Glansbilleder

Citat
”I mange år bildte jeg mig ind, at mit afghanske jeg døde med min far, og at jeg derefter var genopstået som dansker. Men når jeg ransager min hjerne og får alt det fortrængte frem, så ved jeg, at hele min opvækst har ledt mig hertil. Et liv mellem to verdener.”
”Glansbilleder”, s. 266.

Geeti Amiris første bog, ”Glansbilleder” fra 2016, er en erindringsbog, der handler om forfatterens opvækst som flygtning i Danmark. I bogens 20 kapitler beretter forfatteren om vold, skyld, skam og svigt i sit eget private liv og i andre dansk-afghanske familier. Hun løfter sløret for det undertrykkende kvindesyn, som hun oplever præger muslimske miljøer i Danmark, og kritiserer også dansk systemtækning. Hun fortæller, hvordan det danske system i form af skole og kommune ikke slår til i mødet med mistrivsel i indvandrerfamilier på grund af misforstået kulturforståelse.

52705568

Romanen er delt i to dele, hvor den første er Geeti Amiris egen historie med fokus på dysfunktionelle familiestrukturer, svær kærlighed, kulturel splittelse og en søgen efter frihed. I romanens anden del er det især hendes families historie, der er i centrum, og Geeti Amiri forsøger at stykke den sammen ud fra de brudstykker, hun kender til. En fragmenteret ophavsfortælling er de fleste flygtningebørns vilkår, hvilket for mange giver ridser i identiteten. Geeti Amiris ærinde med erindringsromanens anden del er både at finde svar på, hvem hendes forældre var, og forsøge at forsone sig med fortiden. Forfatteren gør således op med alle glansbilleder igennem bogen, selv glansbilledet af sin far.

Erindringsromanen har en stram, næsten skematisk struktur med korte kapitler og tidslig kronologi inden for bogens to dele. Sproget veksler mellem nøgterne beskrivelser af hændelser og sentimentale og generaliserende erkendelser, der gengiver et ungt menneskes erfaringer troværdigt.

Tematisk kredser bogen om ophav, identitet, kærlighed, kultursammenstød, kvindefrigørelse og familiestrukturer, og den er både et vidnesbyrd om livet mellem to kulturer og en jagt på sandheden om fortiden for derigennem at kunne finde sin identitet.

Geeti Amiris erindringsbog skildrer også en erkendelse af, at verden ikke er et glansbillede, den er ikke sorthvid og delt op i gode og onde. Livet er mudret, uanset hvor man er vokset op.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Glansbilleder"