Maria Kjos Fonn er født i 1990 og vokset op i Årvoll i Norges hovedstad Oslo. Hendes far er journalist og moren lærer fra journalisthøjskolen, så kærligheden til sproget har hun ikke fra fremmede. Selv har hun skrevet, siden hun var barn, og i et interview med det norske magasin Tara fortæller hun, at skrivning betyder alt for hende, fordi den gør hendes erfaringer meningsfulde. (Lisbeth Skøelv: Selv om du er et offer, betyr det ikke at du er et godt menneske. Tara.no, 2021-01-19).
Også musik har en stor betydning for Maria Kjos Fonn. Da hun som barn blev udsat for grov mobning, blev ordene og musikken hendes værn mod verden. I musikken kunne hun finde trøst og forståelse. Også i forfatterskabet spiller musik en stor rolle – som et sted, hun kan finde inspiration til tekstens rytme og energi. Og det kan være i alt fra pop over rock og til klassisk musik.
Maria Kjos Fonn har oplevet tilværelsens bagside på egen krop. Hun har en posttraumatisk stresslidelse efter barndommens mobning og et ungdomsliv præget af flere overgreb og endog en gruppevoldtægt som 20-årig. Tidligere havde hun svært ved at forholde sig til de svære følelser og dulmede dem i et par år ved at tage stoffer. Hun har således selv haft et problem med heroin, og det har været inspiration til at skrive romanen ”Heroin chic”. Siden kom hun i misbrugs- og traumebehandling, og i dag lever hun i Oslo med sin mand Martin Svedman, der også er forfatter. Hun arbejder som journalist og skriver fast for Morgenbladet og Aftenposten, ligesom hun har skrevet for flere tidsskrifter. Og så er hun i gang med to nye bøger, som hun indtil videre ikke vil afsløre andet om, end at hun skifter tema væk fra socialrealismen.