Bargums synder

Citat
”De fremmødte købere besigtiger slaverne, trykker dem i maven, klemmer sammen om deres muskler, inspicerer deres tandsæt, befaler dem at hoppe på stedet og sætte sig på hug og foretage andre gymnastiske øvelser. Auktionen er hurtigt overstået, slaverne bliver prissat og fordelt mellem de fremmødte. (…) Det var ikke sådan, Frederik havde tænkt sig, at den slags foregik. Han havde forventet noget andet, noget mere ceremonielt, nogle trommer og flag måske.”
”Bargums synder”, s. 228-229.

I 2020 udkom Sofie Malmborgs debut ”Bargums synder”, der er et historisk værk om den danske slavehandler Frederik Bargum. Romanen er fortalt i to spor: I det ene følger man i en tredjepersonsfortælling Frederik Bargum, fra han får andel i sin onkels tømmerhandel og bliver en velhavende købmand, til han forgældet flygter ud af landet og efterlader sig to små børn. I det andet spor hører vi med Frederiks datter Rebecca som jeg-fortæller om det svigt og det enorme savn, han har efterladt – og om den nedarvede synd og skam, datteren slæber rundt på i sit ungdomsliv i Åbenrå.

47945879

Scenen er primært sat i København i den sidste del af 1700-tallet, hvor byen var befolket af fiskedamer på Stranden, finere købmænd og altså denne Frederik Bargum, der i en tidlig alder lagde afstand til sin arbejderfamilie, da han kom i lære hos sin onkel Hr. Gustmeyer og senere blev gift med hans datter Leonora. Ægteskabet præges af kulde og en manglende gensidig interesse, og det slås for alvor i stykker, da deres to små børn dør af kighoste. Leonora forsvinder ind i sorgen og vil ikke se deres næste to børn, Hermann Christian og Rebecca, der vokser op hos barnepiger og ammer.

Frederiks købmandseventyr begynder med norsk tømmer, men han er ærgerrig og ambitiøs, så da han får nys om de økonomiske gevinster ved slavehandel, køber han tre skibe og sætter en storstilet handelsaftale i gang med slaver fra Vestafrika, der sejles til de dansk vestindiske øer, hvor de skal arbejde i plantagerne. Hans investeringer slår dog fejl, og han flygter forgældet ud af landet og rundt i Europas hovedstæder.

I krydsklip er vi i Åbenrå hos den unge Rebecca, der er vokset op hos sin gode præsteonkel Lydolf og netop er kommet i lære hos lægen Hess. Her opdager hun sit talent for sygepleje og nærer en drøm om at blive jordemoder. Hun plages af sine forældres svigt, og en avisnotits sætter hendes verden i skred, da hun erfarer, at hendes far og mor er i live – og sammen – og at de skal retsforfølges i Østrig.

”Bargums synder” er historien om en særlig mand og en omvæltende tid i dansk historie. Sofie Malmborgs grundigt researchede roman tegner med dens sanselige fremstilling af dufte, stemninger og miljøer tydeligt en tid og en ånd op.