faktuelle person Tituba, som blev afhørt og dømt i de navnkundige hekseprocesser i Salem i USA i 1692. Mens korte passager af bogen har forbindelser til denne faktiske begivenhed, bruges Tituba dog som en fiktiv karakter til at fortælle en anden og større historie.

Titubas sorte mor, Abena, blev voldtaget af en hvid, engelsk sømand på et skib på vej mod Barbados. Efter moren bliver hængt som straf for at have tyet til vold for at forsvare sig mod endnu et seksuelt overgreb bliver Tituba opdraget af Man Yaya. Hun er troldkvinde og urtedoktor, som lærer Tituba sine kundskaber.

138847772

Som ung kvinde forelsker Tituba sig i John Indian, en sort slavegjort mand, og bliver på grund af sin kærlighed til ham slavebundet igen. Kærlighed og seksualitet er et stærkt drive i hende. Sammen bliver de solgt til Samuel Parris, en puritansk præst, der tager dem med til først Boston og siden Salem. Parris er også en historisk faktuel person, som satte hekseprocesserne i gang. Da Tituba bliver gravid, søger hun hjælp i urtekundskaben og åndeverdenen og får kontakt til sine afdøde moderfigurer, og får selvinduceret en abort på den måde.

Tituba bliver beskyldt for hekseri og smidt i fængsel. Fordi hun kender sig skyldig, overlever hun hekseforfølgelsen i Salem. Hun bliver solgt til den jødiske Benjamin Cohen d’Azevedo. Efter hans hus bliver brændt ned af puritanerne, og hans ni børn bliver dræbt i branden, sender han Tituba tilbage til Barbados. Hun vender tilbage til det skur, hun voksede op i sammen med Man Yaya, og slår sig ned som helende urtedoktor for de slavegjorte i plantagerne. En dag bringer de den sårede Iphigene til hende, og Tituba helbreder den unge mand. Sammen planlægger de et slaveoprør, men aftenen inden det skal finde sted, bliver de begge anholdt og siden hængt. De slutter sig til åndeverdenen og Man Yaya og Abena, Titubas mor, og fra det hinsides puster de til oprøret blandt de levende.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Jeg, Tituba, Salems sorte heks"