Baggrund

Citat
”Dronning over verdens
magter, du, der stråler
som dagslys! Standhaftige
kvinde, svøbt i angstskær,
elsket af himmel og jord.
Du, himmelgudens
hengivne, der holder
diademer i dit greb og
elsker retfærdighedens
smykke! Du, der er skabt
til den højeste hellige
orden, du, der har
tilkæmpet dig dine
syv store magter!
Min dronning, det er
dig, der værner om
gudernes kosmiske
magter.”
”Dronning over verdens magter”, s. 15-17.

I oldtidens Mesopotamien, i et område, der strækker sig over nutidens Syrien og Irak, mellem floderne Eufrat og Tigris, blomstrede den sumeriske civilisation. Her opstod det første skriftsprog for mere end 5000 år siden, og for omkring 4300 år siden levede og skrev også her den første navngivne forfatter, man overhovedet kender til i litteraturhistorien.

Hendes navn var Enheduana. Allerede 500 år tidligere blev der skrevet litterære tekster, men de var komplet anonyme, og man ved derfor ikke, hvem der har skrevet dem. Med Enheduanas hymner blev der for første gang sat navn på en forfatter og dermed en specifik stemme, der taler til læseren: ”Ideen om et menneske bag teksten bliver født med Enheduana,” forklarer digtenes danske oversætter Sophus Helle (Michelle From Hoxer: Jeg blev helt grebet af hende! Vidste du, at verdens første forfatter er en 4000 år gammel prinsesse? Danmarks Radio, 2021-02-18).

Det er ikke meget, vi ved om Enheduana som historisk person. Hendes navn betyder slet og ret ”Ypperstepræstinden, der er himlens pryd”, og som datter af Kong Sargon den Store af Akkad og Dronning Tashlultum blev hun indsat som ypperstepræstinde for måneguden Nanna i den vigtige by Ur i kongerigets sydlige del. Hun var den første kvinde, der bestred det ærefulde og indflydelsesrige hverv, og fra sit tempel herskede hun både over det åndelige og det politiske liv i byen.

I sin samtid var Enheduana en overordentlig vigtig figur, og at det overhovedet er muligt at læse hendes ord i dag vidner om den berømmelse og status, hun havde. F.eks. blev hendes tekster i flere hundrede år brugt i de oldbabylonske skoler til undervisning i det uddøde sumeriske sprog på samme måde, ligesom der i Europa stadig undervises i latin i skoler og på universiteter.

Man kender til mere end 40 hymner til de sumeriske byers templer og guder skrevet af Enheduana. Men fordi der findes så mange lertavlekopier af hendes tekster, er det sandsynligt, at forskere i fremtiden vil finde nye og ukendte tekster af verdens første forfatter.