Baggrund

Citat
”Med munden fuld af mad råber Frederik til Leonora, der sidder for den anden ende af det lange bord: – Hører du, Leonora, majestæten har velsignet kompagniet. Nu vil jeg købe mig tre skibe. Tre skibe, der skal sejle i pendulfart med afrejse fra København hver sjette måned. Sejle til Guinea, lastes med guld, elefanttænder og slaver, sejle derfra til plantagerne vestpå …”
”Bargums synder”, s. 104.

Sofie Malmborg er født i 1991 i København og er vokset op på Frederiksberg.

Da hun som led i sin grundforløbsuddannelse som anlægsgartner i 2011 var i lære på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, begyndte hun at lave research på de tobaksmarker, der i 1700-tallet voksede på kirkegårdens sydlige del – den del, der i dag er Hans Tausens Park. I sin research stødte hun på generaltobaksdirektør Frederik Bargum og blev hurtigt fascineret af den her ”mærkelige mand, der havde lavet alle mulige vilde ting,” som hun siger i Politikens podcast ”Tid til bøger”. Hun undrede sig over, at der ikke stod mere om ham på Wikipedia og fortsatte med at opsøge øvrige kilder.

Den optagethed førte til, at hun begyndte at skrive brudstykker om denne Frederik Bargum. Det blev med tiden til et romanprojekt, som Sofie Malmborg har arbejdet på sideløbende med sine studier i antropologi på Københavns Universitet. Da hun på et tidspunkt vandt en redaktionel tekstlæsning hos Dansk Forfatterforening, anbefalede redaktøren Sofie Malmborg at sende teksten ind til et forlag.

Efter syv års arbejde med romanen sendte hun i maj 2018 uopfordret sit manuskript ind til Politikens Forlag, og i marts 2020 udkom så debutromanen ”Bargums synder”, som hun samme år modtog Bogforums Debutantpris for.

Sofie Malmborg blev i sommeren 2020 uddannet som antropolog fra Københavns Universitet med speciale i økonomisk antropologi, og hun fortæller begejstret om sin store fascination af 1700-tallet: ”Det jeg elsker ved 1700-tallet er blandingen af alle de her nye naturvidenskabelige ideer og eksperimenter og at der også var noget helt gakket – hypnose og trylleri og sådan noget, der blev totalt videnskabeliggjort og der blev skrevet manualer for det hele.” Hun fortæller videre om datidens mænd og kvinder i små højhælede sko, stort hår og pudrede parykker, tøj i pangfarver: ”Der var noget festligt ved 1700-tallet og samtidig må det have været ret forfærdeligt.” (Nye skrivende: Med Sofie Malmborg. Dr.dk, 2020-10-17).

Forfatteren er bosat på Nørrebro i København.