Baggrund

Citat
”Bedemanden kommer ind ad døren med en meget lille kiste. Hun tænker, at den er alt for stor til en dreng på ni måneder. Hun kommer i tanke om at hun har hørt at børn helst ikke må sove i senge der er for store, så bliver de utrygge, men det betyder måske ikke så meget nu. Johannes har striber ned ad de bløde kinder, hun tænker at vand løber let på hans kinder, for han har ikke hår eller dun eller ujævne porer, der kan standse en tåre.”
”Olgas bog”, s. 22-23.

Marie-Louise Hansen blev født i Odense i 1973 og er opvokset i Struer i Vestjylland. Hun har studeret dansk og dramaturgi på Aarhus Universitet og blev uddannet dramaturg i 2001. Siden arbejdede hun som tekstforfatter i reklamebranchen, som dramaturg, PR-medarbejder, skønlitterær redaktør og som underviser. Hun begyndte først at skrive fiktion i 2010 og debuterede som lyriker med fire digte i tidsskriftet Hvedekorn i 2012.

Marie-Louise Hansens uddannelse som dramaturg spiller en central rolle for hendes metode som forfatter og for hendes særlige indlevende skrivestil. Hun fortæller i et interview med Forfatterweb: ”Min baggrund er teatrets: jeg er uddannet dramaturg og ville som ung gerne være skuespiller. Min tilgang til karakterarbejdet er derfor lidt en art method acting, hvor jeg får en fysisk fornemmelse for karakteren; hvordan går og står hun? Hvordan lyder hendes stemme? Hvordan bevæger hun blikket? Jeg har brug for et ”møde”, der kan lukke karakteren op for mig, en art identifikation, og det er vigtigt for mig på en måde at føle karakterens følelser for at skrive dem frem. Så arbejdet minder lidt om en skuespillers indstudering og fremstilling af en rolle. Jeg tænker automatisk i billeder, scener, tableauer, der ”rummer det hele” i maggiterningformat - som digtet. Og tager læseren med ind som medskaber af handling.” (Nanna Laudrup: Interview med Marie-Louise Hansen til Forfatterweb, 2019-10-31).

Forfatterens dramaturgiske tilgang har været i rig brug i processen med romanen ”Olgas bog”, som hun følte sig kaldet til at skrive ved sit møde med den virkelige kunstner, Olga Larsen (1897-1972), også kaldet Fandens billedmager, på Museum Overtaci i Aarhus. Her udstilles psykiatriske patienters kunst, bl.a. Olga Larsens fantasifulde billedtæpper. Olga Larsen kommunikerede med årene knapt med sin omverden, og i stedet blev kunsten hendes talerør. Forfatteren betragter billedtæpperne ”som postkort fra en anden verden” (Skønlitteratur på P1. P1, DR, 2019-02-27). Hovedpersonen i ”Olgas bog” adskiller sig fra den autentiske Olga Larsen ved at bo i Aarhus og ikke København, og ved at hendes kunstneriske talent udmønter sig i fotografier og ikke i broderier.

Marie-Louise Hansen er bosat i landlige omgivelser i den lille by Nordrup i Ringsted Kommune sammen med sin mand Nick Kristiansen. ”Olgas Bog” er forfatterens debutroman. Den udkom i februar 2019 med støtte fra Statens Kunstfond og modtog senere samme år Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, der gives til et debutværk.