Mareridt i Berlin

Citat
”En verden, der er sunket i grus, har brug for alle hænder og en fælles vilje for at blive genopbygget. Men de to mennesker ligger bare dér og drømmer. De føler ingen tilknytning, knap nok til livet. De har ikke noget af værdi, og de er selv intet værd. Den mindste modgang kan styrte dem i afgrunden og udslette dem for altid. Men de drømmer.”
”Mareridt i Berlin”, s. 122.

Romanen ”Der Alpdruck” (”Mareridt i Berlin”, 2017) blev skrevet i 1945/46 og udgivet efter Falladas død i 1947. Den giver et råt billede af det ruinlandskab, som krigen havde forvandlet Berlin til ved krigens afslutning, men er også en rystende skildring af den tyske befolknings mentale landskab, der var splintret i ruiner.

Med en saglig, usentimental stil og klare selvbiografiske træk fremstår romanen lige så meget som en egentlig historisk beretning som en roman. Læseren ser de magre og udmattede skikkelser for sig, fornemmer kulden, smerten og håbløsheden.

53462367

Romanens første del ”Faldet” følger Dr. Doll, en tidligere kendt forfatter. Han lever tilbagetrukket i en lille by i Berlins opland med Alma, sin kone nummer to. Vi er i april 1945. Afslutningen på krigen og russernes ankomst står for døren. Den alt andet end populære Dr. Doll bliver ved tilfældighedernes spil udpeget af russerne til byens borgmester. Et virke, han tager på sig mere af pligt end af lyst. Her kommer han i berøring med tidligere nazister og andre medløbere, der har profiteret på den elendighed, som krigen har betydet for så mange. Det er et nådesløst portræt af ”den uforskammede og frastødende egoisme hos en mand, der tåler at se andre lide, når blot han selv går fri.”, som det formuleres (s. 83-84).

For at komme væk fra den råddenskab, som gemmer sig alle vegne, rejser Dr. Doll og konen til Berlin i håbet om en ny start. Men som titlen antyder, er den sønderbombede hovedstad ikke et sted for håb og længsler, i stedet træder ægteparret ind i en mareridtsagtig tilstand. Parrets lejlighed er halvt udbombet og beboet af andre. De prøver forgæves at få behandlet den blodforgiftning, som Alma har fået. I stedet synker de begge ned i en døs af ligegyldighed og selvforglemmelse og bruger de sidste midler på morfin og sovemidler. Indlæggelse og afgiftningsbehandlinger følger, hvor begge igen kommer til hægterne.

I romanens anden del ”Helbredelsen” får ægteparret hjælp, da Dr. Doll introduceres til forfatterkollegaen Granzow, der har store forventninger til Dr. Dolls fortsatte forfattervirke. Her er de biografiske træk tydelige, da Granzow kun kan læses som den samtidige forfatter Johannes R. Becher. Desuden optræder også en lægefigur, der er kalkeret over digteren Gottfried Benn.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Mareridt i Berlin"