Når naturkræfterne gør med hende, som de lyster, kan hun ikke andet end bare eksistere, alle tanker bliver slynget ud af hende, hun bliver et væsen, en ganske lille del af universet. For en stund. Intet kræves af hende. Hun kan selv beslutte, om hun vil kæmpe mod elementerne eller lade stå til.”
Forfatter og filminstruktør Katrin Ottarsdóttir (f. 1957) er født og opvokset i Thorshavn på Færøerne. Som kun 17-årig blev hun mor, og det var ikke velset at blive mor i så ung en alder: ”Mine forældre tog det helt forfærdeligt. Det var en katastrofe. Min far var skoleinspektør på den største skole i Thorshavn og skulle ligesom være et forbillede. Jeg var deres eneste barn, og så sker det her.” (Tina Marie Kragh Jensen: Katrin Ottarsdóttir: Jeg har da tænkt: Hvorfor fanden blev jeg ikke bare født i et større land? bog.dk, 2021-05-28). I 1976 flyttede hun til Danmark med sit lille barn på armen og har boet her siden. Efter et smut på danskstudiet i København blev hun i 1979 optaget på Den Danske Filmskole, hvorfra hun som den første færing blev færdig i 1982.
Siden 1982, hvor hun lavede kortfilmen ”Når jeg bliver stor”, har Katrin Ottarsdóttir arbejdet med film, både som instruktør og manuskriptforfatter. Hun har lavet film til børn og voksne, spillefilm og dokumentarer, blandt andet en trilogi om tre færøske kunstnere (2008-09); billedhugger Hans Pauli Olsen, digter mm. Tóroddur Poulsen og forfatter Jóanes Nielsen.
Katrin Ottarsdóttir fik nogle af sine digte udgivet i det færøske litterære tidsskrift Vencil i 2011, og året efter debuterede hun med digtsamlingen ”Findes der kobberrør i himlen” (på dansk 2016). Som novelleforfatter har hun udgivet ”I Afrika er der mange søde børn” (2017), og i 2018 udkom kortprosasamlingen ”43 bagataller”. Romanen ”Pigen i verden” (2022) var første bind i en serie, der i 2024 blev fulgt op af ”Sommeren varer ikke hele året længere”.
Om at være færøsk forfatter siger hun: ”Tidligere følte jeg nok en større forpligtelse til at skulle repræsentere Færøerne, og det kunne godt føles som en byrde. Men Færøerne er jo en stor del af min identitet. Det er mit ophav og følger mig. Det giver da også noget krudt til mine historier, fordi man kan tillade sig mere som færing. På Færøerne kan man godt være fyldt med patos og alligevel blive taget alvorligt som person. Og jeg kan godt lide lidt patos. Det tror jeg ikke, jeg kunne tillade mig, hvis min historier kun foregik i Danmark.” (Tina Marie Kragh Jensen: Katrin Ottarsdóttir: Jeg har da tænkt: Hvorfor fanden blev jeg ikke bare født i et større land? bog.dk, 2021-05-28).
Katrin Ottarsdóttir bor i Hedehusene med sin mand.