Baggrund

Citat
”Så lød der pludselig en klasken bag ham. Tænk dig. Halvvejs bag MIG-svejserens gasflaske sad lerklumpen, bøjet som en enorm bønne. Den klapsede mod gulvet med en slags luffe, eller var det en tunge, eller en flad snabel?”
”Vi er fem”, s. 86-87.

Matias Faldbakken blev født d. 20. november 1973 i Hobro, Jylland. Han voksede op i Hamar nord for Oslo i en kunstnerfamilie med forældrene, forfatteren Knut Faldbakken og keramikeren Gro Honoré Skåltveit, og storebroren, Stefan, der senere blev filmregissør og manuskriptforfatter. I slutningen af halvfemserne uddannede Matias Faldbakken sig som billedkunstner fra Vestlandets Kunstakademi i Bergen (1994–98) og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt (1996–97). Inden da havde især hans mor opfordret ham til at tegne, men gennem sin uddannelse blev han mere interesseret i konceptkunst. Han har bl.a. haft udstillingen ”Shocked into Abstraction” (2009) på Museet for Samtidskunst i Oslo og på Ikon i Storbritannien, hvor han med bl.a. malingsprøjt på væggene og en væltet afbrændt bil undersøgte vandalisme, afstandstagen og undergrundskultur. Han har også haft værker med på f.eks. Venedigbiennalen.

I 2001 debuterede Matias Faldbakken som forfatter under pseudonymet Abo Rasul med første del af en satirisk samfundstrilogi, der hedder ”Skandinavisk misantropi”. De tre romaner, der udkom fra 2001 til 2008, har ifølge forfatteren selv ikke meget at gøre med den etablerede forfatterfar, og romanerne vakte stor debat i Norge, da de udkom. Mens bøgerne i Norge mødte megen kritik i pressen og både blev kaldt et ’ubestridt mesterværk’ og ’dumsmart og kommerciel’, så opnåede Matias Faldbakken næsten heltestatus hos den yngre generation af læsere. I dag ønsker Matias Faldbakken ikke, at den skandinaviske trilogi skal oversættes til engelsk, da hans groteske satire efterhånden ligner virkeligheden for meget.

I 2005 udgav Matias Faldbakken også korttekstsamlingen ”Snort Stories” og ”Kaldt produkt”, der er en omskrivning af Henrik Ibsens (1928-1906) ”Et dukkehjem”, og i 2017 kom så romanen ”The Hills” (da. ”The Hills”, 2019) under eget navn. I ”The Hills” følger man en tjener på den etablerede og højborgerlige restaurant The Hills, der pludselig oplever forstyrrende elementer. Romanen, der blev nomineret til den norske Bragepris, blev fulgt op af den genrebrydende landsbysrealisme/horror-historie ”Vi er fem” (da. ”Vi er fem”, 2020) i 2019. Den blev i 2020 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Matias Faldbakken bor i dag i Oslo.