Baggrund

Citat
”På et tidspunkt beder en sprødt knitrende stemme fra kontrolcentret i Houston Armstrong på vej ned i Eagle om at beskrive, hvordan jorden ser ud fra månen, og Armstrong udbryder: Den er stor og lys og skøn. Og da Kresten hører det, har han set nok. Han kunne ikke være mere enig.
Det havde de ikke behøvet flyve helt derop for at se, siger han. Selvfølgelig er jorden skønnere end månen. Så går han også i seng.”
”Strøm”, s. 77.

Michael Holbek blev født i 1961 og er vokset op i Virum nord for København med sin far, der var elektriker, sin mor, der var ufaglært, og en lillesøster. Kort tid efter at familien i 1972 flyttede til et nybygget hus i Bjæverskov ved Køge, blev hans forældre skilt, og Michael og hans far blev boende i huset. I 1975 flyttede de til Brøndby Strand, hvor Michael tog realeksamen. Fra 1978-81 gik han på gymnasiet på Aabenraa Statsskole.

I 1991 blev Michael Holbek uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, og han har arbejdet ved blandt andet Danmarks Radio, Ekstra Bladet, Urban og diverse magasiner og har undervist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles afdeling i Emdrup. Gennem årene har han skrevet filmromanerne ”Pusher” og ”Flammen og Citronen” samt en lang række biografier om forskellige danske kulturpersonligheder. En serie om Linse Kessler og biografier om så forskellige mennesker som musikeren Wafande, fagforeningskvinden Tine Aurvig-Huggenberger og buddhisten Marie Kronquist.

Michael Holbeks onkel Bruno var en farverig karakter, og Holbek forestillede sig til at begynde med at skrive en dokumentar om Bruno, der var en af Danmarks første hashsmuglere. Han gik under navnet Bruno Kuffertmager, fordi han udviklede en særlig teknik til at lave dobbeltbund i kufferter, når han smuglede hash og heroin hjem fra Afghanistan. Men Holbeks mangeårige drøm om at skrive fiktion kom tættere på, også med Bruno i tankerne: ”Jeg har altid gerne villet skrive fiktion, men min fars død for mere end 20 år siden satte gang i at skrive om min egen familie. Jeg fandt dog først en brugbar skønlitterær form i 2017, hvor jeg begyndte på Strøm,” fortæller han i et mailinterview med Forfatterweb. ”Strøm” udkom i 2022 og er altså Holbeks første fiktionsværk. Det har taget Michael Holbek fire år at skrive bogen, og allerede i 2010 fortalte han om nogle af temaerne i den, her i et interview med Politiken: ”Det bliver en bog om det at drømme om mere her i livet, end man var bestemt til... Det kan lyde lidt krukket. Men min onkel var en håndværker, som drømte om at blive noget mere. Og det er også lidt min egen historie. Da jeg kom i gymnasiet, havde jeg kun læst fem bøger, der ikke var Anders And. Min far var også håndværker... Så det handler om at bryde mønstre.” (Kjeld Hybel: Jeg lever deres liv én gang til for at forstå det. Politiken, 2010-11-06).

Michael Holbek lægger ikke skjul på at trække veksler på sin egen familie i romanen, og at arbejdet med bogen samtidig har været et farvel til et livs vrede og en vej til forsoning og tilgivelse: ”Da jeg gik i gang med at skrive det, der så endte med at blive romanen Strøm, som udkom sidste år, var det hurtigt, som om vreden forlod mig, og jeg i stedet blev opfyldt af en stor kærlighed til min far. (…). Ved at opdage både stoltheden og kærligheden begyndte jeg at tilgive det, der var sket.” (Camilla Klarskov: Journalist: ”Jeg fik først øje på mine forældres kærlighed, da min egen vrede var ryddet af vejen”. Kristeligt Dagblad, 2023-01-19).

”Strøm” er nomineret til DR Romanprisen 2023.