Baggrund

Citat
”Kvindehjemmet på Sprogø kan ses som en særlig inhuman del af danmarkshistorien, men til alle tider har der været mennesker, vi ikke mener, passer ind i samfundet. Mennesker, vi vil gemme væk eller gerne vil helt af med. Kvindehjemmet på Sprogø er ikke det eneste eksempel på tilfælde, hvor vi har puttet ’dem, vi gerne vil af med’, ud på en afsides ø.”
”Kvinde kend din historie”, s. 132.

Historiker Gry Jexen (f. 1988) ville egentlig have været sanger, fortæller hun i en podcast (Ludvigs podcast #21: Gry Jexen. August 2022). Hun har brugt det meste af sit liv på at synge og var meget vægelsindet i sin ungdom, fordi hun gerne ville leve af at synge, men også havde en kærlighed til skolen og det boglige. Hun har altid været glad for at læse, og efter tre sabbatår søgte hun ind på RUC. Efter første historiekursus var hun helt solgt: ”Det sker meget få gange i livet at man oplever at blive fuldstændig besat af et eller andet fra første færd – sådan har jeg haft det med musik og med historie”. (Ludvigs podcast #21: Gry Jexen. August 2022).

Under studiet interesserede hun sig for spændingsfeltet mellem ”halvtørt kedeligt fagligt tungt stof” og hvordan man kan gøre det tilgængeligt og relevant for en bredere befolkning. Gry Jexen fortæller, at hvor historiebøger tidligere var skrevet til andre historikere i indforståede termer, har historie som bredt fag fået en opløftning gennem de seneste 20 år, og at hendes erfaringer på universitetet blandt andet udmøntede sig i to pointer: ”Da jeg begyndte at læse på universitetet, forstod jeg værdien af at forstå, hvad man er formet af - og det er det, jeg brænder for. Den anden gren handler om at prøve at ændre på den fatale kønsskævvridring vi har i vores fælles kollektive historiske erindring på museer, i bøger, det offentlige rum mv. - alle steder, hvor der har været formidlet historie, har der været fokus på mænd i 1000 år.” (Ludvigs podcast #21: Gry Jexen. August 2022).

I 2018, da hun blev færdig som historiker, søsatte Gry Jexen Instagram-profilen ”Kvinde kend din historie”, hvor hun poster historier om ”kvinder fra fortiden og sætter dem ind i deres rette historiske kontekst”, som hun formulerer det på sin hjemmeside. I november 2022 har profilen mere end 65.000 følgere. Året efter begyndte hun at udgive podcasten ”Kvinde kend din historie” hos podcastudbyderen Podimo. I hver udgave har hun gæster i studiet, så de sammen kan udfolde fortællingen om den pågældende kvinde, og der er indtil videre kommet fire sæsoner med oplysende podcasts om både døde og nulevende kvinder.

I 2021 udkom bogen ”Kvinde kend din historie – Spejl dig i fortiden” med præsentationer af 50 af historiens oversete kvinder og i 2022 en version formidlet til børn med et udvalg på 25 seje damer. Ved siden af sit eget arbejde har Gry Jexen arbejdet som skribent for Politiken Historie, konsulent hos Nordisk Film og tilrettelægger på DR-dokumentaren Sexobjekt. Samtidig holder hun foredrag landet over med udgangspunkt i sit arbejde med ”Kvinde kend din historie”.

Gry Jexen fortæller i et interview i Kristeligt Dagblad, at det på en måde var forfatteren Karin Michaëlis, der satte det hele i svingninger. Da hun som nyuddannet arbejdede på DR K-programmerne ”For hundrede år siden” blev Michaëlis ved med at dukke op, og det satte en refleksion i gang hos historikeren: ”Jeg opdagede, at der aldrig var nogen, der havde undervist mig om kvinder, og at jeg aldrig havde forventet det. Det er på en måde den mest interessante pointe; at vi er opdraget til at tænke historien på en bestemt måde. Og derfor skal der altså gøres noget aktivt, før vi får bevidstheden om en mere nuanceret historiefortælling. Jeg havde aldrig virkelig tænkt over betydningen af, hvor tom min viden om kvinders historie var.” (Karen Sofie Egebo: Det handler om at give kvinder den plads i historien, de fortjener. Kristeligt Dagblad, 2020-04-18).