Baggrund

Citat
”Som dagen kommer, træder vi ud af
mørket,
Flammende og frygtløse.
Daggryet blomstrer, når vi sætter det fri,
For der er altid lys,
Hvis vi er modige nok til at se det,
Hvis vi er modige nok til at være det.”
”Bjerget vi bestiger”, s. 29.

Amanda Gorman (f. 1998) er født og opvokset i den amerikanske millionby Los Angeles sammen med sin storebror, tvillingesøster og mor. Gorman udviklede tidligt en interesse for poesi, og som 16-årig tiltrak hendes retoriske og lyriske evner sig omverdenens opmærksomhed, da hun vandt den prestigefyldte, amerikanske poesikonkurrence The Youth Laureate of Los Angeles i 2014. I 2017, samtidig med at hun læste sociologi på Harvard University, vandt hun også den nationale udgave af konkurrencen. 

Gorman blev for alvor et kendt ansigt, da hun blev inviteret til at læse et digt op ved Joe Bidens præsidentindsættelse i januar 2021. Iført solgul jakke og rødt pandebånd leverede hun en oplæsning, der generelt høstede ros. Hendes indlevende og selvsikre fremførelse, som blev transmitteret til mange millioner mennesker verden rundt, er ikke mindre imponerende af, at Gorman – ligesom Joe Biden – har kæmpet med talevanskeligheder siden barndommen. For Gorman har det især været svært at udtale ’r’. ”Det var først, da jeg var omkring 20 år, at jeg kunne udtale det rigtigt, hvilket betød, at jeg ikke kunne sige ord som poesi eller endda Gorman, som er mit efternavn. Jeg var nødt til virkelig at arbejde på det og øve mig for at nå dertil, hvor jeg er i dag,” har Gorman fortalt (Katie Kindelan: 22-year-old poet Amanda Gorman on her inauguration invite: I was ’honestly’ schocked’. ABC News, 2021-01-21. Egen oversættelse). 

Gorman er særligt stolt af, hvordan hun leverede ordet ’rise’ (’rejse sig’) i sit digt: ”Det var et fantastisk øjeblik for mig, for hvis jeg havde skrevet dette digt for tre år siden, ville jeg ikke have været i stand til at sige det (…) Så det var mig, der rejste mig samtidig med landet.” (Katie Kindelan: 22-year-old poet Amanda Gorman on her inauguration invite: I was ’honestly’ schocked’. ABC News, 2021-01-21. Egen oversættelse). 

Digtet ”Bjerget vi bestiger” skrev hun færdigt umiddelbart efter optøjerne den 6. januar 2021, hvor den amerikanske kongres blev stormet. I digtet skriver hun om hændelsen: ”Vi har bevidnet en kraft, der foretrækker/ fædrelandets forlis frem for fællesskabets paradis,/ En kraft, der vil ødelægge landet for at/ forhale demokratiet./ Og det lykkedes næsten./ Men selvom demokratiet kan forhales,/ Kan det aldrig overvindes.” (s. 20).

Gorman ønsker, at flere unge udtrykker sig kreativt, og i 2016 stiftede hun nonprofitorganisationen One Pen One Page, der afholder skriveprogrammer for unge. Ambitionen er at bidrage til at afhjælpe ulighed i det amerikanske samfund gennem uddannelse. Derudover er hun ungdomsdelegeret i FN og har efter sigende planer om at stille op som præsidentkandidat, så snart hun kan.