Baggrund

Citat
”Hvor længe kan man holde kæft
uden at blive stum?
Hvor længe kan man plapre
uden at blive dum?”
”Øjeblikke af lykke”, s. 55.

Niels Hav er født i 1949 og er opvokset ved den danske vestkyst tæt ved byen Lemvig. Som for mange andre forfattere begyndte Havs forfatterdrømme i bøgerne. Han læste for at finde et sprog, der kunne udtrykke, hvordan livet føltes for ham. Men som helt ung drømte han om noget andet: ”Min første store drøm var at blive sømand, som 16-årig gik jeg ombord på et skib på vej til Indien. Det viste sig at være en katastrofe. Jeg flygtede hurtigt (...) Jeg var 16 år, og endelig indså jeg, at jeg var nødt til at vende tilbage til skolebænken og for alvor lære noget. Et afgørende nederlag i min tidlige ungdom.” (Brian Kuhl: Interview med digter og novelleforfatter Niels Hav. Kinabladet 86, 2021).

Inden han blev forfatter på fuld tid, nåede han at have flere jobs blandt andet som sandblæser, og han studerede også teologi ved Aarhus Universitet, dog uden at færdiggøre studiet. På et tidspunkt længtes han efter at komme tættere på kulturlivet i København, og derfor flyttede han i 1978 med sin første kone og deres tre børn til hovedstaden. Følelsen af at være tilflytter, af at være fremmed og have andre tilhørsforhold end i byen fulgte med, og selvom han i dag føler sig hjemme i København, opfatter han ikke sig selv som en urban forfatter. Han siger: ”Jeg kom med helt anderledes erfaringer end de mere urbane digtere. Jeg kan huske, hvilken glæde det var, da jeg første gang stødte på digte af fx Ted Hughes og Seamus Heaney. De skrev i et større felt end den urbane ghetto og på erfaringer med natur og dyr, som jeg med det samme kunne genkende.”

(Sander de Vaan: Poetry is not for wimps. Interview with the Danish author Niels Hav. DIOGEN pro culture magazine, 2019. Egen oversættelse).

Netop følelsen af at være fremmed løber som et tematisk spor i Havs forfatterskab, der blev skudt i gang i 1981 med novellesamlingen ”Afmægtighed forbudt”. Allerede året efter udkom hans første digtsamling ”Glæden sidder i kroppen” (1982), og siden er det blevet til endnu to novellesamlinger og syv digtsamlinger i alt på dansk.

Parallelt med sit arbejde som forfatter har Niels Hav været næstformand for Danske Skønlitterære Forfattere, og han har været med til at stifte en litterær salon i København.

I dag bor Hav på Nørrebro i København sammen med sin nye kone, pianisten Christina Bjørkøe.