Pakket. En familie

Citat
”Hvis jeg er stædig hele vejen igennem, tænkte hun, får vi slet ingenting. Han får lov til at give mig et kys på kinden og lade som om det er venskabeligt, og han får lov til at holde mig på overarmen, men ikke mere, ikke for langt oppe hvor jeg allerede sveder under armhulen, og mere end det bliver vel ikke nødvendigt for at han skal vise sig lidt generøs, og mere kommer han ikke til at prøve på. Jeg vil ikke have noget til mig selv.”
”Pakket. En familie”, s. 30-31.

Monika Helfer skriver ud fra sin egen familiehistorie i ”Die Bagage” (2020), der som den første af hendes bøger er oversat til dansk (”Pakket. En familie”, 2022).

Historien begynder en septemberdag i 1914, hvor den smukke Maria er ved at hænge vasketøj op uden for sit hus, der ligger klemt op ad bjergvæggen i en østrigsk dal. Hun har fire børn sammen med Josef, som bliver indkaldt til militæret og sendt afsted til Italien. Det efterlader Maria alene hjemme, og snart falder alle mænds blikke på hende, begærlige og insisterende. Borgmesteren, der har lovet Josef at passe på Maria, mens han er i krig, donerer mad og drikke til den lille familie og forventer at kunne nyde godt af Marias krop. Som en art udveksling af goder. Maria giver ham et flygtigt kærtegn for at opretholde illusionen, men må til sidst have børnene og et ladt gevær omkring sig for at holde ham på afstand.

Da hun er på marked, møder hun den tyske mand Georg, som hun forelsker sig i på stedet. Han besøger hende et par gange, og det vækker landsbyens fordømmelse, da Maria bliver gravid med sit femte barn Margrethe, fortællerens mor. Josef har været hjemme på orlov to gange, men kan det være hans barn? Maria udstødes af lokalsamfundet, og da Josef vender hjem fra krigen, vil han ikke så meget som se på sin datter.

62669381

Fortælleren vender tilbage til de samme episoder, tilsat oplysninger om, hvordan det gik børnene som voksne og hvordan hendes egen relation til dem er. Det giver romanen en meget mundtlig karakter, når fortælleren kommer med indskud og løbende justerer fortællingen efter, hvad de øvrige karakterer har fortalt senere i livet. Der er et selvbiografisk element i og med fortællerens relation til karaktererne, og slægtshistorien stemmer overens med forfatterens egen.

Den ret nøgterne roman skildrer den måde, kvinder må acceptere tilnærmelser for at opretholde deres levevis. Mændene anser det som deres ret at udnytte kvinden uden at overveje, at kvinder kan have begær og længsler – og grænser – i egen ret. Den fattige familie Moosbrugger lever på alle måder på kanten af samfundet og oplever at være udstødte af fællesskaberne, og den outsidererfaring giver de videre til deres børn, som bliver bærere af slægtens traumer. Det spiller også ind i temaet om erindring og om, hvilken historie vi fortæller om os selv og vores ophav.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Pakket - en familie"